Felvétel indul! Tessék!

videós önéletrajz

Nehéz lenne olyan embert találni az országban, akinek ne dr. Szöszi videós bemutatkozása jutna az eszébe a cím láttán. Pedig videós önéletrajzot 2004-től már itthon is készíthetünk. A hazai ötletgazdával, Belényesi Gyulával beszélgettünk.

Minők: Mennyire népszerű a videós önéletrajz ma Magyarországon?

Belényesi Gyula: 2004-ben Európában elsőként vágtam bele a videós önéletrajz készítésbe. Már korábban is foglalkoztam önéletrajzok értékelésével és fotózással. A videós önéletrajz megszületése e kettő szerencsés ötvözése az életemben. Az eltelt 7 évben 300 videót készítettünk, zömében külföldi munkaerőpiacra jelentkezők számára. Örömmel mondhatom, hogy mindannyiuknak sikerült állást találniuk. Itthon a HR-esek nem nyitottak a videós önéletrajz felé. Azt mondják, hogy egy kis videó nem ad teljes képet, nem mutat meg mindent. Egyszóval nem annyira népszerű és elfogadott itthon ez a jelentkezési forma, mint Nyugat – Európában vagy a tengerentúlon. Véleményem szerint ugyanakkor a videós önéletrajz lehetővé tenne egyfajta preszelekciót.

Minők: Nők vagy férfiak használják nagyobb számban?

Belényesi Gyula: A nők veszik igénybe ezt a szolgáltatást nagyobb számban. Úgy gondolom, hogy nagyobb bennük az akarat, a helytállás és a kitartás. A férfiakban nem ekkora a szereplési vágy.

Minők: Milyen előnyei vannak a videós önéletrajznak a munkáltatói és munkavállalói oldalról?

Belényesi Gyula: Bátorságra vall, aki vállalja. Lehetővé teszi a munkaadó számára a gyors döntést és a munkavállaló számára névjegyként is szolgál. Lehetőséget ad arra, hogy olyan információkat mondjunk el magunkról, ami nincs a papíron. Több teret enged a bemutatkozásnak, a tapasztalataink megismertetésének, a munkával kapcsolatos elképzeléseinknek. Viszont hangsúlyozom, hogy nem váltja ki a hagyományos önéletrajzot. Azaz mindkettőre szükség van egy jó állás elnyeréséhez.

Minők: Kiszoríthatja a munkaerőpiacról valaha is a hagyományos önéletrajzokat?

Belényesi Gyula: Úgy gondolom, hogy az elkövetkező néhány évben még biztos nem, de sosem lehet tudni, hogy mikor lesz slágertéma a videós önéletrajz.

Minők: Mikre kell figyelni a videó elkészítésénél?

Belényesi Gyula: Mikor belevágtunk a munkába teszteltük, hogy mi lenne az ideális idő. Ebbe a tesztelési folyamatba bevontunk HR-eseket, cégeket, munkavállalókat. Az ő visszajelzéseik alapján született meg az ideális egy perces idő. Ez az az időkeret, amíg az egyik ember tud figyelni a másikra. Ennyi idő elegendő az első benyomás kialakítására és a jelentkező karakterét is leginkább sugallja. Az idő mellett fontos tényező a háttér, az öltözködés, az életkor és maga a megpályázandó munkakör is. Nálunk a videós önéletrajz elkészítése egy ingyenes elbeszélgetéssel indul. Ahol a jelentkező megismer minket és mi is őt. Elképzelések, célok, lehetőségek találkozása ez. Akár fogalmazhatnék úgy is, hogy ez egy tét nélküli elsőkörös állásinterjú. A beszélgetés végén arra kérjük, hogy készítse el azt az írásos bemutatkozást, amit felvételre szán. Ezt a következő lépcsőben véleményezzük. Kiszedjük belőle a felesleges részeket, átfogalmazzuk a kevésbé jól sikerült mondatokat, ha szükséges, azaz felvétel késszé alakítjuk a bemutatkozást. A negyedik lépés a főpróba, majd az utolsó lépés egy 30- 50 perc közötti időszak, amíg elkészül az egy perces videós önéletrajz. Bármennyire is felkészült legyen valaki, a tökéletes felvétel elkészítése ennyi időt vesz igénybe. Nagyon ritka, hogy valaki elsőre hibátlanul mondja fel a szöveget. Ez ugyanakkor nem baj, hiszen nekünk is az az érdekünk, hogy a legelőnyösebb oldalát mutassa meg a jelentkező a jövőbeni munkáltatójának. Ha viszont ez az idő eredménytelenül telik el, akkor inkább azt javasoljuk, hogy ne próbálkozzon ezzel a jelentkezési formával, mert csak hátránnyal indul. A elkészült felvételt megvágjuk, és saját szerverünkön tároljuk, jelszóval védve. Amikor valaki jelentkezik egy állásra a videó linkjét küldjük el neki a jelszóval, amit ő szabadon megadhat annak, akinek akar.

Minők: Házilag is elkészíthető vagy csak profi stúdióban?

Belényesi Gyula: A honlapunkon megtalálható egy ingyenesen letölthető szoftver útmutatóval egybekötve, aminek segítségével bárki elkészítheti saját videós önéletrajzát. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy ez a házi videós önéletrajz nem olyan jó minőségi, mint, amit stúdióban készítünk megfelelő személyi és technikai háttérrel. Azt nem tudom, hogy a szoftverletöltések után hány embernek sikerült munkát találnia, de a kipróbálási lehetőség mindenki számára ingyenes formában adott.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..