Egyre több a tudatos apa! – 1. rész

apa, apaság

Vannak férfiak, apák, akik felismerték, milyen fontos szerepük van gyermekeik életében. Ők azok, akik fittyet hányva a ma is élő társadalmi konvenciókra (a férfi keressen pénzt, az asszony pedig nevelje a gyerekeket és vezesse a háztartást), arra törekszenek, hogy kivegyék részüket a gyermekek körüli teendőkben.

Teszik ezt részben azért, hogy tehermentesítve párjukat, a kapcsolat harmóniája az új helyzetben is megmaradjon. És teszik ezt azért is, mert tisztában vannak vele, hogy vissza nem térő élményekről maradnának le ellenkező esetben. Nekik segít gyakorlati, sajátélményű tanulást biztosítva a „Tudatos Apa” elnevezést viselő tréning. A résztvevő apukákkal (Fekete Zoltán, Licsman Béla, Kovács János), a trénerekkel (Eszter, Éva, Emese, András), valamint a Tudatos Életért Egyesület két, a tréninget kitaláló és életre hívó vezetőjével beszélgettem kapcsolatról, családról, társadalomról.

Generációs attitűd: hátrálás és menekülés

A statisztika kemény dolog. Racionális, tényszerű, közlő. A KSH adatai szerint ma Magyarországon 44.500 házasságra 24.500 válás jut. Nem új keletű ez az adat, de még mindig riasztó! Hogyan lehet, hogy ennyi ígéretes kapcsolat megy tönkre? „Megfigyelhető egy tipikus generációs attitűd: a kihátrálás – kezdi Csiszér Éva, a Tudatos Életért Egyesület elnöke. A családalapítási korban lévő fiatalok általában kétféleképpen reagálnak egy problémás helyzetre: elmenekülnek vagy előremenekülnek. Szándékosan neveztem ezeket reakciónak, az igazi válasz szerintem a probléma átgondolása és közös megoldása. Feldmár András mondja, én a gyakorlatból tudom, hogy nincs annál jobb, mint egy jó családban élni – és nincs annál rosszabb, mint egy rossz családban élni”. A rossz családra azonban nem biztos, hogy az azonnali válás jelenti a megoldást, amelyből minden érintett sebekkel kerül ki. Megdöbbentően nagy azoknak a pároknak az aránya, akiknek kapcsolata a gyermek születését követően romlott meg.

„Ez nem is csoda – fűzi hozzá Rosta Ágnes, Tudatos Életért Egyesület másik vezetője – mert míg a kismamának a várandósság minden napján van új élménye a születendő gyermekkel kapcsolatban, az apukának ez nem adatik meg, és egy kézrátételnél, ultrahangképnél többet nem él meg a magzatból. Őket gyakran csak a szülés közben, vagy újszülöttjüket először a kezükbe fogva éri szinte sokként a felismerés, hogy az életükben valami végleg megváltozott és hogy már soha többé nem lesz úgy minden, mint régen.”

Apa születik

A megoldás

Egyesületünk ebben a problémás helyzetben nyújt segítséget a leendő apukáknak. Az egynapos tréning során pszichológus és tréner szakértők segítségével készülnek fel ezekre a változásokra és nehézségekre, többek között szerepjátékok segítségével. A nap elején a résztvevők felvetik az őket leginkább érintő vagy érdeklő problémákat, amire a nap folyamán fókuszálnak. A csoport közösen keresi az utat a legjobb megoldás felé. A tréning nap végén szakértő mutatja meg az apukáknak, milyen életkorban, milyen játékkal érdemes a gyermekkel játszani. Kiderül azt is, hogy a játék által hogyan fejleszthető a gyermek és hogyan tehető a közösen eltöltött idő érdekessé, érdekfeszítővé még az apukák számára is!

Szemléletváltásra van szükség

„Hosszú távú célunk a tréninggel – veszi át a szót Éva, hogy szemléletváltást érjünk el a mai magyar társadalomban.” (A jelen helyzetet jól mutatja az az Országos Egészségbiztosítótól származó adat, miszerint 2006. decemberében a GYED-et igénybe vevők száma: 92.493 fő, ebből 823 férfi – a cikk írója.) Amíg az a férfi, aki otthon marad a gyermekével hosszabb ideig, vagy munka után nem sörözni indul a kollegákkal, hanem siet haza a családjához, ironikus megjegyzéseket kap a haveroktól, munkatársaktól, netán a saját szüleitől, addig nem tudunk előbbre lépni, pedig a kiegyensúlyozott munka-magánélet összhanggal sokkal jobb minőségű és hosszabb élet várható.

„Ez azért is fontos, mert a gyermek születésével egy másik egyensúly is megbomlik – teszi hozzá Ágnes. A magyar háztartások többségében a férfi is és a nő is dolgozik, saját keresettel rendelkezik, van egzisztenciája, induló vagy már erős karrierje. A nők gyakran úgy élik meg, hogy a munka szüneteltetésével kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, hiszen a társadalombiztosítás által adott juttatáson kívül nincs bevételük. Ellentétes elvárások feszülnek itt egymásnak és az apukának, hiszen az is fontos, hogy amíg a nő keresete kiesik, addig a férfi megbízható anyagi hátteret tudjon biztosítani az időközben kibővült családnak, viszont apaként is helyt kell állnia.”

Tippek kezdő apáknak, újdonsült anyákhoz

A párnak közösen kell itt átgondolni és átszervezni az életét, egymás munkáját támogatva (nem kell mondanom, hogy a gyermekről való gondoskodás 24 órája mekkora feladat), a másik személyiségét és igényeit tiszteletben tartva. Sajnos az a tapasztalat, hogy kevesen tudják ezt a helyzetet kezelni vagy megoldani. És itt lép be a képbe az egyesület. Mi viszont csak úgy tudunk segíteni, ha az apukák kellően nyitottak erre a lehetőségre. Bár eddigi résztvevőink az értelmiségiek közül kerültek ki, ez nem jellemző vonása a tréningnek, elsősorban azok a férfiak jönnek hozzánk, akikben a változtatás szükségességének gondolata már felmerült. A tréning résztvevőitől kapott visszajelzések alapján éppen azon dolgozunk, hogy több naposra, illetve több modulosra bővítsük a képzést, mert úgy tűnik, hogy a család egészére kell fókuszálnunk – ér a végére gondolatmenetének Éva és Ágnes.

Egyre több a tudatos apa! – 2. rész

Erről a témáról még az Apazóna rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkMéz ajándékba, süteménybe
Következő cikkEgyre több a tudatos apa! – 2. rész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..