Tippek a szelektív hulladék tárolására

szelektív hulladékgyűjtés

A szelektíven gyűjtött hulladékok kulturált elhelyezéséhez máshogy fogunk hozzá, ha van kamránk, vagy esetleg zárható, jól szellőző kamraszekrényünk, mint ha csak a konyha területével és szekrényeivel kell beérnünk.

Először gondoljuk végig, hogyan visszük el a hulladékokat a gyűjtőhelyig, vagy hogy milyen méretű csomagonként szállítják el tőlünk. Lehetőleg a tárolók térfogata ne legyen nagyobb annál, amit egyszerre kezelni tudunk. Tehát ha gyalog sétálunk el a kijelölt gyűjtőig, akkor például a hatalmas zsákba gyűjtött pillepalack nem jó megoldás, hiszen a végső helyére juttatás előtt még egyszer át kellene pakolnunk több kisebb zsákba az egészet. Ha autóval visszük el, akkor sem érdemes egyszerre annyit összegyűjteni, ami már nem fér el kényelmesen az autó csomagtartójába, még ha a kamránkban vagy pincénkben volna is hely rá. Épp ezért nem érdemes nagyobb helyet hagynunk a hulladékok számára – így egységesebb és levegősebb lesz a látvány.

A másik fontos szempont, ha esztétikus látványt szeretnénk – ez a szempont különösen a konyhában, vagy más „nyilvános” helyen fontos, de a kamrában sem érdemes megfeledkezni róla – hogy azonos méretű és külsejű tárolókba gyűjtsük a különböző hulladékokat. A legjobb, ha megfelelően kialakított nyitott szekrénybe tolható kosarakat, vagy billenős gyűjtőt használhatunk. Ha erre nincs lehetőség, akkor is igyekezzünk azonos méretű és egy helyre illeszthető tárolókat találni. Az a jó, ha vagy tisztíthatóak, és minden ürítéskor megtisztítjuk őket, vagy ha anyaguk a hulladékgyűjtőbe helyezhető, így nem keletkezik fölösleges hulladék.

Az alábbi képen látható típusból egymás mellé helyezhetünk több tárolót, és akár matricával, felirattal, akár csak a szokás alapján külön gyűjthetjük a palackokat, a műanyagot, fémet, színes és fehér üveget. Ez a megoldás mind a konyhában, mind a kamrában jó lehet, nem is foglal vészesen sok helyet. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a környéke és körülötte, mögötte a szekrény mindig tiszta legyen – itt viszonylag ez nehezebben tisztán tartható.

A másik típust inkább a kamrában vagy a pincében lehet alkalmazni, a viszonylag nagyobb helyigénye miatt. Tágasabb befogadóképessége viszont akár többgenerációs családok számára is alkalmassá teszi a szelektív hulladékgyűjtésre. Ebben viszonylag nagyobb mennyiségek is elférnek, így gondoljuk végig: el tudjuk-e vinni mind a négy tele csomagot majd a gyűjtőhelyre.

A konyhai megoldás pedig talán így a legegyszerűbb, ahogy a lenti ábrán láthatjuk. Egy viszonylag mély és széles fiókot nevezzünk ki hulladékgyűjtőnek, ahol különböző rekeszekben gyűjthetjük az eltérő típusú hulladékokat. Kulturált, és jól elrejthető, jól tisztítható megoldás.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkLegyünk válogatósak!
Következő cikkKismamák és a pénz: Szembesülés és extra kiadások