Segíts, hogy segíthessenek!

fecskendő180x180-80x80.jpg

2011. január és március vége között folytatódik a Pampers és az UNICEF közös szervezésében az 1 csomag = 1 védőoltás tetanusz elleni kampány, mely keretén belül a Pampers minden egyes UNICEF logóval ellátott Pampers termék megvásárlása után egy tetanusz elleni vakcina árát juttatja el az UNICEF számára. A magyar mamák már bizonyították segítőkészségüket, az előző 2 kampány során közel 1 700 000 adag védőoltás gyűlt össze nekik köszönhetően.

Az újszülöttkori és az anyasági tetanusz több mint 70 éve megelőzhető betegség, ennek ellenére még napjainkban is 170 millió anya és gyermeke életét veszélyezteti a harmadik világ országaiban.

A tetanuszt (merevgörcs) a földben élő baktérium okozza, és igen súlyos, magas halálozási arányú betegség. A tetanusz fertőzés, de emberről emberre nem terjed. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A tetanusz toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozási arány a csecsemők és az idős felnőttek között.

Tetanusz elleni védőoltás több mint 70 éve létezik, és a világ országainak többségében a gyermekeket rutinszerűen beoltják a fertőzés elkerülésére.

Az újszülöttkori tetanusz azokat a csecsemőket fenyegeti, akik nem higiénikus körülmények között jönnek a világra és köldökzsinórjukat nem steril eszközzel vágják el, szennyezett kézzel érintik, esetleg a köldökcsonkra – a helyi hagyományoknak megfelelően – hamut, zsírt vagy trágyát tesznek. Napjainkban 170 millió édesanyát és újszülöttet veszélyeztet a tetanusz világszerte, évente 59 000 csecsemő és 30 000 nő hal meg újszülöttkori és anyasági tetanuszfertőzésben.

Az anyasági és újszülöttkori tetanusz a terhesség alatt beadott oltással megelőzhető, a védőoltás védelmet nyújt az anyának és a megszületendő babának a veszélyeztetett időszakra. A tetanuszoltás a várandós anya szervezetében antitesteket juttat a méhlepényen keresztül a magzat szervezetébe is. A teljes védelem kialakításához két, ideális esetben három dózis tetanusz oltóanyag elegendő, amelynek köszönhetően az anya három évre, a kisbaba élete első két hónapjára védetté válik.

A tetanuszt gyógyítani szinte egyáltalán nem lehet, a fertőzött csecsemők akár 70%-a élete első hónapjában meghal.

Az UNICEF 1999-ben vette fel a küzdelmet az anyai és újszülöttkori tetanusz ellen. Akkor a fertőzés a világ 58 országában fenyegette a szülő nőket és gyermeküket. 1999 óta 18 országban (pl. Törökországban, Egyiptomban, a Dél-Afrikai Köztársaságban) sikerült megszüntetni a betegséget.

Az UNICEF és a Pampers közös kampánya 2006-ban kezdődött Nagy-Britanniában, majd a következő évben a programot kiterjesztették több nyugat-európai országra is. 2008-ban a kampány világméretűvé nőtt, magában foglalva már Csehországot, Szlovéniát, Magyarországot és más közép-kelet európai országokat is. Minden, a Pampers és az UNICEF közös logójával, valamint az 1 csomag = 1 védőoltás felirattal ellátott Pampers termék megvásárlása után a Pampers egy tetanuszoltáshoz szükséges összeget adományoz az UNICEF számára. Eddig az UNICEF a kampány segítségével 300 millió adag tetanusz elleni oltóanyagot juttatott el a fejlődő országokba. Az adományozásnak köszönhetően 2006-2009 között 65 millió, 2010-ben további 33 millió nő és gyermekeik életét sikerült megmenteni világszerte.

Szántó Dávid Kambodzsában

A program elkötelezett hazai nagykövete Szántó Dávid újságíró, aki kambodzsai látogatásán győződhetett meg a program fontosságáról és az eddig elért eredményekről. Két kisgyermek édesapjaként maga is szívén viseli az újszülöttek sorsát. Januárban Kambodzsába látogatott, hogy megnézze, a veszélyeztetett országokban milyen körélmények között szülnek a nők, és hogyan jut el a várandós nőkhöz az életmentő vakcina. Bár a Kambodzsában élők nagyon sok mindenben különböznek tőlünk, azt azért megtapasztalhatta, hogy egy anya a világ végén, egy pálmafából összetákolt viskóban, a földön ülve is ugyanolyan boldogan néz a gyermekére, mint itthon.

Kambodzsa a világ 50 legszegényebb országának egyike, a lakosság egyharmada kevesebb, mint napi egy dollárból él, a 14,5 millió lakos 40%-a pedig 18 évesnél fiatalabb.

A programban idén nem csak a Pampers termékeket vásárló kisgyermekes anyukák vehetnek részt, most bárki segíthet a rászoruló csecsemőkön és anyukáikon, aki csatlakozik a Pampers Magyarország Facebook oldalához. A Pampers minden egyes új tag után eljuttatja egy vakcina árát az UNICEF-hez. A Pampers az 1 új rajongó = 1 védőoltás kezdeményezéssel szeretné felhívni a problémára a szélesebb tömegek figyelmét, hiszen még mindig 40 ázsiai és afrikai ország, köztük Kambodzsa várja a segítséget, hogy a régóta megelőzhető betegség náluk se szedje tovább áldozatait.

Miklós Éva

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..