Ez egy nagyon, nagyon, nagyon finom torta. Telistele almával. Hozzávalók: 20 dkg vaj 15 dkg porcukor 1 tasak vaníliáscukor 1 citrom 4 tojás 20 dkg liszt fél tasak sütőpor 1 kg alma fahéj, portói bor, sárgabarackdzsem.
Elkészítés
A vajat a cukorral, a vaníliáscukorral, a citrom lereszelt héjával, egy teáskanálnyi fahéjjal és fél pohár portói borral szép krémmé keverünk. A négy tojást egyenként beleütjük. Az átdolgozott krémbe tesszük a sütőporos lisztet, és ezzel is simává keverjük. A kilónyi alma megpucolva, magház nélkül úgy 75 dkg lesz. Ezt az almát kockákra vágjuk. (Olyan diónyi méretű kockákra – nem kell vele sokat vacakolni.) Azután belekeverjük a tésztába.
Kivajazott, 28 centis tortaformába öntjük, és 170 fokon egy órát sütjük. Ekkor ellenőrizzük villával vagy hurkapálcával, hogy megsült-e – ha igen, már nem tapad a tészta a beleszúrt cuccokra. Ha még nyers a közepe, tegyük vissza nyugodtan. A sok alma a tésztában úgysem engedi kiszáradni.
Amíg sül a torta, készítsük el az aromatizáló szirupot: két evőkanál lekvárt két evőkanál langyos vízzel főzzünk fel, és a megsült forró süteményre kanalazzuk rá egyenletesen. Ha a torta kihűlt, citrommázzal beboríthatjuk – de önmagában is nagyon finom. Díszíteni lehet almaszeletekkel, citromhéjjal vagy mascarponés tejszínhabbal.