D. Tóth Kriszta: ,,Türelmesebb lettem magammal és a világgal’’

D. Tóth Kriszta

Újságíró, feleség és édesanya. D. Tóth Kriszta néhány hónapja úgy döntött, távozik az MTV Híradójától. Döntésének egyik következménye, hogy több ideje jut kislányára és családjára. Interjúnkból kiderül, hogy milyen is az élete Lola édesanyjának.

Minők: Mennyiben, hogyan változtatta meg az anyaság?

D. Tóth Kriszta: Az anyaság természetesen teljesen átszabta a testemet-lelkemet. Már a várandósság időszaka is, a tudat, hogy kettőnkért felelek – és ez a felelősségérzés azóta sem múlt el. Egy nő életében talán ez a legnagyobb kihívás: hozzászokni és elfogadni a testének változásait, újrafogalmazni kapcsolatát a párjával egy gyerek születése után, és együtt élni a folyamatos féltéssel és felelősségérzéssel.

– Tudatosan készült erre a szerepre?

– Csak annyira, mint bármelyik nő. Tudtam, hogy egyszer férjet szeretnék és gyereket – de nem ez volt az életcélom.

– Hogy érzi, Lola érkezésével kiteljesedett az élete?

– Most, 36 évesen erősebbnek érzem magamat és teljesebbnek az életemet, mint valaha. De ez nemcsak Lola miatt van. Egyszerűen azért, mert egy ennyi idős nő – jó esetben már tisztában van a saját képességeivel és korlátaival egyaránt. Bölcsebb, jobban kommunikál és okosabban szeret, mint fiatalabb társai.

– Ön szerint mi az, amit egy gyermek megváltoztathat az édesanyjában?

– Nem szeretnék általánosságban válaszolni erre, hiszen nem vagyok pszichológus. Azt mondom, ami a legszembetűnőbb változás volt bennem: türelmesebb lettem magammal és a világgal.

– Lolával az élet című sorozatában őszintén beszélt az anyaságról. Mi volt ezzel a célja?

– Tudatos célom nem volt vele. Pusztán úgy álltam hozzá, hogy ha már felkértek egy ilyen (akkor még) úttörőnek számító cikksorozatra, én pedig elvállaltam, akkor azt nincs értelme máshogy írni, mint őszintén. És nem is tudtam volna máshogyan. Médiafogyasztóként és médiában szereplő emberként egyaránt elegem volt abból, hogy a híres anyukákat és “sztárcsemetéiket” egyfajta rózsaszín köd lengi körül. Ezzel akartam szakítani. Persze számoltam azzal, hogy ezért néhányan ítélkeznek majd felettem, hiszen édesanyaként minden nő visszaigazolást keres – és ha mást talál, akkor hajlamos a kíméletlenségre.

– Sokban hasonlít Lola az anyukájára?

– Fizikailag nagyon sokáig kizárólag az apjára hasonlított. Három éves kora körül olyannyira, hogy elgondolkodtam: anyasági tesztet csináltatok. De a viccet félretéve: egyre jobban hasonlít rám is. Az apró reakcióiban, grimaszaiban, illetve akkor, amikor durcás. Vicces és egyben félelmetes érzés ezt látni.

– Hogyan telnek most a napjai? Azzal, hogy eljött az MTV Híradójától, több ideje jut családjára?

– Amióta nem híradózom, teljesen átalakult a kapcsolatom a lányommal. Míg azelőtt hétfőtől péntekig csak reggel és este láttam, lefekvés előtt, addig most én megyek érte az óvodába és nekem mondja el, hogy mi volt ebédre és mit játszottak a barátaival. De természetesen nem tétlenkedem napközben sem. Nem árulhatok el semmi konkrétumot, de van dolgom íróként és tévésként egyaránt.

fotó: youtube.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkAz étel legyen egészséges, finom – és etikus!
Következő cikkAjánlott napi fizikai aktivitás – babáknak