Élet a csoki nyuszin túl – Húsvéti tippek

húsvét, húsvéti édesség, húsvéti csoki, húsvéti sütemény, húsvéti tippek

Hamarosan itt a húsvét, melyre nem lehet elég korán készülni, ráadásul tudatosan. Melyik gyerek ne szeretné a Micimackóból megismert húsvétozást, tojáskeresést. A húsvét is tipikusan az az ünnep, amikor a gyerekek ajándékot, legfőképpen édességet kapnak. Hogy a húsvétozást kicsit egészségesebbé varázsoljuk, inkább próbáljunk meg ennek megfelelően alternatívákat becsempészni az ajándékok közé.

Hogyan tegyük akkor hát egészségesebbé gyermekeink húsvéti ajándékcsomagját? Miképp ne halmozzuk el őket bolti árukkal? Ki ne emlékezne a nagymama kalácsára vagy sütijeire? Készítsünk házi édességeket gyermekeinknek is!

Ha már húsvéti csoki, akkor legyen minőségi

A boltok polcait már hetekkel az ünnepek előtt ellepik a csoki nyuszik, tojások, báránykák és más speciális édességek. (Ahogy történik ez mikulás idején is) Az újabb hagyományokkal már húsvétkor is elengedhetetlen kelléké vált az édesség csomag, sokan anélkül el sem tudják képzelni. Fontos szempont ezek válogatásnál, inkább a minőség, mintsem a mennyiség. Gyanús, ha az átlagnál sokkal olcsóbban kínálnak egy terméket, hiszen ha megnézzük az összetevőket, sokszor azt láthatjuk, hogy nem is igazi csokoládéval, hanem tejbevonó masszával van dolgunk – ez pedig lényegében cukorból és növényi olajból áll.

húsvét, húsvéti édesség, húsvéti csoki, húsvéti sütemény, húsvéti tippekAz igazi csokoládén belül is vannak kakaótartalom szerint fokozatok, annál jobb minőségű egy csoki, minél magasabb a kakaótartalma, de azért tartsuk szem előtt, hogy a gyerekek nem mindegyike szereti a 70-90 %-os étcsokit – nekik inkább a 40-50 % körüli gyümölcsdarabosakat válasszunk.
Normális mértékben fogyasztva a csokoládéban lévő kakaóbab flavonoid tartalma több pozitív hatással is bír, úgy mint a szív- és érrendszer védelme, de gondolhatunk a boldogsághormont (endorfint) serkentő összetevőire is.

Csokis golyók, bogyók

A megszokott édességek mellé vagy helyett beválogathatunk például olyan köles golyót, bulátát, mogyorót, mandulát vagy mazsolát és aszalt gyümölcsöket, amelyek különféle csokoládéba vannak mártva. Ezek között már elég nagy a választék a piacon, könnyen találhatunk alig cukros vagy éppen bio változatot is. Ezen kívül kapható kakaós és fahéjas ízesítésű kölesgolyó is, az édesszájú gyerekek általában nagyon szeretik.

Egészséges ropogtatnivalók

Ma már nem kell bioboltok után kutatni, mert akár szupermarketben is vásárolhatunk olyanokat, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, az alapanyagok pedig ökológiai gazdálkodásból származnak. Egy dinós bio kukorica – snackkel, egy tönkölylisztből készült ízletes ropival, netán különféle ízű köles golyóval a sós ízeket szerető gyerekek kedvére tehetünk.

A dietetikus tippje húsvétra

  • A húsvét során a csokoládé- és édességfogyasztás tekintetében a legfontosabb a mértékletesség. Nem kell egész nap csokit, sütit enni, ezek az ételek jó, ha inkább az étkezések utáni desszertek, a vendégváró falatok szerepét töltik be.
  • A nyuszi fészekbe a festett tojások mellé lehetőleg csak valódi kakaóból készült csokoládéféleségek kerüljenek, ugyanakkor legyünk tisztában azzal is, hogy a magasabb kakaótartalom magasabb zsírtartalommal és magasabb energiatartalommal jár.
  • Az ünnepi időszakban különösen figyeljünk oda a gondos fogápolásra.
  • Az ajándékként begyűjtött csokifigurákat inkább tegyük el későbbre.

Aszalt gyümölcsök, olajos magvak

Hangsúlyoznom kell, hogy elsősorban a hozzáadott cukor nélküli aszalványokat keressük, különben nem sokkal vagyunk előrébb, mint egy hagyományos cukorkával. Már szinte minden boltban kapható aszalt sárgabarack, aszalt almaszirom, ropogós alma rudacska (akár csokis kivitelben), vagy éppen rengetegféle mazsola. De fedezzük fel a piacokon, áruházakban működő aszalt gyümölcsöket áruló standokat is, ahol még ezeknél is különlegesebb finomságokat találhatunk: például óriás királyfügét, aszalt epret, joghurtos meggyet, fűszeres pirított mandulát, vagy olyan előre elkészített keverékeket, mint a diákcsemege.

Saját készítésű házi sütik, kekszek húsvétra

Ha nagyon elszántak és kellően kreatívak vagyunk, a bolti édességeket visszaszoríthatjuk saját készítésű édességekkel (akár a hétköznapokon is), olyanokkal, mint például az étcsokis kekszek, zabkekszek, linzerek, de a húsvéthoz egy marcipános répatorta is kiválóan passzolhat.

Bár több idő elkészíteni, mint megvenni, de így ezekbe biztosan nem kerülnek mesterséges ízfokozók és tartósítószerek, a cukrot felválthatjuk mézzel vagy természetes édesítőszerekkel, a finomlisztet meg keverhetjük zabliszttel, illetve teljes kiőrlésűekkel, így sokkal egészségesebb sütit kapunk. Akár kipróbálhatunk új dolgokat is. Törekedjünk az esztétikumra, legyen az az édesség szép és ízléses, csomagoljuk be az ünnephez méltóan, mert csak így lesz igazi ajándék!

Kép: freepik.com

Erről a témáról a Ünnepek rovatban olvashatsz többet!

hirdetés
Dietetikusnak tanultam de előtte gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam. A főnökömtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. 2004-ben elvégeztem Pécsen az egészségtan tanári szakot. Kérdéseiteket táplálék allergiák, egyéb gyermektáplálási kérdésekben várom. Szívesen válaszolok hozzátáplálással, várandósság és szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatos kérdésekre, táplálkozástani szempontból. Elhízott gyerek fogyókúrájával is foglalkozom. Illetve alternatív táplálási módokkal: pl: gyermekkori vegetarianizmus. Fordulhattok hozzám jó evő és rosszevő gyerekekről szóló kérdésekkel.
Előző cikkValódi segítség az egyedülálló szülőknek
Következő cikk4 szuper „találmány” szülőknek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .