Tippek kezdő apáknak, újdonsült anyákhoz

Tippek kezdő apáknak, újdonsült anyákhoz

Igen, jól érted, most nem arról fogsz olvasni, hogy miként is kell egy újszülöttet pelenkázni vagy fürdetni. Attól, mert született egy gyermeketek, Ti még ugyanúgy egymás társai maradtatok. A párodnak pedig, most igazán nagy szüksége lesz Rád, hogy anyai szerepében komfortosan érezze magát, hogy ismét kiviruljon a nőiessége.

Az első pár hét vízválasztó egy friss szülőpár életében. Nem csupán a babájuk felé tartoznak felelősséggel, hanem a kapcsolatukért is. Ebben pedig Neked, nagyobb szereped van, mint hinnéd.

  • Ne ítész legyél, hanem társ! – A várandósság végével, a hormonok nem rendeződnek sípszóra vissza. Idő kell; ezalatt pedig lesz, amikor gyermeked anyja sírva, összetörve vár otthon, türelmetlen lesz önmagával és veled szemben… stb. A hormonok mellett, ez az új szerepe – az anyaság – és az új felelősség is belső vívódásokat válthat ki nála. Fontos, hogy tudd, a kiborulások elmúlnak! Addig próbáld látni a dolgokat az ő oldaláról, segíts neki, de ne csak a baba körül. A lazításban, a pihenésben is szüksége lesz a támaszodra.
  • Hordozd a tenyereden! – Szülés után a nők teste, mondhatni, ellenük fordul. Már nincs feszes pocak, csak nagy és puha has, a hónapok alatt felszedett kilók látványosabbak, mint valaha, a lenti – 6 hétig eltartó – folyamatokról meg ne is beszéljünk. Éreztesd pároddal, hogy nem csak anyaként, hanem nőként is tekintesz rá. Persze ez nehéz Neked is, hisz délutánonként egy fáradt, kócos, lebüfizett pólójú nő vár Téged. Épp ezért, kell, hogy kényeztesd; amíg a baba alszik masszírozd meg, vegyél neki virágot, lepd meg egy kedves otthoni vacsorával, etetés után altasd el Te a porontyot, míg ő vesz egy feltöltő fürdőt, simogasd a haját, míg ő szundít egyet…
  • Beszélgess Vele! – Őszintén – de nem nyersen – mondjátok el egymásnak, hogy mit is jelent a gyakorlatban az, hogy van egy kisbabátok. Az életetek egyik napról a másikra megváltozott, ez is egyfajta trauma, amit muszáj kibeszélnetek, feldolgoznotok. Együtt, közösen, egymást támogatva. Úgy hallgasd meg, hogy az első pontot szem előtt tartod – tehát ne ítélkezz. Fontos, hogy Te is megnyílj előtte. Én-üzenetekkel dolgozzatok, így elkerülhetitek, hogy bántás, sértés legyen az őszinteség vége.

Az én-üzenet nem üres udvariaskodás, nem felesleges bájolgás, és soha nem tartalmaz gorombaságot, tapintatlanságot. Az én-üzenetnek nem célja a tények megállapítása. Segítségével azt tudatjuk, hogy hogyan érezzük magunkat és mi a szükségletünk, vagy mik az indítékaink. Ha mi magunk tisztában vagyunk saját érzelmeinkkel és szükségleteinkkel, s ezt megfelelően tudjuk közölni, jó esélyünk van arra, hogy megértéssel találkozzunk, s a másik felet együttműködésre ösztönözzük.  –  Kapcsolati készségek

  • Légy türelmes! – Nem csupán az új élethelyzettel, a hormonoktól időnként megőrülő pároddal, hanem a megváltozott és természetes folyamatokkal szemben is türelmesebbnek kell lenned. Az estéitek egy ideig a pihenésről, az éjszakáitok az etetésről, a nappalaitok a baba gondozásából fognak állni. Fokozatosan kell visszacsempészni a meghittséget, a romantikát, a régi „kerékvágást” – ami persze már sosem lesz olyan, mint azelőtt. Természetesen Te nagyon vágynál a testi közelségre, a szexuális együttlétekre, de légy türelmes a pároddal. Ne siettesd, de folyamatosan éreztesd vele, hogy még mindig csak Ő létezik a számodra.
fotó: Freepik

Erről a témáról az Apazóna rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkElőzd meg a testvérféltékenységet!
Következő cikk1 rágó + 1% = 500 boldog gyermekmosoly