Csehországban szülőotthonok létrehozását tervezik

73001b7ydw3e5s7-300x198.jpg

“Szülőházak” létrehozását tervezik Csehországban. Leos Heger egészségügyi miniszter szerdán közölte: szakbizottságot hozott létre az elképzelés megvitatására és a konkrét javaslatok kidolgozására.“A szülőotthonok létrehozása egyike azoknak a megoldásoknak, amelyekkel lehetővé válhat, hogy a nők biztonságos környezetben és csak szülésznők segítségével szüljenek” – mondta a miniszter a Mladá Fronta Dnes című országos napilapnak. Hozzátette: az áprilisban életbe lépő módosított egészségügyi törvények ezt már lehetővé fogják tenni.

A miniszter szerint kompromisszumos megoldásról van szó. Csehországban ugyanis aránylag nagy tábora van az otthonszüléseknek, amit azonban az orvosok elutasítanak.

“Az otthonszüléseket nem kívánjuk engedélyezni, mert azok túl nagy kockázatot jelentenek az anya és a gyermek számára is” – mutatott rá Heger.

Szerinte a szülőotthonok a kórházak közelében létesülnének, mert létrehozásuk törvényes feltétele, hogy kompikációk esetén az anya és a gyermek 15 percen belül műtőterembe kerülhessen. “A kórházak területén lévő épületek is alkalmasak lennének szülőotthonok számára” – vélekedett a miniszter.

Heger elismerte, hogy a szülőotthonok létesítésével a tárca kiadásokat is megtakarítana. “A szülésznők és a bábák gondoskodása a várandós anyukákról olcsóbb, mintha ugyanazt a munkát egy orvos végezné el” – mutatott rá a miniszter.

“Ha az orvosok és a szülésznők a munkabizottság első ülésén nem kapnak hajba, a projekt megvalósítása sikeres lehet” – jelentette ki az egészségügyi tárca vezetője.

Az orvosok körében a miniszter tervei nem váltottak ki osztatlan elismerést. “Ez nem más, mint visszatérés a 19. század elejére” – kommentálta bejelentését Vladimír Dvorák, a cseh nőgyógyászati és szülészeti társaság elnöke. A Cseh Orvosi Kamara, amely március elején nyilatkozatban figyelmeztetett az otthonszülések veszélyeire, Heger terveit egyelőre nem kommentálta.

Az otthonszülés hívei szerint viszont a miniszter tervei előrelépést jelentenek a témában. Csehországban jelenleg az összes szülés mintegy 0,2 százaléka jut otthonszülésekre. Ezek egyharmadát előre eltervezik.

Az otthonszülés csehországi hívei szerint a kórházi szüléseknél is van kockázat. Petra Sovová, az Aktív Anyaság Mozgalom képviselője szerint az otthonszülések nagyobb kockázata csak “mítosz”.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBöjt: a testi-lelki nagytakarítás
Következő cikkMartin-Bell (fragilis X) szindróma: okok, tünetek, diagnózis

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..