Több házimunka, több szex

szárítókötélre kicsipeszelting

Kutatások bizonyítják, hogy azok a férfiak, akik gyakrabban végeznek háztartási munkát, több szexben részesülnek. Vagyis a nő (v)ágyához a porszívón és a mosogatáson keresztül vezet az út.

A vizsgálatot egy John Gottman nevű pszichológus végezte, aki megfigyelte, hogy gyakrabban szexelnek azok a párok, ahol a férj hajlandó besegíteni a háztartási munkába. Persze megint csak az történt, hogy a kutatóknak sikerült bebizonyítani azt, amit mi, nők már rég tudtunk, mert a tapasztalataink ezt igazolták. Egy rutinos férj tökéletesen tisztában van vele, hogy ha púpozva van a mosogató edényekkel, akkor a feleség addig nem bújik be mellé az ágyba, amíg nincs rend a konyhában. Így aztán ha a férjnek van egy kis sütnivalója, és nem akarja magányosan eltölteni az estét, inkább gyorsan elmosogat. Persze ez egy kicsit leegyszerűsített magyarázata a fentieknek.

Nézzük meg, mi is áll a dolog hátterében!

Mi kell a nőnek?

  1. Amikor egy férfi nem végzi el a háztartási munka rá eső részét, a feleség általában azt érzi, hogy nem támogatják, semmibe veszik az érzéseit, szükségleteit. Ez óhatatlanul csalódottságot és haragot vált ki belőle, és megnő az esélye annak, hogy a beszélgetéseiket igen magas hangon fogja indítani, amit a férj visításnak fog aposztrofálni, és megállapítja, hogy az asszony elindult az elsárkányosodás útján.
  2. Ha beindul egy ilyen adok-kapok veszekedés-spirál, abból már nagyon nehéz lesz kikerülni, és a sok veszekedés miatt óhatatlanul csökkenni fog a szexszel töltött órák száma.
  3. Azokban a házasságokban, ahol a férfi részt vállal a házimunkából, ezzel azt fejezi ki a feleség felé, hogy szereti, sok mindent megtesz érte, tiszteli, becsüli a munkáját. Ha a feleség elégedett a férfi által elvégzett munka mennyiségével, akkor sokkal elégedettebb lesz a kapcsolatával, kevesebb lesz benne a feszültség, és nagyobb eséllyel és gyakrabban lesz kedve a szexhez, mint akkor, amikor folyamatosan azon vitatkoznak, hogy ki vigye ki már megint a szemetet.
  4. A nőnek nem feltétlenül az elvégzett munka mennyisége számít, hanem az, hogy elégnek tartja-e, amit a párja elvégez a ház körül. Hogy mi elég a feleség számára, egy férj leginkább onnan tudhatja meg, hogy megkérdezi a párját.

Hogyan bírjuk rá a férfit a takarításra?

  1. Semmi esetre se célozgatásokkal, kétértelmű megjegyzésekkel, látványos duzzogással. Ezek mind a céljaink ellen hatnak. Vagyis ha egy nő szeretné elérni, hogy a párja besegítsen a házimunkában, akkor a fenti eszközöket azonnal és sürgően abba kell hagynia, mert csak elmérgesíti a helyzetet.
  2. Az se jó megoldás, ha megkérjük a párunkat valamire, majd közöljük vele, hogy pocsékul végezte el a feladatot, majd nagy sóhajtozva, tüntetően újra megcsináljuk. Még akkor se tegyük ezt, ha életünk párja direkt csinálta rosszul, hogy soha többé ne kérjük meg erre. Mosolyogjunk és köszönjük meg. Ha nagyon nem tetszett, akkor elmondhatjuk, hogy legközelebb hogyan csinálja jobban.
  3. Mint mindig, a nyílt és őszinte kommunikáció itt is sokat segít. Mondjuk el, hogy miért fontos számunkra, hogy a párunk segítsen a közös munkában, és hogy mennyire sokat jelent nekünk, ha érezzük a támogatását. Majd egyenesen és nyíltan kérjük meg valamilyen konkrét feladat elvégzésére. Fontos tudatosítanunk, hogy kérünk, és nem utasítunk vagy parancsolunk. A kérés és a parancs közti különbséget az jelzi, hogy a kérésünkre szabad nemet mondani, és ezt zokszó nélkül illik elviselni. Ha pedig sokadszorra kapunk nemet, akkor abból már le tudunk vonni bizonyos következtetéseket.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkInzulin-rezisztenciával terhesen – Várandós napló: Adri naplója – 1. rész
Következő cikkKell a gyereknek napszemüveg?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..