CSOK, lakáshitel, lakáskassza – melyiket válasszam?

Továbbiak 8 742/1. CSOK, lakáshitel, lakáskassza

Mindenki szeretne előbb-utóbb a saját otthonába belépni, azonban nem mindenki teheti meg könnyen, hogy önerőből összehozzon egy fészekre való – ezúttal nem gyereket, hanem anyagi tőkét. Milyen lehetőségeink vannak 2018-ban forrást szeretni otthonteremtési vágyainkhoz, különösen, ha gyermekünk is van, vagy várható?

CSOK – a kisgyermekesek álma vagy mégsem?

A CSOK (azaz a Családok Otthonteremtési kedvezménye) egy állami támogatás, amellyel a kisgyermekes családokat, illetve a jövőben gyermeket vállaló párokat igyekeznek támogatni. Azok, akiknek már van 1, 2 vagy 3 gyermekük – vagy pedig nyilatkoznak, hogy vállalnak ennyit, igényelhetik a támogatást lakás vagy ház vásárlásra, illetve az ehhez kapcsolódó kedvezményes, állami támogatottságú hitelt is. A CSOK maximuma a híres 10+10 millió forint, amelyet új ingatlan vásárlásakor, 3 gyermek mellett lehet igényelni, azonban az ingatlannak számos feltételnek meg kell felelnie (minimum méret, energiatakarékosság… stb). Azonban 1 vagy 2 gyermek után is igényelhető bizonyos összeg, illetve használt ingatlan vásárlása is – természetesen a fenti maximumnál lényegesen alacsonyabb konstrukcióban.

Lakástakarék, avagy a híres Fundamenta

A jó hírünk, hogy a cégnek kiváló a múltja, és a hozzáadott állami támogatás is kiemeli, mint opciót. Ennek a módszernek az alapvető lényege, hogy befizetsz egy fix havi összeget (minimum 5.000, maximum 20.000 forintot) havonta 4-10 évig, amire az állam a 3. évben (de visszamenőleg is) 30% támogatást ad. A futamidőtől és a havi díjtól függően 3,2-8 millió forintot tudunk így lakáscélra megtakarítani. A Fundamenta lakástakarék amellett, hogy lakáscélra alkalmas megtakarítás, mellé kedvezményes hitel is igényelhető. Felhasználható szinte minden lakáscélra – a vásárláson felül: felújításra, bővítésre is. Amennyiben jobban megismernéd a lakástakarék részleteit, kattints ide a bővebb információkért.

Megéri lakáshitel segítségével otthonhoz jutni?

A legtöbben lakáshitel nélkül esélytelenül indulnak az otthonteremtés irányába. De hogyan érdemes szétnézni a lakáshitel piacon?

Számos szempontot érdemes mérlegelni a lakáshitel felvétele előtt – többek közt, hogy képesek vagyunk-e fizetni a törlesztőrészletet, milyen nem várt események nehezíthetik ezt – hiszen egy lakáshitel hosszútávú kötelezettséget jelent a család számára. A hitelmindenkinek.hu részletes szempontlistát szedett össze a lakáshitel felvételéről, és arról, hogy mikre érdemes odafigyelni (különös tekintettel az apróbetűs részekre).

A babafalva általános érvényű tanácsai lakáshitel előtt:

  1. Menj biztosra! – Alaposan gondold át, hogy mi fér bele a költségvetésedbe, milyen lehetőségeid vannak és milyen kockázati tényezőkkel kell szembe nézned!
  2. Kérd el, ami jár! – Ha jogosult vagy állami támogatásra, lehetőséged van “ingyen” forrást szerezni. Nyúlj érte (akkor is, ha macerásnak tűnik az ügyintézés)!
  3. Válassz okosan ingatlant! – Ha lakáshitel segítségével szerzed meg, akkor hosszú évekig a tiéd lesz annak minden előnyével és sajnos hátrányával is.
  4. Bízd magad szakértőre! – Mindenhez nem érthetsz, és ha családdal együtt készültök költözni, akkor több ember életét befolyásolod ezzel.

Sok sikert kívánunk!

Erről a témáról még a Pénzügyek, támogatások rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikkA válogatós gyermek génjei is mások
Következő cikkAz év védőnőit ünnepelték a SOTE-n

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..