Az étel legyen egészséges, finom – és etikus!

etikus étkezés

Az etikus étkezés fogalma valószínűleg keveseknek lebeg a tányérja felett evés közben, pedig fontos lenne, hogy élelmiszerek kapcsán is tudatosak maradjunk a vásárlás közben, ne hagyjuk, hogy a szupermarketben a bőség zavarába kerüljünk, vagy megtévesszenek a reklámok. Etikusan étkezni nem is olyan nehéz, ehhez keresünk néhány ötletet.

Mi is az etikus étkezés?

Gyorsétterem, szupermarket, mirelit vagy a Föld másik oldaláról importált élelmiszer: csak néhány példa az etikus fogyasztás ellenségei közül. Etikus fogyasztók akkor lehetünk, ha arra törekszünk, hogy olyan termékeket vásároljunk, amelyeket etikusan működő gazdaságok és vállalatok etikusan állítottak elő – tehát nem zsákmányoltak ki sem embert, sem állatot, sem a természetet.

Miért jó nekem az etikus étkezés?

Ha ennek szellemében indulunk vásárolni, gátat szabhatunk az olyan vállalatok virágzásának, akik a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot figyelmen kívül hagyják. Ráadásul magunknak is jót teszünk: vegyük például a ketreces tojások és a mélyalmos, szabadtartású, ökológiai tartásból származó tojások közti különbségeket. Utóbbinak nem csak az az előnye, hogy az állatot elfogadható körülmények között tartották, hanem ezáltal a tojás is jobb minőségű, egészségesebb lesz.

3 ötlet házi készítésű tízóraihoz

Az etikus étkezés 10 pontja

Az amerikai újságíró, Alan Richman, akinek szakterülete az étkezés, 10 pontban foglalja össze, hogy mit (t)együnk és mit ne (t)együnk, ha etikusak szeretnénk maradni.

  1. Ha kevés időt tudsz az evésre szánni, egyél egy salátát! – Még mindig jobb, mint a gyorsétterem.
  2. A műanyagba csomagolt étel csak abban az esetben etikus, ha űrhajós vagy. – Inkább főzz a készételek fogyasztása helyett.
  3. Tudd meg, hogy az állatot, amit megeszel, hogyan tartották. – Jobb a piacról ismert néni házi kacsája, mint a kétes eredetű termék a szupermarketben.
  4. A házad előtti füves területet alakítsd át konyhakertté! – Túl sok időt nem igényel néhány növény termesztése, és legalább tudjuk, mit szedünk le.
  5. Attól még, hogy anyukád mirelit ételeket készít, neked nem szabhatja meg, mit egyél. – Ne hallgassunk másra, étkezzünk a saját elveink szerint!
  6. Még senkinek nem romlott az egészsége attól, ha kevésbé reklámozott termékeket vásárolt. – Az agyonreklámozott és drága márka nem garantálja a minőséget.
  7. Tekintsd a vegetáriánusokat az etikus étkezés hírnökeinek! – Lehet persze állati eredetű termékeket fogyasztani, de a mögöttes elveket érdemes átgondolni.
  8. Nem leszel jobb ember, ha 11 magvas kenyeret veszel a 7 magvas helyett. – Ez már inkább a sznobizmus előszele, mint az egészséges étkezés kritériuma.
  9. Az olcsó, boltban kapható, előre csomagolt készétel sem etikus. – Óvakodjunk tőle!
  10. Ha reptéren kell étkezned, ne tedd! – Ugyanaz, mint a gyorsétterem-szindróma.

Tudatos és etikus vásárlás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a vásárláshoz ad néhány tanácsot: szerintük a leghatékonyabb, ha bevásárló körutunknak jóllakottan és cetlivel a kezünkben látunk neki, így elkerülhetjük a felesleges dolgok összevásárlását.

A másik szempont, ami megfontolandó, miközben telepakoljuk a kosarat, hogy van-e értelme a dél-amerikai paradicsomra voksolni a hazai helyett, amikor utóbbi nem szennyezte a környezetet hosszú útja során, és annyi vegyszerrel sem kellett kezelni, hogy elálljon hosszú napokig, mielőtt a szupermarket polcára került.

Bio – nem bio

Abban se bízzunk, hogy a bio mindig bio, csak azért, mert a címkéjére ezt írták. Érdemes nyitott szemmel vásárolni, és a teljes címkét átfutni. Erről egy korábbi cikkünkben bővebb információval szolgálunk.

Bio, öko, natúr, reform

Természetesen senkit sem biztatunk arra, hogy elvesszen a nagy biorengetegben, vagy lelkiismeret furdalása legyen, mert evett valami kevésbé etikusat, de azért egy kis odafigyelés a környezetünkre nem árt, miközben teletömjük a kosarat, majd a hasunkat.

írta: Sárdi Barbara
kép: Freepik 

Erről a témáról még az Ökoszemlélet rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz igaz szeretet tizedik titka: a bizalom
Következő cikkD. Tóth Kriszta: ,,Türelmesebb lettem magammal és a világgal’’

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..