Rossz a látásod? Nem tudod hova tenni az imént látott ismerős arcot? Szeretnéd csökkenteni a szívroham kockázatát? Egyél halat! A halételek számos előnyét ismerjük, azonban a következő összeállításban biztos, hogy még a legnagyobb halfogyasztók is felfedeznek majd pár érdekes újdonságot. A NetPincér összegyűjtött kilenc érvet, miért érdemes halételeket fogyasztanunk.
- Az eszkimók rengeteg halat esznek, melynek köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedések számukra szinte ismeretlenek.
- A hal könnyen beleilleszthető az étrendbe. Tele van omega-3 zsírsavval, amely segít az egészséges koleszterinszint fenntartásában, ráadásul laza szövetszerkezetű húsa miatt könnyen meg tudjuk emészteni.
- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Kutatások megállapították, hogy azoknál, akik heti rendszerességgel fogyasztanak halat (sült vagy főtt formában), ötször kisebb eséllyel alakul ki a betegség.
- Magyarország vízrajzi és klimatikus adottságai kedveznek az édesvízi haltenyésztésnek és halászatnak. Ha vízparti településen járunk, kóstoljuk meg a különleges helyi halételeket. Az igazi bajai halászlében vagy szilvásváradi pisztrángban garantáltan nem fogunk csalódni.
- Ha nem szeretnénk az otthoni elkészítéssel vesződni, rendeljünk halételeket. Egyre több étterem szállít házhoz frissen elkészített halas finomságokat.
- A várandós hölgyek, szoptatós kismamák számára kifejezetten ajánlott a tengeri hal fogyasztása, mivel a terhesség utolsó szakaszában az omega-3 zsírsavak támogatják az embrió agyának fejlődését.
- 8. A halhús A, D, B12, B1, B2 vitamint, kisebb mennyiségben niacint, pantoténsavat (B5-vitamin) és E-vitamint tartalmaz, és nem utolsósorban gazdag foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kálcium forrás.
- Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy a legtöbbször a látásunk is romlik. Fogyasszunk heti háromszor zsíros halat, mint amilyen a makréla, a hering vagy a lazac és megspórolhatjuk a szemüveg árát.
- Fel tudnánk sorolni mi volt az első öt pont? Ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy halat együnk, ugyanis jótékonyan hat a rövidtávú memóriánkra is. A halfogyasztás segít azon agyi területek egészségének megőrzésében, melyek a rövid távú memóriáért és a koncentrációs képességért felelősek.