Legyünk válogatósak!

szelektív hulladékgyűjtő kukák

A szelektív hulladékgyűjtés egy viszonylag egyszerűen megvalósítható szelete a környezettudatos életmódnak. Kis odafigyeléssel csökkenthetjük az általunk termelt szemétmennyiséget, hozzájárulhatunk a környezeti terhelés csökkentéséhez. Lássuk, mit ne dobjunk az otthoni szemetesbe?

Papír

A hulladékszigetek kék konténereibe gyűjthetünk újságokat, folyóiratokat, füzeteket, könyveket, hullámpapírt, csomagolópapírt és kartondobozt.  A tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat a dobozukon lévő jelölésnek megfelelően dobjuk a papír vagy a műanyagkonténerbe. De előtte minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra!

A papír feldolgozásának legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros. Figyeljünk arra is, hogy a papíros konténerbe nem kerülhet műanyag, így például a műanyag füzetborítókat vagy a műanyag kötöző zsineget távolítsuk el, mielőtt bedobjuk az összegyűjtött papírt.

Mi készül belőle? Papírtermékek és italos karton alapú késztermékek. A papírgyártáshoz jelentős mennyiségű energiára és fára van szükség, az újrapapír készítésével viszont rengeteg vizet és energiát takaríthatunk meg.

Üveg

Fehér üveg: ebbe a konténerbe dobhatunk tiszta, kiöblített italos és egyéb színezetlen üvegeket, pl. konzerves, parfümös üveget. Ne dobjunk bele tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet!

Színes üveg: ide dobhatunk minden színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveget. Ne dobjunk bele színezetlen üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.

Figyeljünk rá, hogy az üvegekről mindig távolítsuk el a fém kupakokat, és azokat a fémgyűjtő konténerbe dobjuk.

Mi készül belőle? Újra üvegtermékek. A szín szerint válogatva gyűjtött üvegek szinte 100%-ban újrahasznosíthatók, és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével. Emellett a folyamat során 10-20 % energia-megtakarítás is elérhető.

Műanyag

Ide kerülnek az üdítős, ásványvizes PET-palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős stb.) és a háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.).

Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert hasznosításuk jelenleg nem megoldott! Nem kerülhet a műanyag közé üvegpalack és papírcímke.

Mi készül belőle? A műanyag hulladékokból készül a legtöbbféle újrahasznosított termék, például kertészeti termékek – cserép, karó, kerítésoszlop, vödör, gyeprács vagy éppen kerti pad. De meg kell említeni az iparban nagy számban felhasznált csöveket, görgőket, zsákokat, fóliákat és egyéb alkatrészeket is, vagy a fekvőrendőrt. A kínai műanyag-újrahasznosító cégek a műanyagot a textiliparban dolgozzák fel, szálat készítve belőle, amiből ruhát, esernyőt, fonalat, papucsot és plüssállatokat állítanak elő.

Fémek

Fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál. A konzerves, kutya- illetve macska-eledeles dobozokat csak kimosva szabad beledobni!

Mi készül belőle? Újra különböző fém-késztermékek. Az alumíniumnál külön érdekesség, hogy az összegyűjtött sörösdobozokból készül Magyarországon a londoni metró ventillátorlapátja.

Veszélyes hulladékok

A leggyakoribb, háztartási veszélyes hulladékok az elemek, a gyógyszerek, a sütőzsiradék, akkumulátor, festékek, elektronikai hulladék. A veszélyes hulladékokat a hulladékudvarokban adhatjuk le, vagy az önkormányzatok által szervezett veszélyes hulladék gyűjtőakció keretében.

A gyógyszereket 2006. január 1-től minden gyógyszertárban átveszik tőlünk.  A hulladékot a megfelelő tároló edényekbe helyezik, ahonnan a koordináló szervezet a hulladékégetőbe viszi ártalmatlanításra.

2005. augusztus 13-tól amennyiben új készüléket vásárolunk, a vásárlás helyén visszaveszik régi, már feleslegessé vált készülékünket. Több üzletben vásárlás nélkül is átveszik tőlünk az elektronikai hulladékot, melynek pontos feltételeiről az egyes üzletekben adnak felvilágosítást.

Már sok helyen visszaveszik a már lemerült, használt elemeket is. A gyűjtőpontokról további információt a www.relem.hu vagy a www.rebat.hu weboldalon találhatunk.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA csecsemő mozgásfejlődése: a 10 – 12 hónapos baba
Következő cikkTippek a szelektív hulladék tárolására

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..