Kiélezett verseny a munkaerőpiacon

munkaerőpiac

Átlagosan 40 pályázat és 1-5 hónap szükséges az elhelyezkedéshez – derül ki a BGF kutatásából, melyet a közelmúltban végzett friss diplomásai körében. A számok elárulják, hogy az álláskeresés még a felsőfokú végzettséggel és magas szintű nyelvtudással rendelkező fiatalok számára is munka- és időigényes folyamat. Szakértőink szerint azonban professzionális hozzáállással és kitartással a nehézségek legyőzhetők.Munkát keresni csak pontosan, szépen

Akár pályakezdőként keressük első munkahelyünket, akár váltani készülünk, netán leépítés áldozatai lettünk, vagy éppen gyesről térünk vissza, nagyon fontos, hogy átgondoltan kezdjünk bele az álláskeresésbe és kitartóan folytassuk akkor is, ha esetleg hosszabb ideig elhúzódik. Szakértőink egyöntetűen a tervezés fontosságát hangsúlyozzák:

– Az első és legfontosabb, hogy mérlegeljük, milyen pozíciót keresünk, gondoljuk át, hogy miért lenne az számunkra megfelelő, és mi tetszik benne. Ezután döntsük el, hol és hogyan keresünk. Milyen hirdetési portálok a szimpatikusak, vagy milyen állásközvetítők, akikhez esetleg bejelentkeztünk, feltöltöttük az önéletrajzainkat. Tervezzük meg, hogy milyen gyakran nézzük meg az álláshirdetéseket, milyen szempontok alapján jelentkezünk álláshirdetésekre és zárjuk ki azokat, amelyekkel biztosan nem akarunk foglalkozni. Mindezek alapján készítsük el a legfrissebb önéletrajzunkat és az adott pozícióhoz megfelelően megírt  motivációs levéllel küldjük el – javasolja Katona Erzsébet, az Alitera Kft. ügyvezetője, kiválasztási szakértő.

– Több, nagyjából egyidőben történt pályázás esetén érdemes pontosan feljegyezni, hogy mely napon, kihez, milyen munkakörre küldtük el személyi anyagunkat, mert interjúra hívás esetén rossz benyomást keltünk, ha nem vagyunk képben – figyelmeztet Szigethy Eszter, a Riss&Partners senior HR tanácsadója.

Sok eszkimó, kevés fóka

Infinety hirdetés

A gazdasági válság a munkaerőpiacon kiélezte a versenyt. Szakértőink elmondása alapján az általánosabb, gyakoribb pozíciókra több százan is jelentkeznek, de a releváns önéletrajzok aránya kicsi, így interjúra csak a jelentkezők töredékével kerül sor.

A cikk folytatását a MiNők portálon olvashatod>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!