Fiú lesz vagy lány?

szülő pár ultrahang felvételt néznek együtt

Az egyik legcsodálatosabb hír, amit egy család kaphat, hogy hamarosan új taggal gyarapodik. A várandósság megállapítását követően az első izgatott kérdés rögtön a kicsi nemére szokott irányulni. Hosszú ideig csak a néphagyományokra és ezoterikus módszerekre tudtak hagyatkozni a szülők, ám ma már léteznek olyan orvosi vizsgálatok, amelyekkel a terhesség korai szakaszában megtudhatják, kisfiút vagy kislányt várnak.

Népi hagyományok a has formájáról

A népi hagyomány szerint a kismama hasának formájából is megállapítható az érkező kisbaba neme. A néphit szerint, ha az édesanya hasa előre gömbölyödik,és hátulról szinte meg sem lehet állapítani a terhességet, valószínűleg fiút vár. Szintén fiúra gyanakodtak, ha a leendő anyuka pocakja kerek, mint egy labda, és pocakja lent helyezkedett el. Azonban, ha a kismama gömbölydedsége már a bordák felett elkezdődött, akkor szinte biztosan kislány mondtak, akárcsak akkor, ha csípőmagasságban szélesedett ki a várandóság alatt.

Naptári módszerek a régmúltból

Egy XIII. században élő kínai mester megfigyelései alapján készített egy naptárat. A legenda úgy tartja, hogy ez a naptár megmutatja, hogy a nő bizonyos életszakaszaiban csak lányt, másokban csak fiú foganhat. A kínai módszerhez hasonló a Jónás naptár, amely a Hold fázisaihoz köthető, tudományos alapját az 1950-es években Dr. Jónás Jenő fektette le.

Étkezési szokásokból is jósolnak

Az első trimeszter rosszullétei után, sokan „kívánósak” lesznek. Nemcsak napközben, de késő este, éjszaka is megkívánnak olyan ételeket, amikre korábban még gondolni se mertek, sőt nem is szerették. Kutatásokat is végeztek annak a céljából, hogy kiderítsék vajon az elfogyasztott ételek befolyásolják-e a baba nemét. Erre egyértelmű választ nem kaptak, de azt megfigyelték, hogy aki a sós ételeket kedveli, azaz a várandósság ideje alatt a kovászos uborkát, a sós ételeket, a vörös húsokat eszi, azoknál több fiú született, mint az édesszájú kismamáknál, akik a süteményeket, gyümölcsöket és lédús gyümölcsitalokat fogyasztották szívesebben.

De legyük őszinték! A népi szokások, hagyományok korábban sem voltak pontosak, és ma már a XXI. században rendelkezésükre állnak olyan orvosi eszközök, amik segítenek megmutatni kisbabánk nemét anélkül, hogy kilenc hónapot várnánk rá.

Az egyik legbiztosabb módszer

Várandósságunk alatt, legalább négy alkalommal, el kell mennünk az orvoshoz, ahol utrahang vizsgálaton megnézik a magzatunkat. A megfelelő ultrahang készülékkel, ha a baba is jól fekszik a pocakunkban, egy tapasztalt orvos már a 12-13 héttől meg tudja mondani – nagy valószínűséggel – a baba nemét. Azonban, ha ekkor még nem mutatja meg magát, akkor a 20. héten már biztosan látható, hogy melyik csapathoz tartozik a pocaklakó.

Anyai vérvétel

A hazai törvények értelmében, a baba nemére vonatkozó információt az orvos, csak a magzat 12. héttől adhat. Azonban, léteznek olyan laborvizsgálatok, amelyek az anyai vérből meg tudják állapítani a baba nemét. Alapvetően ezek a vérvételen alapuló, nem fájdalmas vizsgálatok a kromoszóma-rendellenességek kimutatására jöttek létre, de „melléktermékként” a baba nemét is meg tudják állapítani kb: 95%-os pontossággal. A vizsgálati módszer azon alapul, hogy az anya vérében megtalálhatóak azok az elhasználódott sejtekből kiváló szabad DNS-ek, amik megmutatják, hogy rendelkezik-e a magzat Y kromoszómával, vagy sem. A Y kromoszóma megmutatja, hogy kisfiút hord a szíve alatt az anyuka, míg ennek hiányában kislány érkezik a szülőkhöz.

Fotó: freedigitalphotos.net
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyerekprogramok hétvégére
Következő cikkSzilvás galette