Egyre több a tudatos apa! – 2. rész

apaság

Vannak férfiak, apák, akik felismerték, milyen fontos szerepük van gyermekeik életében. Ők azok, akik fittyet hányva a ma is élő társadalmi konvenciókra (a férfi keressen pénzt, az asszony pedig nevelje a gyerekeket és vezesse a háztartást), arra törekszenek, hogy kivegyék részüket a gyermekek körüli teendőkben.

Egyre több a tudatos apa! – 1. rész

Szerepjátékok, tehermentesítés

Ami az apukák részvételi szándékát illeti, Zoltán – miután egy ismerősétől hallott a tréningről – saját maga érezte fontosnak, hogy elmenjen, és gyakorlati útmutatót szerezzen. Béla – bár eleinte a párja unszolta – az időpont közeledtével egyre kíváncsibb lett, és egyre nagyobb kedvet érzett a tanuláshoz. János szintén egy ismerősétől hallott a lehetőségről és maga döntött úgy, hogy csatlakozik. Természetesen a párja nagy örömére.

Zoltán érdeklődésének egyik konkrét oka volt, hogy szerette volna jobban megérteni, mi zajlik a női lélekben a kisbaba érkezésével és szeretett volna felkészülni a háromtagú családi életre. Elmondása szerint: „A saját és más bőrébe bújásos gyakorlatok hihetetlenül növelték a fogékonyságot a család többi tagja motivációinak és érzéseinek felismerésére.” „Kérdésére” megkapta a választ és a tanultakat otthon is alkalmazza, hiszen – ahogy azt párjától, Kingától, megtudtam – Luca életében teljes mértékben részt vesz, esténként ő fürdeti, játszik vele, vagy éppen altatja. Ez mind hármójuknak nagyon jó, mert apa és lánya közt is elmélyül a kapcsolat, ugyanakkor Zoltán és Kinga egymáshoz való viszonyát is erősíti, hiszen így marad az anyukának energiája a párjára is. Ráadásul igyekeznek fenntartani a régi tevékenységek és kapcsolatok egy részét akár úgy, hogy a babát is magukkal viszik például egy múzeumba, akár úgy, hogy esetleg valaki vigyáz rá, és ők kettesben tölthetnek pár órát.

Megváltozik a párkapcsolat minősége, ha kisgyermek születik?

Béla konkrét kérdése az előző házasságából származó nagyfia és közte lévő konfliktus megoldására irányult, ami azóta enyhülni látszik. Sokat lendített ezen az a szerepjáték, ahol ő maga bújt a nagyfiú bőrébe. Ugyanakkor a kicsikkel való kapcsolata is javult, akik nagyon ragaszkodnak az apukájukhoz, és örömmel játszanak vele (aki előszeretettel alkalmazza a tréningen kapott játék tippeket). Élettársa, Betty, elmondása szerint „párként” is jobban tudnak működni a tréning óta, nyíltabb és egyértelműbb lett a kommunikációjuk. „Csak hab a tortán” hogy Béla sokat segít a főzésben és a bevásárlásban is.

János nem konkrét céllal érkezett, inkább a kíváncsiság hajtotta, hogy mások hogyan gondolkodnak ugyanarról a problémáról. Tudatosabbá vált a tréning után, ez leginkább a gyakori mosolygásában nyilvánul meg. Saját elmondása szerint harmonikusabbá vált a kapcsolata a párjával, Krisztinával, de a hathetes baba – Kíra – körüli teendőkbe még bele kell tanulnia.

Több házimunka, több szex

„Nem vagyok egyedül”

A megváltozott élethelyzetet (t.i. a baba születése utáni állapotot) több szakember segít megérteni és feldolgozni a résztvevőknek a tréningen. Köztük van, aki fejlődés-lélektannal, gyermekpszichológiával, karrier tanácsadással, kapcsolat terápiával foglalkozik. Világosan látták a saját praxisukban, hogy a párok külön-külön is vagy együttesen is  küszködnek, nem találják a helyüket a családban a baba megszületése után. Ezért csatlakoztak a tréninghez. Elmondásuk szerint azért fontos a csoportos tanulás, hogy az apukák lássák: nincsenek egyedül. Mások is küzdenek hasonló problémával. Másik pozitívuma a csoportos tanulásnak, hogy a probléma szituációs játékkal történő feldolgozása közben az apuka saját maga érez rá arra, hogy az adott helyzetben mi a legjobb megoldás. Példáként egy konfliktuskezelésre vonatkozó, tipikus példát is megemlítettek, ami majdnem minden családban előfordul. Női panasz: „Mindig olyan későn jössz haza, amikor már alszanak a gyerekek és soha nem segítesz nekem! Csak elvárod, hogy még téged is kiszolgáljalak!” Válasz: „Egész nap itthon vagy! Ráérsz, nem?” Pedig egy csepp odafigyeléssel elkerülhető lenne ez a parttalan vita.

Útravaló

“Tessék sokat játszani a gyerekkel!” Így hangzik az egyik legszigorúbb útravaló a tréning után. A másik tanács, amit az Egyesület a résztvevőknek ad, hogy bátran keressék az Egyesület vezetőit vagy a trénereket az apukák bármilyen felmerülő problémával.

Fontosabb a közös játék, mint hittük

„Gyermeket is lehet hozni!”

A szervezők tisztában vannak azzal is, hogy sokan esetleg pont a baba miatt – bébicsősz hiányában – nem tudnak részt venni az „okításon”. Az ő számukra is találtak megoldást: a program ideje alatt szakképzett gyermekfelügyelők vigyázzák a csemetéket. A fővárosba utazás sem jelenthet gondot, hiszen – mint arra már korábban is utaltam – megfelelő számú jelentkező esetén bárhol az országban megtartják a tréninget. Mivel a Tudatos Életért Egyesület folyamatosan keres pénzügyi forrásokat is a programjaihoz, indokolt esetben a részvételi díj egy részét is át tudják vállalni a rászoruló apukáktól – hogy ez se lehessen akadálya a részvételnek.

A kezdet lehet véletlen….

Próbáltam egy jó tippet kicsikarni a szervezőkből, hogy én mivel vehetném rá a férjemet a részvételre. A válaszukon elgondolkodva, igazat kell adnom nekik. Ugyanis az a jó, ha nem kell őt meggyőznöm, hanem magától dönt úgy, hogy csatlakozik. Mert ha így történik, biztosan megértette azt a mondatot, ami egyben a tréning szlogenje is: „A kezdet lehet véletlen, de a folytatás legyen tudatos!”

A következő tréning november 17-én lesz Budapesten. Részletek a honlapon!

Vég Erzsébet

Kapcsolódó link: A Tudatos Életért Egyesület honlapja

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgyre több a tudatos apa! – 1. rész
Következő cikkEgy sorozat a gyerekekről – a felnőtteknek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..