Diétázóknak és gyerekeknek is tökéletes: így készítsd el a smoothie-t!

hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Egyszerű a „receptje”, ráadásul ízletes és egyben valódi vitaminbomba is. Ha ez még nem lenne elég, diétázóknak és válogatós kisgyerekeknek is kiváló ital. A napjainkban igencsak közkedvelt smoothiek világában dr. Domán Ágnes segít eligazodni.

A smoothie nem más, mint a turmixital egyik válfaja, jelentése: sima. Ez a krémes, egynemű, gazdag, Amerikában már évtizedek óta népszerű ital a hagyományos turmixtól abban különbözik, hogy hígítása nem tejjel vagy joghurttal történik, sőt, fagylaltot sem tartalmaz soha. Csak gyümölcs és/vagy zöldség, víz, esetleg gyümölcslé vagy tea, illetve jég szükségeltetik hozzá.

ID-100123833A smoothiek esetében a zöldségek és gyümölcsök párosításának csak a képzelet szabhat határt. Nem kérdés ezek vitamintartalma sem, így az elkészítés során a tökéletes ízhatás elérése mellett már „csak” arra kell figyelnünk, hogy a vitaminok felszívódását is kellően segítsük. Az A, D, E,  és K vitaminok – melyek többek között a bőrre, a látásra, a csontozatra, a vérkeringésre, sejtvédelemre, szívműködésre vannak jótékony hatással – zsírban oldódnak, így a smoothie elkészítése során nem szabad elfeledkezni egy-egy kiskanál, ízvilágában harmonizáló olaj és azt támogató balzsamecet hozzáadásáról sem.

A vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, antioxidánsokban gazdag ital jellegéből adódóan remekül alkalmas a desszertevés kiváltására, így a fogyókúra részeként is alkalmazható. A zöldségek, gyümölcsök sejtvédő hasznosanyagai segítenek közömbösíteni a szervezetünket ért elkerülhetetlen károsodásokat, ezek anti-age hatása ma már nemcsak a hölgyek körében népszerű.

Infinety hirdetés

Az egészségtudatos anyukák már gyerekkorban elkezdik a turmixok bevezetését, hiszen sok gyermek „eredeti”, szilárd állapotban nem szívesen, vagy csak nagy nagyon korlátozott fajtájú zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt nyersen, így remek megoldás a smoothie kínálása már ebben a korban is.

ID-100265321Az elkészítés során fontos az alapanyagok gondos kiválasztása is, melyet lehetőség szerint frissen, a szezonális kínálatból válogassunk össze. A változatos íz-illat-aromaélmény és a zsíroldékony vitaminok hatásának elérése érdekében pedig ne felejtsük ki a receptekben javasolt 100% hidegen sajtolt növényi olajok használatát sem, ehhez válogathatunk például a Pödör Olajok kínálatából.

Mivel a smoothie-hoz nem használunk tartósítószert, állományjavítót, stabilizálót – érdemes mindig közvetlenül elfogyasztása előtt turmixolni, de maximum egy éjszakára a hűtőben hagyni.

 

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzülés utáni pajzsmirigyprobléma – nem mindig szűnik meg magától
Következő cikkLaktózérzékenység: a tejmentes étrend nem megoldás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.