Családi pénzügyek: tanítva tanuljunk!

tanitvatanulni_pu_lead_80.jpg

Az elmúlt évek gazdasági válsággal kapcsolatos nehézségei, minden családban központi kérdéssé tették átmenetileg a pénzügyeket, még ott is, ahol addig egyáltalán nem foglalkoztak vele. Vagy azért mert nagyon kevés lett belőle, vagy azért, hogy ne legyen nagyon kevés. Mit tanulhatnak ebből gyerekeink? Az attól függ, mit látnak, mit hallanak tőlünk.

Nemrég kezembe került egy konferenciára szóló meghívó. Az előadó arra hívja fel a figyelmet, ma már másképp kell a gyerekeinket a pénzzel való bánásmódra tanítani, ami

azért nehéz, mert minket egyáltalán nem tanítottak ilyesmire. Ráadásul ma egész más kihívásokkal kell megküzdenie mindenkinek a napi életében, mint 20-30 évvel ezelőtt.

A gyerekek számára a példamutatás a legfontosabb

Már beszéltem arról, mennyire fontos, hogy időnként utána nézzünk, vagy akár segítséget

kérve, megnézzük, nincs-e lehetőség arra, hogy a szükséges kiadásokon csökkentsünk. Lássák a gyerekek, hogy rendszeresen foglalkozunk a kiadásaink csökkentésére irányuló tevékenységgel.

A pénzügyekre ugyanaz jellemző, mint bármilyen más szolgáltatóknál, a különböző bankok, pénzintézetek, különböző mértékű költségekkel dolgoznak. A sok szolgáltató közül nem mindegy, melyikhez fordulunk. Gondoljunk bele, ha hűtőszekrényt, mosógépet, Tv-t, vagy bármi mást veszünk, előbb utána nézünk, hol, milyen típus, mennyiért kapható. De ma már ennek természetesnek kéne lennie egy egyszerű számlanyitásnál is. A Netbank, vagy Telebank lehetőséggel nem számít az sem, mennyire van közel a bank, bármikor intézhetjük ügyeinket.

Akár egy új hitelkonstrukció, akár egy egyszerű bankváltás, sok pénz felesleges kiadásától megkímélhet minket. Például valaki kérdezte tőlem nemrég, érdemes-e új hitelszerződést kötnie, ha az új ajánlat alapján majdnem arra a szintre csökkenne a törlesztő részlete, mint az eredeti hitel kiinduló törlesztése volt. (Ami azóta egyharmadával megnőtt.) Ha a feltételek nem rosszabbak, két szorzással megállapítható melyik banknál mennyivel többet húznak ki a zsebünkből.

Vagy vegyünk egy másik egyszerű példát. Van olyan bank, ahol a bankszámla havi díja, az arról bonyolított csoportos beszedéssel történő utalások, bármilyen módon történő készpénzfelvétel ingyenes, sőt ingyen kérhető hozzá bankkártya is. Ezen felül, a számla tulajdonos ingyen egy 1 millió forintos baleseti halál esetére szóló biztosítást kap a banktól a számlája mellé. Mindennek a feltétele havi 50 ezer forintos egyösszegű jóváírás a számláján. Az Ön számlája ilyen?

Ezt a sok jellemzőt nem találja meg senki egy reklámban sem, ennek már utána kell néznünk. Régebben csak az OTP és a Takarékszövetkezet között lehetett választani, és a mai idősek  nem is foglalkoztak soha vele, jól járnak-e, vagy rosszul, ha nem változtatnak. Azért kell a mai fiatal felnőtteknek is tanulni ezt a szemléletet, mert ők otthon még nem ezt lát(hat)ták.

Zsebpénz: a pénzügyi nevelés eszköze

Már a kisiskolásoknál is felmerül az igény, hogy ezt-azt vegyenek maguknak az iskola büféjében. Személy szerint nem tartom jónak, ha nem várunk valamit cserébe ezért. Azt is meg kell tanulniuk, hogy később is tenniük kell majd valamit a fizetésükért, ezért akár segítéshez, rendrakáshoz, vagy jó iskolai eredményhez mindenképpen célszerű kötni a zsebpénzt.

Javaslom azonban, kössék ki, mennyi az a rész, amit nem szabad azonnal elverniük, hanem félre kell tenniük, egy nagyobb céljuk elérésére. Jó, ha meg is nevezik pontosan azt a célt (sőt le is írják, és akár jól látható helyre ki is tehetik), mert egyébként nem lehetne elvárni még egy felnőttől sem, hogy ne költse el az összes pénzét azonnal. Nem árt, ha a szülök is így csinálják, így nem fognak vizet prédikálni a gyerek szemében.

Egy korszerűbb, bár macerásabb módszer, hogy akár apát, akár anyát kinevezzük gyerekbanknak (aki képes felelősséggel külön kezelni gyereke pénzét), és a megnevezett célra félretett pénzt „kamatos kamattal” kapja vissza a kicsi, ha eljött az ideje a felhasználásának. Az, hogy hol fial a pénzük a gyerekek számára még mindegy, de ha megtanulják, hogy ha lemondanak egy ideig a zsebpénz egy részéről, de később azt megnövelve kapják vissza, megtanulják automatikusan, hogy saját céljaik eléréséhez később is ez lesz a jól járható út. Akkor majd kevesebb hitelt fognak felvenni, mert az előre spórolással lehet ezt egyedül kivédeni, és nem ők fizetnek rengeteg kamatot  majd a banknak a pénz használatáért, hanem a bank fizet nekik a kölcsönért.

Javaslom mindenkinek legalább évente vizsgálja meg a költségeit. Vagy szánjon rá egy kis időt, és nézzen utána maga a lehetőségeknek, vagy menjen el egy jó tanácsadóhoz akinek az a dolga, hogy minden kiadást (számlát, biztosítást, hitelt, befektetést) a családi kassza lehetőségei szerint és a család távolabbi elképzelései alapján felmérjen, és ha kell, javasoljon olyan megoldás(oka)t, amik kedvezőbbek a számukra.

Mészáros Stefánia pénzügyi tanácsadó | Bemutatkozás>> | Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..