Elkészült a legjobb gyerekkönyvek új listája

Itt a legjobb gyerek- és gyereknevelési könyvek új listája. Negyedévente frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A „Szívünk rajta” könyvajánló program segíti a szülők eligazodását a gyerekkönyvek piacán, és nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti. A tavaszi listán 22 könyv kapott pozitív értékelést és került a program négy kategóriájának valamelyikébe (Mesél, Segít neki, Segít neked, Fejleszt).

Kádár Annamária gyerekpszichológus, a „Szívünk rajta” program szakmai bizottságának tagja rendkívül fontosnak tartja a meséket, a mesélést.

„A gyerek a mesehallgatás során nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel, lelki szemei előtt megelevenedik a történet, ez segíti őt a nap folyamán felgyűlt feszültségei, negatív érzései feldolgozásában, és a megfogalmazatlan félelmeinek a megszelídítésében. A mesélővel való személyes kapcsolata teszi lehetővé azt, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, ellazuljon, átadja magát annak a lebegő tudatállapotnak, amelyben a belső képvilágát megelevenítheti. A mese tulajdonképpen a gyermek szemével nézett világ, mert ugyanolyan egyszerűnek és szélsőségesnek mutatja azt, mint amilyennek a gyermek megéli. A mese ad fogódzót a rejtélyekkel teli világban. A gyermeki hit alapja, hogy a világban rend van, és ha az egyensúly meg is bomlik, a harmónia helyreáll. Ugyanez történik a mesében is: a jó végkifejlet megjósolható, a feszültséget az előre nem látható események adják, így válik a mese feszültségteremtővé és feszültség levezetővé egyben. A mesei világban minden rendben van, és a gyermek ugyanerre vágyik a saját életében is: egyértelmű és kiszámítható dolgokra. Az egyik legfájdalmasabb érzés, amit egy gyermek megélhet, hogy nincs idő rá, hogy lerázzák, hogy csak kötelességből figyelnek rá. Semmi értelme mesét olvasni, ha ez is csupán egy a sok kipipálandó feladat közül.”

szrp

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége szerint a meseolvasás kora gyerekkorban nem csak minőségi együtt töltött időt jelent a szülőnek és a gyereknek, de bizonyíthatóan pozitív hatást gyakorol a kisgyerek agyfejlődésére, növelve a képzelőerőt és fejlesztve a nyelvértési képességeket.

A „Szívünk rajta” programban ajánlott könyvek olvasása nemcsak a gyerekeknek, de szülőknek is élményt nyújt, legyen szó Varró Dániel a nehézségeket őszintén, de annál humorosabban bemutató verseskötetéről, Turbuly Lilla varázslatos, de mégis hétköznapi világot bemutató Talált Szív című meséjén át, egészen Böszörményi Gyula: Gergő és az álommanók című remekművéig. Utóbbi könyvről az Óbudai Nagy László Általános Iskola diákjai így meséltek: „Nagyon izgalmas, érdekfeszítő regény tele mágiával és varázslattal. Néhol ijesztő is tud lenni. Nagyon tetszett a család története, és ahogy le vannak írva az álmok.”

A „Szívünk rajta” program nyertes könyvei – 2015 Tavasz

Mesél kategória:

Turbuly Lilla: Talált szív

Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi Karácsonyi varázslat

Boldizsár Ildikó – Szegedi Katalin: Királylány születik

Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Susie Morgenstern: Titkos levelek 0-tól 10-ig

Kéry Anna: Flóra és a csillagfarkas

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A.A. Milne: Micsoda négy nap!

Mechler Anna: PEDRÓ, a tűzoltóautó

David Walliams: Gengszter nagyi

Fejleszt kategória:

Varró Dániel: Akinek a kedve dacos

Lori Lite: A dühös polip

Horváthné Csapucha Klára – F. Mikonya Hajnalka: Böngésszünk együtt!

Segít neked kategória:

Kádár Annamária: Mesepszichológia

Csapody Kinga: Tesó lettem

Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.

Segít neki kategória:

Kertész Edina: A rejtélyes kulcs

Shona Innes – Agócs Írisz: Az internet olyan, mint a pocsolya

Bartos Enikő: Pirula, a patikamanó Maja lázas

Berg Judit: Hisztimesék

Szilvási Lajos: Egymás szemében

Charlotte Grossetete: Lánynak lenni…

A „Szívünk rajta” program újraindul, a szervezők továbbra is várják a könyvajánlásokat a honlapon.

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..