Veszélyes hulladék a nappaliban

szonyegalalatet180x180-80x80.jpg

A szőnyegalátétek olyan veszélyes anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a csecsemők idegrendszerét. Genfben ismertették nemrég azt a kutatási eredményt, amely szerint a világszerte árusított szőnyegalátétek olyan magas koncentrációkban tartalmaznak égésgátló anyagokat, ami már egészségügyi kockázatokat jelent.

Egy nemzetközi szervezet észak-amerikai és magyar mintákban keresett polibromozott-difenil-éter (PBDE) égésgátlókat. Főleg többszínű termékeket vizsgáltak, ugyanis azok nagyobb eséllyel tartalmaznak ilyen anyagokat. A kimutatott égésgátlók használata már évek óta tilos az EU-ban, és szerepelnek a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló Stockholmi Egyezmény tiltólistáján, így világszerte 170 országban kell kivonni ezeket a forgalomból.

A 26 vizsgált mintából 23-ban (azaz 88 százalékukban!) ki lehetett mutatni legalább az egyiket a két betiltott anyagból. A minták felében a pentaBDE, a minták 46 százalékában pedig az oktaBDE koncentrációja haladta meg az EU szabályozásában meghatározott szintet, amely a nem újrahasznosított termékekre vonatkozik.  Ez a két anyag kijut a termékekből, így bekerülhet a lakások levegőjébe és a házi porba, veszélyeztetve a csecsemők és a kisgyermekek egészségét. A Magyarországon vett szőnyegalátét-minta is kis mértékben meghaladta a nem újrahasznosított termékekre előírt értéket a PentaBDE esetén. Az újrahasznosított termékekre jelenleg jóval megengedőbb határérték érvényes, ezt a magyar minta nem haladta meg, így annak forgalmazása nem szabálytalan.  A Levegő Munkacsoport szerint azonban úgy véli, hogy egészségünk védelmében egységes, szigorú szintet kellene meghatározni valamennyi termékre, függetlenül attól, hogy az újrahasznosított-e vagy sem. A nemzetközi tiltást megalapozó vizsgálatok szerint a pentaBDE károsítja az emberi szaporodási képességeket, valamint az ideg- és hormonrendszert.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyakorlati tippek a kismama étrendhez
Következő cikkA Critical Moms demonstrációjával zárul a fővárosi Születés Hete

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..