Fogtömés, foghúzás, érzéstelenítés terhesség alatt: lehet vagy sem?

Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész

Számos tévhit él a köztudatban a várandósság idején végzett fogászati kezelésekről és a fogak állapotromlásáról. Pedig a terhesség nem kell, hogy oka legyen a fogromlásnak, és a szükséges kezelések legtöbbje is biztonsággal elvégezhető. Mik a legfontosabb tudnivalók?

„Általános alapelv, hogy a terhesség kritikusnak mondott első harmadában érdemes elhalasztani minden olyan kezelést és minden olyan beavatkozás, amely nem sürgős. Ez a kitétel persze vonatkozik lényegében a terhesség teljes időtartamára is” – mondta dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

ID-10077947Hozzátette: Azonban téves az a szemlélet, hogy a terhesség alatt semmilyen fogászati kezelést nem szabad elvégezni. Ha a kontroll során kiderül, hogy probléma van, a beavatkozás minden akadály nélkül elvégezhető. Lehet tömést készíteni, fogat húzni, és el lehet végezni a halaszthatatlan szájsebészeti műtéteket is.

Az implantátum beültetéssel kapcsolatban érdemes megvárni a baba megszületését. Indokolt esetben azonban, például ha egy fog eltávolítása elkerülhetetlenné válik, és fontos, hogy a helyére lehetőség szerint azonnal implantátum kerüljön, akkor ezt minden gond nélkül meg lehet tenni.

„Nagyon fontos, hogy a kezeléseket mindig az előzetes mérlegelés eredménye határozza meg. Mérlegelni kell a beavatkozás fontosságát és az elmaradás kockázatát. Ezt követően az dönt, hogy mivel ártunk többet a kismamának, a kezeléssel, vagy annak elmaradásával” – hangsúlyozza Czinkóczky Béla, nyomatékosan hozzátéve, hogy egyetlen dolog tilos:

Ne hagyják szenvedni a kismamákat! 

Makacs tévhit, hogy a kismamáknak a fogászati kezelés alatt nem lehet a fájdalmát csillapítani. „A fogászati beavatkozásokhoz használt helyi érzéstelenítők semmilyen problémát nem jelentenek a terhesség során. Ezek a készítmények – normál dózisban – felszívódnak a szövetek között, ezért nem is kerülnek be a keringésbe, így a magzat szervezetébe sem”- világosít fel a dr. Czinkóczky.

Egy hosszan tartó kínzó fájdalom, és az ebből adódó szenvedés sokkal több kárt okoz egy magzatnak, mint adott esetben a fájdalomcsillapítás maga.

Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész
Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész

A szakértő azt tanácsolja, a tévesen hangoztatott félelmeket figyelmen kívül lehet hagyni akkor is, ha a várandósság idején fogászati röntgenfelvételre kerül sor. Ma már a korszerű digitális röntgenkészülékeknek köszönhetően, a felvételek kockázatmentesen elkészíthetőek. A fogászati röntgenvizsgálat elvégzése- a megfelelő szabályok betartása mellett- semmilyen kóros, vagy káros megterheléssel nem jár sem a mama, sem a baba szervezetére. Ha fent van a védőkötény, biztonsággal elkészíthető a röntgenfelvétel áldott állapotban is.

A tévhitek teszik tönkre a kismamák fogait! 

A legtöbb olyan probléma, amit összekötnek azzal, hogy a terhesség alatt a fogak tönkremennek, a terhesség alatt megváltozó hormonális háztartása miatt van. Ez olyan változásokat okoz a szájban, melyek egyértelműen hatással vannak a fogakra, a fogágyra, a fog tartószerkezetére. Jellemzően megfigyelhető tünet, hogy a kismamáknak gyakrabban vérzik, vagy duzzadtabb az ínye, érzékenyebbé válnak a fogaik.

A terhesgondozásnak éppen ezért is fontos része a terhesség első és harmadik harmadában a fogorvosi kontroll. A fogromlásokról, fogelvesztésekről kialakult legendák mögött éppen a tévhitek állnak, melyek miatt nem mennek el a kismamák fogorvoshoz, mondván, hogy a tünetek természetesek és úgysem lehet érzésteleníteni vagy beavatkozásokat végezni – világít rá a helyzet visszásságára dr. Czinkóczky Béla.

 

Ennek következtében, és a megváltozott szájhigiénés körülmények miatt, gyakrabban alakulhat ki fogszuvasodás, fogínybetegség, fogágy gyulladás, melyek akár fogvesztéssel is járhatnak. Mindezeknek megfelelő, gondos kontroll mellett nem kell bekövetkeznie.

A megoldás prózai: a rendszeresebb és alaposabb fogápolás 

Mivel megváltozik hormonháztartás, ennek eredményeként sokkal hajlamosabbak a várandós nők az ínygyulladásra és a fokozott plakk képződésre, mely további problémák kialakulásához vezethet. „Ugyanaz a plakk mennyiség normál állapotú szájban nem biztos, hogy okoz gyulladást, vagy szuvasodást, viszont egy kismama esetében ilyen problémákat idézhet elő. Tehát ebben az időszakban a fogak fokozott tisztántartása nagyon fontos tényező. Meg kell tanulni, hogy a száj és a fogak fokozott gondozást, odafigyelést igényelnek ilyenkor, egészen addig, amíg vissza nem áll a hormonális háztartás a terhesség előtti állapotba”- figyelmeztet a szakember.

Szólj hozzá Te is!

10 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Én nekem most derült csak ki,hogy babát várok.Késet a menzim csináltam tesztet es pozitív.aminek örülök mert Egy ideje próbálkozunk már.de a múlt héten is voltam kezelésen ahol az idegeket kezdték el kiszedni és szúrtak érzéstelenítőt.holnap ismét kell mennem ugyan ilyen eljárás lesz.még női orvosnal nem voltam mert csak ma reggel végeztem el a tesztet,de akkor ugye nem ártottam vele a magzatnak és holnap sem fogok ha beszúrja az érzéstelenítőt? Hozzáteszem a beavatkozás szükséges mert annyira fájt a fogam hogy éjszaka nem aludtam es a fülem is fájt már.de a magzatnak nem akarok ártani! Válaszát nagyon szépen megköszönöm!

  • Kedves Veronika,
   gratulálunk a babához! A holnapi nap mindenképpen tájékoztassa a fogorvosát a várandóságáról. A doktor mérlegelni fogja, hogy az adott injekciót megkaphatja vagy inkább egy másik eljárás mellett dönt, a magzat és az Ön érdekében.

 2. Kedves Doktor Úr!!!31hetes kismama vagyok!!!Tegnap este óta fàj a fogam!!!Elvileg gyökérkezelt lenne!Kérdésem az lenne,hogy ha elmegyek fogorvoshoz és kihúzàsra kerül a sor adnak érzéstelenítőt??Vàlaszàt előre is köszönöm!!!!!

 3. Üdvözlöm. Én 4 hetes terhes vagyok és 2 hátsó fogam nagyon el romlott és még huzatot is kaptam , emiatt szörnyen fajnak a dolgaim. Azt szeretném kérdezni hogy lehet e ilyen korai terhesség szakaszban fogat húzni? Előre is köszönöm a választ.

 4. Tisztelt “Babafalva”!
  Sajnos Nekem nagyon rosszak a fogaim, alsó fogsorom 12 fogára porcelánt kell feltenni, s Babát várok!
  A fog pótlás során lehet bármilyen károsodása a magzatnak?
  Hozzá teszem, hogy annyira el vannak gyengülve illetve romolva a fogaim, hogy lehetséges csak még jobban elromolnának és akkor csak a húzás kerülhet szóba.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel: Kinga

  • Kedves Kinga,

   Általánosságban elmondható, hogy a fogászati kezelések várandósság alatt is elvégezhetőek, természetesen előtte kikérve a szülész és a fogorvos véleményét is a gyógyszerek, fájdalomcsillaptók és módszerek tekintetében. Azonban a nem sürgős, fájdalomtól mentes “panaszokkal” érdemes a baba megszületése után foglalkozni.

 5. Szija nekem nagyon fáj fogam és kismama vagyok de nem merek beveni gyogyszer mert véltem babámat szeretném javaslatokat kérni hogy esetlek ki lehet huszatni fogamat vagy mit tegyek hogy jobb.legyen az a igazság hogy nagyon szenvedek fogamal ..

  • Kedves Georgina, mindenképp menjél el a fogorvosodhoz, de ha elviselhetetlnül fáj a fogad, akkor keress rá a neten, hogy a lakókörzetedben, hol bvan éjjel-nappal rendelő fogorvos és kered fel még a hétvégén. Ő tud abban is segíteni, hogy ilyen fájdalomcsillapítót szedhetsz a várandóság alatt, ha fáj a fogad. Szia!

 6. Köszönöm, ezek nagyon hasznos tippek, tanácsok! 2 hete szendvedtem egy fájó jobb 7es foggal, sok orvost felkerestem, és azt mondták, hogy a 20. terhességi hét elött nem adnak érzéstelenitőt, végre találtam egy kedves petőfibányai doktornőt aki beadott érzéstelenitővel elvégezte a mai napon a fogeltávolitást! Külön köszönet érte: Kotrócz Rafaella (18. khm.)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..