Valódi segítség az egyedülálló szülőknek

egyszülős központ, egyedülálló szülő, egyszülős családok
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának a gyermeküket egyedül nevelő szülők. A Budapesten létrejövő Egyszülős Központ legfontosabb feladatának az egyszülős családok jogainak és elfogadásának képviseletét tartják az érintettek.

A gyermeküket egyedül nevelő szülők segítésére 500 millió forintos állami támogatással, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány közreműködésével és az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével nyílik meg az év második felében az Egyszülős Központ, amely a szolgáltatásait az érintettek javaslatait figyelembe véve alakítja ki.

Egyszülős Központ feladatai

A gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, a mindennapokban felmerülő problémáikban kíván segíteni.

  • Az egyik legnagyobb az elszigetelődés, amelyekre számos megoldást kínál majd a központ a pszichológiai és jogi tanácsadástól, a különféle segítő szolgáltatásokon, kedvezményes nyaralási lehetőségeken át a rendszeres összejövetelekig, közösségi programokig, képzésekig.
  • A második az anyagi gondok.
  • A harmadik a gyermekekkel kapcsolatos szervezési ügyek és a mindennapi logisztikai feladatok (különóra, felügyelet, nyári tábor).

A központ tervezett tevékenységei közül a legfontosabb az egyedülálló szülők jogainak és érdekeinek képviselete, amelyet az információnyújtás, a jogi tanácsadás és a lelki problémák segítése, pszichológiai tanácsadás követ. Ugyanakkor nagyra értékelik a többi egyszülős családdal való kapcsolattartás és kölcsönös segítségnyújtás lehetőségét, a kereshető szolgáltatások adatbázisát (pl. mesterember, bébiszitter, magántanár) vagy az egyszülősök klubját is.

Infinety hirdetés

Az eddigi tapasztalatokból az is kiderül, hogy az egyszülős családok nem csak segítségre várnak, hanem sok esetben maguk is szívesen segítenek egymásnak. Ezt példázza a Facebookon létrehozott Egyszülős Cserebere oldal, ahol már elindult egyfajta kölcsönös segítség.

A központ várhatóan az év második felében nyitja meg kapuit, ám számos ingyenes szolgáltatás már most online elérhető az alapítvány honlapján keresztül; jogi, pszichológiai tanácsadás és mediációs segítség.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta: “Évek óta azon dolgozunk, hogy Magyarország családbarát ország legyen. (…) Sokszínű a magyar társadalom, sokféle család létezik, és a kormányzat abban kíván segíteni, hogy létesüljön egy olyan központ, ahol a hasonló sorsú emberek megbeszélhetik gondjaikat – tette hozzá.

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Ma Magyarországon mintegy 300 000 családból hiányzik az egyik szülő és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek. A 2005-ben létrejött alapítvány célja, hogy ezek a családok segítséget kapjanak mindennapi nehézségeik megoldásában. ITT találod őket.

Forrás: egyszulo.hu, MTI

Képek: freepik.com

Erről a témáról a Család rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.