Élvezetesebb az evés, ha nincs szülői nyomás

gyereknevelés180.jpg

A gyerekek annál jobban élvezik az étkezést, minél kevesebb nyomást gyakorolnak rájuk közben a szüleik – derült ki egy új tanulmányból. A korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy ha a szülők szigorú étkezési szabályokat írnak elő a gyermekeik számára, például teljesen kizárják az egészségtelen fogásokat, vagy éppen több ételfajtát próbálnak megszerettetni velük, akkor a fiataloknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rossz táplálkozási szokások.

Jane Wardle és a University College London (UCL) munkatársai 213, hét és kilenc éves kor közötti gyermek édesanyját vonták be a tanulmányukba, amelynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóiratban közölték. “A gyermekek annál jobban élvezik az evést, minél kevesebb instrukciót kapnak közben az édesanyjuktól” – írták a szakemberek.

A vizsgálatban részt vevő anyukáknak arra kellett válaszolniuk, hogy a gyermekeik általában többet esznek-e ha megengedik nekik, lassan falatoznak-e, illetve rendszeresen maradékot hagyva állnak-e fel az asztaltól. Az étkeztetési stratégiák elemzésekor arról is kérdezték őket, hogy akkor is evésre kötelezik-e a gyermekeiket, ha azok nem éhesek, illetve úgy gondolják-e, hogy az étkezési szabályok nélkül a gyermekik teletömnék magukat.

A válaszokat értékelve kiderült, ha az édesanyák túlságosan erőltetik az egészséges ételek fogyasztását, akkor a gyerekek annál inkább válogatóssá válnak. Azok az anyukák, akik leginkább szabályozzák a gyermekeik étkezési szokásait, a leginkább hajlamosak azt hinni, hogy az előírások nélkül a csemetéjük túlenné magát. Ezek az összefüggések azonban teljesen függetlenek a gyermek testsúlyától.

A szakemberek szerint nagyon fontos észrevenni, hogy a gyermekek étkezési szokásai befolyásolhatják a szülők által alkalmazott étkezési stratégiákat, de ugyanúgy az utóbbiak is kiváltó okai lehetnek a fiatalok nem megfelelő táplálkozási gyakorlatainak.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.