
A várandós édesanyának a fogantatás pillanatától kezdve különös figyelmet kell fordítania életmódjára, táplálkozására, hiszen ettől függ saját és kisbabája egészsége. Ehhez ad gyakorlati tanácsokat a Foodmanager.hu dietetikusa.
1. Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására együnk sokszor, kisebb mennyiségeket. A rendszeres étkezés kiemelt fontosságú ebben az időszakban.
2. Zöldség vagy gyümölcs minden étkezéskor legyen a tányéron! Ezek fogyasztása hozzásegíti az elegendő élelmi rost-, vitamin- és ásványi anyag beviteléhez, valamint az immunrendszert is erősítő antioxidánsok fogyasztásához. Helyettesítsük a köret adagunk felét zöldségekkel.
3. Gabonából és őrleményeikből a teljes kiőrlésű, élelmi rostban gazdag változatot fogyasszuk. Tetszés szerint tegyünk zabkorpát süteményekbe, tésztákba, joghurtba.
4. A megfelelő fehérje- és kalcium bevitelhez elengedhetetlen a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása. Válasszuk a zsírszegényebb, igény esetén a kalciummal dúsított változatokat.
5. Húsok közül válasszuk a zsírszegényebb húsrészeket, mint a csirkemellet, sertésből a karaj vagy comb részt, és a zsírszegény elkészítési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban sütést, párolást, vagy főzést.
6. A tengeri halak fogyasztása nagyon kedvező emelkedett omega-3 zsírsav tartalmuk révén. Próbáljuk ki a különböző változatokat, többféle ízesítéssel és elkészítéssel.
7. Utánsózás helyett próbáljunk ki minél több fűszert az étel ízvilágának növeléséhez! Válasszuk a sótlan olajos magvakat, valamint tájékozódjunk az élelmiszercímkén a termék só/nátrium tartalmáról.
8. A zsíros, nagy cukortartalmú édességek, péksütemények helyett válasszuk a túrós, illetve gyümölcsös, lehetőleg a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat. Édesség iránti vágyunkat egy gyümölcsös joghurt, vagy 2 kocka magas kakaótartalmú csokoládé is csillapíthatja.
Ügyeljünk az élelmiszerbiztonságra és a higiéniára is, mivel a kismama szervezete hajlamosabb a fertőzésekre!
Az alábbiak betartására érdemes figyelni:
- Tejből és tejtermékekből válasszuk a pasztörizált, sterilizált változatokat.
- Sajtok esetében válasszuk a félkemény/kemény, illetve zárt dobozban árult sajtokat.
- Tojásételek esetében a sült, keményre főtt ételeket válasszuk a lágy vagy nem teljesen átsült változatok helyett.
- Kerüljük a nyers halételeket, mint a sushi, és válasszuk az átsült változatokat.
- Kerüljük a nyers, illetve nem átsült húsételeket, mint például a tatár beefsteak
- Desszertek közül válasszuk az átsült tésztából, főzött krémből készülteket, és mellőzzük a nyers tojást tartalmazó változatokat, mint a tiramisu.
- Zöldségek és gyümölcsök közül csak a megbízható forrásból származó, mosott vagy hámozott, ép darabokat használjuk fel.