Gondolatok a pályamódosításról GYES alatt

pályamódosítás

Amikor gyermeket várunk, az érzés, a változások kitöltik az életünket, így csak ritkán bukkan fel a: „mi lesz, ha közösségbe adjuk a gyermekünket?” kérdéskör. Érdemes számba venni képzettségeinket, munkatapasztalatainkat, készségeinket, kedvelt elfoglaltságainkat és megírni egy önéletrajzot.

Miért írjunk önéletrajzot, ha nem pályázunk sehová?

Több okból is érdemes számba venni szakmai életünket. Ezek közül egyik, hogy remek önbizalom erősítő hatással bír, ha véletlenül, vagy szándékosan ráakadunk szakmai tevékenységünk összefoglalására. A másik ok, hogy bármikor adódhat egy hirtelen felkérés, amikor jól jön, ha a növekvő pocak súlya alatt, vagy a két szoptatás közötti pihenőidőben nem kell kapkodni, görcsösen koncentrálni, hogy semmi ne maradjon ki belőle.
Nekem a babavárás és a gyes összesen közel négy éve alatt negyedévente legalább egyszer szükségem volt egy önéletrajzra, és kéznél volt az alap, csak módosítani kellett.
Készüljünk fel tehát arra, hogy megfelelő előkészítés után bármikor megtalálhatnak bennünket egy jó munkaajánlattal.

Mi lesz velünk, ha letelik a GYES időszaka?

Vannak olyan szakmák, amelyekben lassabb a fejlődés, és vannak, ahol állandó odafigyelést követel, hogy ne maradjunk le. Akár kétkezi, akár szellemi munkát végeztünk, saját magunk miatt, azért, hogy folyamatosan képben legyünk és reagálni tudjunk a felmerülő kihívásokra, kötelességünk, hogy kövessük a változásokat.
Bérszámfejtők, könyvelők, adótanácsadók és más rokon szakmák dolgozói jól tudják, hogy a tudás folyamatos frissítése nélkül nincs esélyük arra, hogy tudásuk piacképes maradjon.
Egy bőrdíszműves, virágkötő, ruházati eladó sem ülhet megszerzett babérjain, különösen, ha még tervei vannak a szakmájában. A szakmai újságok követése könyvtárközi kölcsönzéssel, ingyenesen, vagy minimális díjfizetés ellenében naprakész információkkal látja el a kismamát, és akkor még nem is említettem az interneten fellelhető bőséges információáradatot.

Érdemes fizikai munkásként szellemi munkára való végzettséget szerezni,
irodai alkalmazottaknak pedig valamilyen kézműves foglalkozást kitanulni. Nem láthatjuk előre, hogy mi fog velünk történni az életben, vagy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk.
Személyes példámat tudom hozni erre is. Nehéz fogantatás, félidőig problémamentes várandósság alatt elvégeztem egy kiegészítő, középfokú képzést. Kislányom megszületése után elvégeztem ugyanennek a szakmának az emelt szintű képzését is, csak azért, hogy frissen tartsam az agyamat. Éjjel, hajnalban tanultam, közben a főiskolát is végeztem. Segítség nem volt, szó szerint senki.

Azonban a tanfolyamokon és a főiskolán olyan emberekkel ismerkedtem meg, akiknek egyrészt az élettapasztalata és a dolgok más szemszögből való megközelítése olyan erőt, lökést adott egy új életszemlélet kialakításához, ami minden fáradtságot megért.

A mai gazdasági helyzetben sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy a régi munkahelyükre nagy valószínűséggel nem mehetnek vissza, vagy meg is szűnt a cég.
Aki azonban felkészül, tudatosan építi fel magát, annak nincs mitől tartania. Az így nyert önbizalom, tapasztalat nagy segítség lesz majd.

A későbbiekben azt is bemutatom, hogyan lehet referenciát szerezni nulla szakmai tapasztalat mellett.

Új kihívások GYES alatt

Azoknak a nőknek is megerősödik az önbizalma a babavárás és gyermeknevelés időszaka alatt, akik nem arról voltak híresek, hogy büszkén felvállalják elért eredményeiket. A baba azonnal visszacsatol, bármit teszünk vele. A környezet azonnal reagál, ha meglát bennünket gyermekünkkel. Rendszerint pozitív előjelű beszélgetésekkel.
Ezeket a megerősítéseket jegyezzük fel, jó lesz ráakadni a cetlire, de még jobb, ha egy füzetben, vagy babanaplóban vezetjük.

Egy anyuka képes:

  • megszervezni a család napi életvitelét,
  • időbeosztási szakemberként autodidakta módon képezni magát,
  • a semmiből is értéket teremteni,
  • megtanulni kiszervezni a felesleges, vagy időrabló munkafolyamatokat,
  • villámolvasni,
  • felmerülő problémákat kreatívan megoldani,
  • átlátni bonyolult munkafolyamatokat, majd egyszerűsíteni azokat,
  • szelektálni az információkat,
  • értéket teremteni.

Felelősségünk teljes tudatában kell a tükörbe néznünk, számba venni, hogy miben vagyunk jók, miben kell még fejlődnünk, mit tehetünk mi magunk önmagunkért, mi az, amin nem tudunk változtatni, és azt megtanulni elfogadni és áthidalni.

Te milyen tulajdonságodra vagy büszke és mit tudsz belőle kihozni? Milyen kihívásokkal küzdesz, hogyan sikerül úrrá lenni rajtuk?

Szólj hozzá Te is!