Geréb Ágnes ügye a magyar nők ügye

Geréb-Ágnes-másodfok4-300x199.jpg

23 magyarországi nőszervezet közös nyilatkozattal áll ki Dr. Geréb Ágnes mellett, meggyőződésük, hogy Geréb Ágnes ügye a magyar nők és a születő generációk ügye. Múlt héten már civil szervezetek, közéleti személyiségek és képviselők fordultak levélben Schmitt Pál államfőhöz annak érdekében, hogy elnöki kegyelmet kérjenek a múlt pénteken jogerősen is két év fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak.

Geréb Ágnest meg fogjuk védeni

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász (középen) érkezik a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermébe.

23 magyarországi nőszervezet közös nyilatkozattal áll ki Dr. Geréb Ágnes mellett. Meggyőződésük, hogy Geréb Ágnes ügye a magyar nők és a születő generációk ügye, mellé állásukkal magukért állnak ki.

„Geréb Ágnes egész életműve a nők helyzetének javítását, önrendelkezési jogának kiterjesztését, testi és lelki egészségét szolgálja. Az általa terjesztett bábai modell térnyerésével a női testről, szülésről berögzült rémült és ellenséges kép fokozatosan oldódni kezdett – írják a nyilatkozatban. – Meghatározó szerepet játszott a hierarchikus, patriarchális, függőségen alapuló orvos-beteg viszony és szülészeti gyakorlat változásában, abban, hogy hazánkban is terjednek a barátságosabb, a szülő nő erejére, öntudatára, önbecsülésére számító, s az anya és a születő baba igényeire egyaránt figyelemmel lévő ellátási formák. Így közvetve sok ezer olyan nő szülésélményére is pozitív hatással volt, akik személyesen sosem találkoztak vele. Nevéhez kötődik többek között az apák részvétele a szülésnél, aminek kapcsolat- és családmegerősítő hatása vitathatatlan.”

A Geréb Ágnessel szemben lefolytatott, “kíméletlen és megalázó mozzanatokban bővelkedő büntetőeljárást” és a végül megszületett ítéletet igazságtalannak, emberi jogi, politikai és szakmai szempontból egyaránt rendkívül károsnak tartják az aláíró szervezetek. Geréb Ágnest Semmelweis Ignác méltó utódának nevezik: míg Semmelweis a szülő nő testi egészségét tartotta szem előtt, a kor begyöpösödött, vak gyakorlatával szembeszállva igyekezett védeni az anyákat a halálos fertőzéstől, Geréb a test és a lélek elválaszthatatlan egységét vallja: az öntudatos, magabiztos, nyugodt, saját testével együttműködni kész, biztonságban lévő nő esélyei a legjobbak arra, hogy komplikációmentesen szüljön.

„Geréb Ágnest meg fogjuk védeni. A magyar nőszervezetek Geréb Ágnes mellett állnak” – zárják a nyilatkozatot az aláírók.

Kegyelmet kérő levelek sora

Múlt pénteken félszáz civil szervezet és közéleti személyiség kért kegyelmet az államfőtől Dr. Geréb Ágnesnek. Levelükben kifejtették: Geréb Ágnes az elmúlt több mint húsz évben mind az intézményi, mind az intézményen kívüli szülészetben számos, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő újítást vezetett be. Például már a hetvenes években apákat “csempészett a szülészetekre”, továbbá Magyarországon elsőként dolgozott azért, hogy a nők megválaszthassák gyermekük világra hozatalának módját és helyét, és ehhez külön tanulmányokat folytatott, illetve Magyarországra is meghívta a nemzetközileg elismert szakembereket.

A szervezetek szerint a törvényhozás az elmúlt másfél évben több olyan rendelkezést hozott, ami a családok és az élet védelmét kiemeli és támogatja. Ehhez pedig a szülés-születés méltósága és az ezt támogató szakemberek megbecsülése is hozzátartozik – tették hozzá.

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász érkezik a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermébe

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Semmelweis Mozgalom által kezdeményezett, az államfőnek írt levélhez csatlakozott többek között a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi (EWL) magyar koordinációja, a MONA Alapítvány, az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért, valamint a Szülők a Szabad Szülésért Társaság is.

Kedden Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselők is levélben fordultak az államfőhöz, hogy Geréb Ágnesnek elnöki kegyelmet kérjenek. Álláspontjuk szerint a szülész-nőgyógyász “már elég időt előzetes letartóztatásban töltött”,  azokért a hibákért, amelyeket elkövetett a méltó büntetését megkapta és letöltötte.  A csaladhalo.hu oldalon közzétett levélben a képviselők úgy fogalmaztak: “Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen, éppen ezért a Magyar Országgyűlés több olyan törvényt is elfogadott az elmúlt másfél évben, amelyek reményeink szerint hozzásegítenek a születésszám növekedéséhez.”

Szabó Erika, Ékes Ilona és Bábiné Szottfried Gabriella fideszes országgyűlési képviselők is levélben kértek államfői kegyelmet Geréb Ágnesnek. Kifejtették: a szülésznő, szigorú szakorvosi felügyelet mellett, több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre. Geréb Ágnes nemzetközileg elismert bába, szülész-nőgyógyász orvos, és pszichológus, aki Magyarországon először alkalmazta az otthonszülés gyermek- és szülőbarát eljárását. Utóbbi kapcsán viszont azt is megjegyezték: Geréb Ágnes “úttörő munkáját” nehezítette, hogy az állam nem szabályozta az otthonszülés nemzetközi szinten ismert és alkalmazott lehetőségét. Azt kérték Schmitt Páltól, hogy “méltányolva a szülésznő munkájának eredményeit, az otthonszülés alternatív eljárásának hazai szabályozatlanságát részesítse őt kegyelemben”.

A hatályos jogszabályok szerint a Geréb-ügyben a szülész-nőgyógyász és védője kérhet végrehajtási kegyelmet, amelyet az első fokon eljáró bírósághoz kell benyújtani.

Babafalva/MTI, MTI fotó: Kovács Tamás

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSegítsd te is a szadai óvónéni gyógyulását!
Következő cikk„Az is elég, ha nem utálsz tanulni…”

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..