Amíg kitart a hűvös nyirkos időjárás, addig mindig jól esik egy melengető, gyors ebéd. Ez a lencse ‘dahl’ pont ilyen.És akkor dicsérjük a lencsét, mert megérdemli: finom, könnyebben emészthető, mint a borsó vagy bab.
A lencse szuper fehérje forrás is, van benne folsav, magnézium, kálcium és vas, ami a babának és anyának is ebben az időszakban nagyon fontos.
Babáknak nagyjából 8 hónapos kortól adható a lencse.
További előnye a fogásnak, hogy könnyen beilleszthető számos diétába, mivel glutén-, laktóz-, húsmentes, valamint IR étrendbe is kiváló választás.
Hozzávalók:
- 500-600 gr főtt lencse (gyors változatban lehet konzerv)
- 3 dl paradicsom konzerv (passzírozott vagy darabos)
- 1-2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg húsos szalonna (ez elhagyható húsmentes változatban)
- 1kk. fűszerkeverék (curry, római kömény, görögszéna, bors)
- ízlés szerint friss zöldfűszer: petrezselyem, zellerzöld, kakukkfű, zsálya, rozmaring
Egy serpenyőben a vöröshagymát kevés zsiradékon megpirítjuk, ízlés szerint hozzáadjuk a felkockázott szalonnát. A megtisztított apróra vágott sárgarépát, zúzott fokhagymát hozzáadjuk, és félig megpároljuk. Kevés vizet hozzáadunk, hogy ne kapjon oda. Majd hozzáadjuk a főtt lencsét, kb. 1-2 dl vizet, a paradicsomot, fűszereket. Főzzük 5-10 percig, míg enyhén besűrűsödik. Miután levettük a tűzről, az aprított zöldfűszerekkel szórjuk meg.
Lencse helyett vöröslencséből vagy csicseriborsóból is elkészíthető.
Megjegyzés: A fűszerkeverék adja meg a karakteres ízt az ételnek, a teljes mennyiséghez képest nem túl sok a fűszerezés, viszont ha a baba még nincs hozzászokva a fűszerekhez, csökkentsük a mennyiséget. Ha a darabos ételt még nem eszik a baba, törjük össze villával, vagy pürésítsük botmixerrel.