Itt az ideje a melengető, laktató, finom ételeknek. Mi most egy csőben sült karfiol változatot mutatunk, ahol a karfiol mellett főszerepet kap egy karakteres érett sajt és némi füstölt sonka vagy szalonna. Azt már nem is mondjuk, hogy gyorsan elkészül!
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 10 dkg húsos szalonna, például kolozsvári vagy füstölt, szárított sonka
- 15 dkg füstölt sajt, kiváltható más karakteres érett sajttal, például cheddar, gorgonzola
- 2 tojás
- 4 dl tejföl
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
A karfiolt rózsáira szedjük és félpuhára főzzük sós vízben. A szalonnát, hagymákat apróra felkockázzuk és kevés olajon megpirítjuk, a sajtot lereszeljük. A tejfölbe elkeverjük a tojásokat, sózzuk borsózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajt felét. A karfiolt kikent tűzálló tálba rendezzük, megszórjuk a szalonnával, ráöntjük a tejfölös krémet. A maradék füstölt sajttal megszórjuk a tetejét. Sütőben 10-15 perc alatt átsütjük (ha van grillező-légkeverő funkció, akkor elég 10 perc).
Melegen, langyosan kínáljuk… gyorsan elfogy.