A koszmó természetes kezelése

koszmó

Sok kisgyereket érintő probléma a koszmó, mely a faggyúmirigyek fokozott termelődése miatt jelentkezik a fejbőrön. Az elhalt hámréteg összetapad, és akár sárgás színű, kellemetlen szagú összefüggő felrakódást alkothat.

A koszmó nem fertőző

A hajas fejbőrön túl kialakulhat a fül és a szemöldök körül, sőt akár más testtájakon is. Nem kell tőle megijedni, nem fertőző, nem allergiás eredetű, és ráadásul nem a higiénia hibájából alakul ki. Télen gyakrabban előfordul.

A koszmó kezelése

Enyhe esetben egy erre a célra használt fogkefével vagy körömkefével finoman átdörzsöljük.

Ha makacsabb koszmóról van szó, akkor olívaolajjal, jojóba olajjal vagy sheavajjal bedörzsöljük az érintett területet, kb. pár órát rajta hagyjuk. Kis pamutsapka viseléssel megelőzhetjük, hogy minden olajos legyen, főleg, ha fekvő csöppségről van szó, vagy alvás idejére időzítjük a kezelést. Ezt követően puha pamuttörülközővel, vagy a már említett kis kefével alaposan átdörzsöljük, majd megmossuk a kicsi fejbőrét, hogy az olajat és a koszmó maradványokat eltávolítsuk.

Vedd fel a kesztyűt a koszmóval szemben!

Természetes módszerek közül a kamillás vagy dióleveles lemosás (enyhe főzet, pár perces forralás után, megfelelő hőmérsékletűre lehűtve) hetente néhány alkalommal szintén hatásos lehet.

A speciális hajsamponok használatával kapcsolatban megoszlanak a vélemények: az angol és amerikai szakirodalom a szalicilsavas samponok kezelését nem ajánlja.

Schüssler sóval a koszmó belsőleg is kezelhető. 1 Natrium Cloratum tablettát kell feloldani 1 dl vízben, és ebből az oldatból naponta 3×1 műanyag kávéskanálnyi mennyiséget kell beadni, amíg a panaszok fennállnak. Természetesen a hagyományos manuális kezelést se hanyagoljuk el!

Ha a házi módszerekkel nem sikerült eredményt elérni, keressük fel a gyerekorvost vagy szükség esetén a bőrgyógyászt, mert valószínűleg a koszmó felülfertőződött. A kezeletlen koszmó bakteriális vagy gombás fertőzést, bőrgyulladást és sok kellemetlenséget tud okozni.

Babafürdetés lépésről lépésre

Ha sikerült a koszmótól megszabadulni, a későbbiekben ne engedjük túlzsírosodni a fejbőrt, és ha pedig észrevesszük a koszmót, időben kezdjük el kezelni.
Megelőzésképpen szintetikus anyagok helyett pamutsapka viselése javasolt, és hetente csak néhány alkalommal mossuk meg a kisgyerek haját – a túl gyakori és a viszonylag ritkán történő hajápolás sem megfelelő.

Kérdésed van, tanácsra van szükséged? Keresd szakértőnket, a cikk íróját, Mádai Andrea természetgyógyászt, reflexológust!

reflexológus természetgyógyász