Félelem a szüléstől, felkészülés a szülésre

felkészülés a szülésre

Kérdés:
1 éves most a kislányom. Hajnali három órakor indultak be a fájásaim 1,5 óra után már 2 percesek voltak. 11 órakor mondták, hogy  már egész szép fájásaim vannak. Hősiesen tűrtem, mert végig az járt a fejemben, hogy így születik meg a kisbabám, és ő is küzd,  neki sem könnyű. Aztán délután kettőkor közölték, hogy  még mindig egy ujjnyi vagyok, és ugyanúgy állok mint a szülés előtt 2 nappal.

Kérdezte, hogy  ha labdázok vagy bármit csinálok segít-e? Azt mondták, hogy itt sajnos semmi nem segít, várjunk tovább. Elkezdtem sírni és teljesen feleslegesnek tartottam az eddigi hősies küzdelmem.  2 után már nem engedtek felkelni. Minden fájásnál fordulnom kellett az egyik oldalról a másikra. 130 fölötti fájásaim voltak, és üvöltöttem, hogy nem bírom tovább. 4 órakor azt mondták, adnak infúziót. Utána még keményebb lett, megengedték a férjemnek, hogy nedves törlőt adjon, de én vizesen kértem, locsoltam magamra a vizet, nem kaptam levegőt, és utólag nagyon szégyelltem magam, de üvöltöttem. Este 6 előtt 5 perccel sikerült megszülnöm. Megérte, de remélem másodjára nem ilyen lesz. Pedig valószínű hogy 8 hónap múlva újra kopogtat a gólya- Pénteken megyek vizsgálatra, de én száz százalékosan érzem, hogy pocaklakó van.  Az lenne a kérdésem, hogy mit tehetek szülés előtt, hogy könnyebb szülésem legyen! És babónak is jó legyen:) Köszönöm a segítségét!

Válasz:
Sajnálom, hogy az első szülésed ilyen fájdalmasnak és nehéznek bizonyult. Örömteli, hogy ennek ellenére viszonylag hamar, szívesen vállalkozol egy következő szülésre. Kislányod születésénél valóban hősies elszántsággal küzdöttél, hogy a negatív sugalmazások ellenére természetes úton tudd megszülni a kisbabádat, ennek köszönhetően sikerült is így világra hoznod őt. Jó, hogy nem adtad fel és a férjed támogatást is élvezhetted ebben a helyzetben.

Ahhoz, hogy a következő baba születése könnyebb legyen, már meg is tetted az első lépést, vagy is azt, hogy igyekszel több információhoz jutni. Az az egyik legfontosabb, hogy megtaláld azokat a szülés körüli segítőket, akik képesek minden szüléssel, várandóssággal kapcsolatban felmerülő kérdésedre kielégítő, megnyugtató válaszokat adni, ill. megerősíteni téged, mint nőt és mint anyát. Fontos, hogy segítséget kapj a félelmek leküzdésében is. Olyan helyszínt kell választanunk a szülésünkhöz, ahol oldott a légkör, figyelembe veszik a kéréseinket és biztosítják a szülőpár intimitását. ( Hol jó szülni? – könyvesboltokban kapható) Fontos, hogy legyen kísérőnk aki végig velünk marad a szülőszobán, hogy érzelmileg biztonságban érezhessük magunkat. Hogy szabadon, az ösztöneink által vezetve változtathassuk a testhelyzetünket, ezáltal segítve a tágulást és a baba előrehaladását. A nagy labda igenis nagyon jó szolgálatot tesz ilyenkor. A háton fekvő testhelyzet a legalkalmatlanabb a szüléshez. Alapelv a vajúdásnál és a szülésnél: Dőlj előre minél többet! állva, négykézláb, guggolva, stb. Jót tesz a vajúdás alatt alkalmazott masszázs, a fájdalomcsillapítás természetes módszerei, melyekkel elkerülhetjük a szintetikus gyógyszerek adását. Nem csak szüléskor, hanem a várandósság idején is jól alkalmazható a homeopátia, gyógynövények, illóolajok. (A Chaulophillum neked valószínű jót tenne, ha szednéd a szülés előtt néhány héttel.) Valamilyen relaxációs technika elsajátítása segítséget nyújt abban, hogy megtanuljuk ellazítani az izmainkat, az egész testünket, melyre az összehúzódások között szükségünk van. A rendszeres várandósoknak tartott testmozgás is segít, hogy felszabaduljon az izmokban és az izületekben felhalmozódott feszültség, mire a szülés ideje elérkezik. Egy jó szülésfelkészítő tanfolyam is sokat tehet azért, hogy sikeresen felkészülj az eseményekre, hogy háborítatlanul szülhess.

Miskolcziné T. Ildikó dúla, szülésfelkészítő

Kérdés:
33. hetes várandós vagyok és úgy érzem, nagyon sok a félelmem a szüléssel kapcsolatban. Ez a második gyermekem és az első szülés számomra negatív élményekkel zárult. Elsődleges fájásgyenge vagyok, nem is indult meg a szülés magától, reggel 8 órakor infúziót kötöttek be és oxitocin segítségével kezdődtek a fájásaim. Nem a szülési fájásoktól magától félek. A legnagyobb gondom az, hogy nem tágultam és ezen segítendő, az orvos kézzel tágított. Én ezt éltem meg a legfájdalmasabbnak a szülésem folyamán (inkább az egész életem folyamán). Tehetek e ez ellen valamit (akár homeopátiás szerek segítségével, akár más módszerrel) ❓ A másik félelmem a szülésznőkkel kapcsolatos. Aki az első szülésemnél bent volt… 😡 Én nagyon fegyelmezett vagyok, nem sírtam, nem kiabáltam. Amikor a kisbabám megrekedt a szülőcsatornában, mert széles volt a válla, azt mondta, “nem igaz, hogy egy gyereket nem tudok a világra hozni és kinyomni, mikor az a dolgom”. Aztán szóltam, hogy már maga a vizsgálat is nagyon fájdalmas, akkor azt válaszolta, hogy “akkor gondoltam volna erre, amikor fogant a gyermek”. Én most ugyanabba a kórházba megyek szülni, mint először. Számomra az orvos, akit megfogadtam, ő nyújt biztonságot. Nagyon jó orvos, megbízható, nyugodt, mindig felkészült, profi és empatikus a vajúdó anyukával is. Mégis nagyon félek, hogy újra hasonló szülésznőt kapok és akkor, ott, abban a kiszolgáltatott helyzetben hogyan fogom megélni a negatívumokat. A terhességem alatt egyébként nem szedtem semmiféle táplálékkiegészítőt (gondolok itt a ma olyan divatosakra, amelyeket reklámoznak). Ajánlasz valamit, ami könnyítheti a vajúdásom, tágulásom, stb. ?

Válasz:
Nagyon szomorú vagyok, hogy ilyen bánásmód előfordulhat a szülőszobán. Mélyen együttérzek veled, nem csoda hogy sok félelem van benned. Az hogy mindezek ellenére ismét kisbabát vársz, ez az anyai vágy és ösztönnek a győzelmét jelenti számomra. Az elsődleges fájásgyengeség (amikor a vajúdás megindulásakor még nem elég erőteljesek, nem elég hatékonyak az összehúzódások) nagyon gyakori jelenség, sok kismamánál tapasztaljuk. Az, hogy az első szülésnél fájásgyengeséget állapítottak meg, még nem jelenti azt, hogy ez a következőnél is megismétlődik. Ezt egyszeri esetnek kell tekinteni. Főleg azt figyelembe véve, hogy nem is magától indult meg a szülés, hanem indították. Gyógyszerek nem tudják ugyanazokat az összehúzódásokat előidézni, melyeket a saját testünk által előállított oxitocin tud kelteni. Általában ha oldott, kellemes, intim, tiszteletteljes légkört teremtenek a szülőszobán, ha a vajúdó biztonságban érezheti magát, akkor a vajúdás előre haladtával rendszereződnek és megfelelő intenzitásúvá válnak az összehúzódások, mindenféle külső segítség nélkül is. Ilyen körülmények között a méhszáj is megfelelő ütemben tágul. Leírásod szerint ez az alapfeltétel az esetedben nem valósult meg.

Nem írtad, hogy volt-e veled kísérő a szülőszobán. A következő szülésnél nagyon fontos lenne, hogy folyamatosan, a vajúdás kezdetétől veled legyen valaki, aki támogatni, bátorítani tud. Egy asszonytársi segítő, dúla vagy olyan nőtárs, aki tisztában van a szülés fizikai és lelki folyamatával, aki segíteni tud a félelmek legyőzésében is. A szülésznőt sem bíznám a véletlenre, hanem fogadnék egy számomra szimpatikus szülésznőt, akivel megbeszélhetném, hogy mi az, amit szeretnék elkerülni és mi az, amit nagyon szeretném hogy megvalósuljon, aki biztosítana abban, hogy segít ezeket az elképzeléseket a tőle telhető legjobban megvalósítani és akinél meggyőződhetnék arról, hogy tiszteletteljesen bánik a várandós és szülő nőkkel. Tehát a szülésznővel kapcsolatos félelmeimet így győzném le. Ami pedig a szülészorvost illeti, nem tartom empatikusnak azt az orvost, aki feleslegesen olyan nagy fájdalmat okoz, mint a méhszáj kézzel való tágítása. Az Egészségügyi Világszervezet nem is támogatja ezt az eljárást sehol a világon. A legtöbb orvos ma már nem végez ilyen beavatkozást, Magyarországon is már régen meg kellett volna szűnnie ennek a gyakorlatnak. Én valószínű, hogy választanék egy olyan orvost, aki bízik a nők természetes tágulási és szülési képességeiben és nem akarja siettetni a folyamatokat.

A vajúdás előrehaladását elősegítheted majd a megfelelő testhelyzet állandó változtatásával, hogy mindent megteszel, hogy a tested, a medencéd ellazult állapotban legyen. Lassú mély légzés, hosszan kifújni, relaxálás. Azzal, hogy sok folyadékot és elegendő táplálékot veszel magadhoz vajúdás közben. Hogy igyekszel kizárni a külvilágot, nem figyelni a körülötted zajló eseményekre. A 36. héttől málnalevéltea fogyasztása javasolt, hogy a medence izmok és a méhszáj felpuhuljon. A vajúdás megindulásától pedig cimicifuga és chaulophyllum homeopátiás szerek szedése javasolt felváltva, fél óránként. A várandósság alatt szedendő homeopátiás szert csak egy személyes beszélgetés után lehetne megállapítani, hogy milyen szerre lenne szükség a felkészüléshez. Jó lenne, ha masszázst kaphatnál a vajúdás során. Használd fel a meleg víz ellazító hatását is a szülőszobán. Ezekkel mind a megfelelő tágulást érheted el. A többi lehetőség már kimeríti ezeket a kereteket . Egy dúlával való személyes találkozás sok felmerülő kérdést, aggodalmat és félelmet tisztázhatna, további praktikákkal gazdagítva ezeket az ötleteket. Szívemből kívánok nagyon sikeres és szép szülést! Kérlek tudósíts, ha megérkezett a várva várt második babátok!

És még egy gondolat. A szülésznő magatartása több ponton is sértette a kórházakra vonatkozó betegjogi rendelkezéseket, úgy mint:  az emberi méltósághoz való jog,  a tájékoztatáshoz való jog,  az önrendelkezéshez való jog , az ellátás visszautasításának joga – ezekért felelősségre is vonható.

Miskolcziné T. Ildikó dúla, szülésfelkészítő

Kérdés:
Tavaly januárban szültem meg első gyermekem 30 évesen. Mivel nem érkezett meg időben egy hétig bent feküdtem a kórházban, hátha beindul a szülés magától, de nem történt meg. Így a szülést meg kellett indítani. A hüvelyi szülés végül rendben lezajlott kislányom részéről, aki még akkor is jött kifelé, amikor nem is nyomtam. Számomra viszont: gátmetszésnél sok vénát vágtak, így duplán varrtak, mivel a kislányom feje a kezével együtt jött,így a hüvelyemet is varrni kellett, nem beszélve a méhszájrepedésről…. Sokáig tartott a regenerálódás, és most, hogy ismét babát várok, jobban félek a szüléstől, mint először. Kérdésem az lenne: Vajon másodszor sem fogok tágulni? Ha nem, mit tudok tenni annak érdekében, hogy tovább bírjam a fájásokat? Újra sérül-e majd a hüvelyem, és lesz-e ismét gátmetszés? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:
Mivel minden szülés más, még ugyanazon anya esetében is, ezért nehéz lenne megmondani, hogy a következő szülés hogy alakul. Jó felkészüléssel + homeopátiával neked is részed lehet egy szép szülés élményében. Minden téren a szülés háborítatlanságára kell törekedni, akkor a legnagyobb a valószínűsége, hogy nem sérül sem a hüvely, sem a gát. Egyébként ugyanazokat tanácsolnám neked is, mint az előző kérdezőnek!
Miskolcziné T. Ildikó dúla, szülésfelkészítő

Kérdés:
Sziasztok… Egy 32 hetes kismama vagyok, a kislányom egészséges és már meg van fordulva. De őszintén nagyon felek, hogy mi lesz az elkövetkező 6-8 hétben? Mivel első gyermek, ezert meg nem estem át szülésen, ezért nem tudom, hogy észlelni fogom, ha elkezdődik? Honnan fogom tudni? Nagyon fog fájni? Őszintén nagyon félek…úgy érzem, nem készültem még fel eléggé és sajnos nincs is lehetőségem rá…ami vigasztal hogy ő egészséges és egyelőre semmi komplikációnak nincsen nyoma… Előre is köszönöm a bátorító leveleket.

Mivel mindketten egészségesek vagytok, és a baba is felvette az optimális testhelyzetet, ezért nyugodt szívvel bízhatsz abban, hogy a szülés is rendben biztonságban lezajlik. Ahhoz, hogy a szülés háborítatlan is legyen és bensőséges, szép élmény maradjon, elengedhetetlen a felkészülés a szülésre. Azt írtad, hogy erre nincs lehetőséged. Lehet, hogy vidéken élsz és korlátozottak a lehetőségeid, de a netet kihasználhatod információ szerzésre. Sok honlapon kaphatsz választ a kérdéseidre. Azonkívül fontos lenne, hogy megbeszéld az érzéseidet egy szülésben járatos, hozzáértő személlyel, mondjuk egy dúlával.  Egy független szülésfelkészítő tanfolyamon, ha elérhető ilyen számodra, lehetőséged van feltenni a kérdéseidet, megismerni olyan technikákat, melyek segíteni tudnak a természetes szülésben és eltudod kerülni a felesleges orvosi beavatkozásokat. A foglakozások során oldódik a legtöbb félelem is.
Miskolcziné T. Ildikó dúla, szülésfelkészítő

Kérdés:
Szülés előtti felkészülésemet még nem kezdtem meg, de érdeklődöm, hogy a soványság mennyire okoz gondot ebben, illetve a szülésben? Császárt fognak csak engedni? Sokat eszem, nem hízom! Pajzsmirigy rendben, nem tudom, mire készüljek…

Ezt sajnos ennyi információból nem tudom megmondani. Mindenki más alkat, a soványság nem feltétlenül jár császármetszéssel. Az abszolút vagy relatív téraránytalanság – mikor a baba feje és medence átmérője közti különbség kizárja a hüvelyi szülést -, igen ritka és alapvetően nem soványság, hanem egyéni adottságok kérdése. A kóros soványság az ösztrogén termelésre rossz hatással van, így a kórosan sovány nőknél gyakrabban fordul elő meddőség is, de mivel te már kisbabát vársz, ez azt jelenti, hogy a tested a női hormonok tekintetében jól működik. Gátizomtornával és a szülésre való tudatos felkészüléssel, pl. jóga, Aquanatal, szülésfelkészítő foglalkozások, információszerzés a kórházban, ahol szülni szeretnél stb., az önbizalmad és a szülésed megélése is még pozitívabbá tehető. Emellett megfelelő összetételű, vitaminokban, ásványi- és rostanyagokban gazdag táplálkozással be lehet vinni a magad és a babád számára fontos anyagokat a szervezetbe. Mindazonáltal azt javaslom, feltétlenül fordulj orvoshoz, hogy kiderítsék a probléma okát!
Radnics Adrienn dúla, szülésfelkészítő

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkHomeopátia és gyógynövények szülés, vajúdás alatt
Következő cikkA baba fekvése

1 KÉRDÉS

  1. Jelenleg 25 hetes kismama vagyok.Előző szülésem 4 éve volt relatív térarénytalanség miatt gyors tágulás után mégis császrmetszésen estem átt. A kisfiam 3.75 kg-mal született 35 cm-es felkörfogattal.Én 162 cm magas vagyok normál testalkatú. A férjem sem túl magas 180 cm. Az lenne a kérdésem, hogy megismétlődhet-e a téraránytalanság a következő szülésemnél is, vagy bízhatok a természetes szülésben, és mivel tudnám segíteni a medencém tágulását?Vagy ez alkati kérdés és én már csak császármetszéssel szülhetek?

    Előre is köszönöm.

Comments are closed.