Etetőszéken innen és túl – Hozzátáplálásra fel!

etetőszék

Kisbabánk néhány hónapos korára elérkezik a hozzátáplálás ideje. A gasztronómia és az egészséges alapanyagok tanulmányozásán túl, ki kell választani az étkezés helyét és a megfelelő eszközöket. Etetőszékre, előkékre és zömében műanyag edényekre-tálkákra, evőeszközökre, valamit poharakra lesz szükségünk.

Jelöljük ki mind ezek helyét egy jól hozzáférhető helyen a konyhánkban. Ne becsüljük alá annak a jelentőségét, hogy karunkon a csecsemővel-esetleg egy elénk kapaszkodó nagyobbacska gyerkőccel – is képesnek kell lennünk felállítani és a megfelelő helyre tenni az etetőszéket, valamint fél kézzel elérni az edénykéket.

Etetőszék – mikortól, milyet?

Mozgásfejlődési szempontból akkor lehet etetőszékbe ültetni kicsikénket, ha már maga is fel- és meg tud ülni huzamosabb ideig. Ma már multifunkcionális etetőszékek is kaphatók, ami akár újszülött kortól használható, pihenő és hintaszék szerepkörben.

Fontos tisztázni, hogy a szülők mit várnak egy etetőszéktől:

 • mekkora hely áll rendelkezésre, összecsukható modell legyen vagy fix?
 • egy vagy több kicsi van a családban, akik még csak tanulják és segítségre szorulnak az étkezéseknél?
 • szigorúan étkezésekhez használjuk a széket vagy visszük magunkkal a kicsit a lakásban, hogy nézzen minket teendőink közben, pl.: főzésnél?
 • elveinkkel összeegyeztethető, hogy szundít a székében vagy ott játszik huzamosabb ideig?
 • sokat utazunk, visszük a széket vagy tartunk külön a nagyszülőknél is?

etetőszék fajtákEtetőszék fajták:

 • asztalra szerelhető
 • fából készült, állítható lábtartóval vagy kis asztallá és székké alakítható kombináció
 • műanyag és fém, kerekekkel vagy nélküle, több pozícióba állítható lábtartóval, dönthető háttámlával, extrákkal felszerelve
 • székmagasító
 • multifunkcionális
Infinety hirdetés

Ha szívesen választanánk a gyermek növekedéséhez igazítható, stílusos fa etetőszéket, van olyan modell, ami szinte felnőtt korig használható, ergonomikus és környezettudatos. A kiváló minőségű műanyag etetőszékek elasztikusak és tartósak. Jó az ellenálló képességük ütés és törés esetén. Lábain általában gumikerekek találhatók, annak érdekében, hogy zökkenő- és karcmentesen közlekedjünk a lakásban. A szék huzata zömében impregnált pamutból készül, így légáteresztő, puha, ellenáll a foltoknak és mosógépben mosható. A huzat lehet több rétegű, betétes, a baba méretéhez így igazítható a belső tér. A tálcák több szintre beállíthatók és léteznek dupla tálcás modellek is. Ilyenkor a felső tálcát levéve pillanatok alatt tiszta asztalkát varázsolhatunk, kicsikénk ott játszhat, míg mi mosogatunk. A fullos székecskék ülésének magasságát és a háttámla dőlésszögét akár 6-9 fokozatban állíthatjuk.

A jó etetőszék:

 • stabil -a kicsi lehet izgő-mozgó, kíváncsi vagy akár elutasító
 • biztonsági övvel felszerelt
 • alsó lecsúszásgátlóval ellátva
 • kényelmes
 • impregnált huzattal ellátott és könnyen tisztítható

Fontos, hogy az étkezőasztalunk paramétereivel is legyünk tisztában, illetve azzal, hogy nem minden széket tudunk kellően közel húzni az asztalhoz -függ az asztal méreteitől és a szék stabilitását szolgáló, terpesztett lábaktól is. Készüljünk fel, hogy az étel az etetőszék 3 méteres körzetében jóval többször fog landolni, mint a gyermek szájában – az elején legalábbis biztosan. Türelemjáték lesz és hosszú tanulási folyamat, mire a kis kezek biztonsággal kanalaznak levest és a rizst is viszonylag ügyesen eszi meg utódunk.

gyerek etetéseAz örökmozgó gyermek étkezése

Általánosságban elmondható, hogy a kisgyermek 1 éves kora körül már egész önállóan étkezik. Először csak etetjük, majd próbálkozik – kézzel gyümölcsöt, párolt zöldséget, kölesgolyót… stb. – aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy unja már az etetőszéket. Nyafog, feszeng, szabadulóművésznek képezi ki magát. Megnő a mozgásigénye és rettenetesen élvezi, hogy tud egyedül közlekedni. Ez újabb próbatétel lesz az étkezés terén; két szoba kör között fogyaszt el egy-egy falatot, és nagyobb területet maszatol össze… De lehet, hogy egy tündérrel van dolgunk és egy székre helyezett ülésmagasítón vagy saját kisasztalnál, kisszéken ülve fog akkurátusan táplálkozni.

Fokozottan figyeljünk a tipegők biztonságára, ellenőrizzük az elektromos vezetékeket, dugaljakat! Bútorainkat sarok-és élvédővel illetve biztonsági fióknyitókkal lássuk el és próbáljunk kiküszöbölni minden veszélyforrást!

Az etetőszék helyét gondosan válasszuk meg, ne legyen elérhető távolságban forró, törékeny, éles vagy szúró tárgy. Soha ne becsüljük alá gyermekünket, és ne hagyjuk huzamosabb ideig magára a konyhában, étkezőben.

fotók: pinterest.com

Erről a témáról a Mindent a babámnak! rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Tóth Krisztina vagyok, home staging szakember és tanácsadó. Egy home stager a vizuális megjelenésen túl, ingatlanpiaccal, illetve marketinggel is foglalkozik, mert az ingatlan tudatos felkészítése eladásra vagy kiadásra egyre nagyobb jelentőséggel bír, akár kis költségvetésből is. Egy Balaton-parti kisvárosban élünk, szeretek olvasni, érdekel a gasztronómia. Van két vendégházunk, családi összefogással üzemeltetjük őket. Ezt a szerető törődő és tapasztalataiból építkező, de az újra mindig nyitott önmagamat szeretném adni és megtartani itt a Babafalván is.
Előző cikkIntimtornával a jobb együttlétért…
Következő cikkStresszes gyermek? – Feszültségoldó mozgásos gyakorlatok

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!