Kell a gyereknek napszemüveg?

kislány napszmüvegben

Nagyon sok kicsi imádja a napszemüveget, mert szép, színes, rajzfilmfigurákkal díszített, és egyébként meg ha anyu is hordja, akkor neki is kell. A kérdés csak az, hogy valóban szüksége van-e rá, és ha igen, akkor hogyan válasszunk számára napszemüveget.

Erős fényben

A felnőttek azért hordanak napszemüveget, mert az erős fényben komoly UV-sugárzásnak van kitéve a szemünk, ami komolyan károsíthatja ezt a szervünket. A nyaralás alatt a homok és a víz is visszaveri a sugárzást, így ez a hatás megsokszorozódik, tehát indokolt a legalább 400-as szűrővel rendelkező napszemüveg viselése.

A babák és a gyerekek szeme még a felnőttekénél is érzékenyebb, mert nagyobb a pupillájuk, így több fény jut a szemükbe, ráadásul ők kevésbé tudják kiszűrni az UV-sugárzást, mint a felnőttek. Sajnos a nem megfelelő gyerekkori szemvédelem nagyon komoly felnőttkori szembetegségek okozója lehet. A bőr védelmére egyre többször hívják fel a figyelmünket, a szem védelméről viszont nagyon kevés szó esik. Tovább rontja a helyzetet, hogy sok szülő ráadja a gyerekre a bazárban kapható filléres napszemüveget, aminek a lencséje csak sötétített, de egyáltalán nem rendelkezik megfelelő UV-szűrővel. Ennek az lesz a következménye, hogy a sötétített lencse miatt a pupilla nem szűkül össze a napon, és még nagyobb mennyiségben engedi be a káros sugarakat. Vagyis több kárt csinál a szülő, mint hasznot.

Hogyan védjük a gyerek szemét?

  1. Semmiképpen ne vigyük ki a gyereket délelőtt 10 és délután 4 óra között a napra, mert ekkor a legerősebb az UV-sugárzás. Ha mégis muszáj, akkor adjunk rá megfelelő napszemüveget!
  2. A napszúrás ellen is hatásos, de a szemet is védi egy napellenzős sapka, kalap.
  3. Minél előbb szoktassuk rá a gyereket a napszemüvegre. Akár már kisbaba korában. (Nem divathóbort, már a babáknak is szükségük van erre, és lehet is kapni nekik való baba-napszemüvegeket.) Persze nehézséget jelenthet, hogy a szülő megveszi a pántos baba-napszemüveget, amit a kicsi addig ráncigál, amíg le nem piszkálja a fejéről, majd elégedetten megrágcsálja.

Hogyan válasszunk napszemüveget?

  1. A legfontosabb szempont, hogy ne a bazárban, hanem megfelelő szakboltban vásároljunk, és figyeljünk arra, hogy legyen rajta UV400-as felirat. Ha ez hiányzik róla, akkor ne vegyük meg, mert ártunk a gyerek szemének!
  2. Ha babának választunk szemüveget, figyeljünk arra, hogy legyen ütésálló, és ne tartalmazzon mérgező anyagokat, mert a pici nagy eséllyel meg fogja kóstolni. Érdemes a boltban rápróbálni a baba fejére, és megnézni, hogy jól illeszkedik-e.
  3. Ha nagyobb gyerekek számára választunk napszemüveget, akkor olyat keressünk, aminek a fül köré kanyarodik a szára, mert akkor se fog leesni a fejéről, ha naphosszat a tengerparton homokozik a kicsi. Itt is fontos szempont, hogy a termék legyen ütésálló, és ha lehet, ne karcolódjon.
  4. A gyerekek számára fontos szempont, hogy megfelelő színű és formájú legyen. Érdemes engedni az igényeiknek, mert akkor nagyobb kedvvel fogják hordani.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkTöbb házimunka, több szex
Következő cikkÁldatlan állapotok áldott állapotban – 4. rész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..