A csecsemő mozgásfejlődése: a 10 – 12 hónapos baba

Cikksorozatunk utolsó részében végigkövetjük a kisgyermek fejlődését 10 hónapos korától az első születésnapjáig. Gyermekünk mozgása, kézügyessége rohamosan fejlődik, és beszéde, értelme is ugrásszerű fejlődést mutat ezekben a hónapokban. Egy éves korára már érzelmeit is képes változatos módon kifejezni.

A 10 hónapos baba

Megtörtént, hogy gyermekünk a földről elrugaszkodva, felállt. Ebben a helyzetben fedezi fel a világ többi részét, melytől eddig távol maradt. Előszeretettel mászik fel székekre, magasabb helyekre, mivel még félelemérzete nem alakult ki. Felnőtt kezébe kapaszkodva áll, rugózik, esetleg lépeget.

A 10 hónapos gyermekManipulációjában megfigyelhetjük, hogy rohamosan fejlődik kézügyessége. Apróbb tárgyakat kiszedeget a tartójukból, zsinóros játékokkal is tud már játszani.

Beszéde és értelme is ugrásszerű fejlődést mutat. Folyamatosan ismételget, egy-egy szót mond. A szeme láttára elrejtett tárgyakat mindig ugyanazon a helyen keresi. Testvázlatát ismeri, rámutat testrészeire.

Amire figyeljünk: Gyermekünk egyre veszélyesebb helyzetekbe és magasságokba kerül, ahogy mozgása fejlődik. Alakítsunk ki számára (ha lehet saját szobáján belül) olyan lehetőségeket, akadálypályákat, ahol kiélheti mozgásvágyát. Ehhez segítségünkre lehetnek nagy párnák, kisszékek, zsámolyok. Nagyon szeretik a sátrat, és az alagutakat, ahol elbújhatnak, amin átbújhatnak. Természetesen, ha az idő engedi, legyünk sokat a szabadban, játszótéren!

A 11 hónapos gyermek

A kicsi napközben legtöbbször állásba húzza fel magát. Élvezi ezt a helyzetet, hiszen „fentről” másképp látja a világot. Képes már kapaszkodva, álló helyzetből leguggolni, lehajolni a játékaiért. Egy vagy két kézzel kapaszkodva jár, tanulja az önálló megállást.

A 11 hónapos gyermekMindkét kezét változatosan tudja használni. Elővehetjük a zsírkrétát, hátha érdekesnek találja a firkálást!

Éntudata fejlődik, próbálja érvényesíteni akaratát. A „nem” tagadó és tiltó fogalma kitisztul tudatában, így makacsul ellen is áll édesanyja kívánságának.

Amire figyeljünk: Fontosnak tartom, hogy a szülő mértékletesen segítsen (fogja a gyermek kezét) a járástanulásban. Ha túl sokszor járatjuk a kicsit a kezénél fogva, akkor nehezebben tanulja meg az önálló járást, azt hogy hogyan kell elesni a popsijára, hogy hogyan kell különböző tárgyakba kapaszkodni és persze, hogy anya nincs mindig ott vele, a helyzeteket önállóan is meg kell tudni oldani.

Egy éves korban

Gyermekünk első születésnapja után már általában tud önállóan állni, van aki megtesz néhány lépést is. Itt mindenképpen el kell mondanom, hogy a gyermekek fejlődése, a járás önálló megindulás már nagy különbséget mutat. Szakmailag elfogadott még az is, ha a kicsi 18 hónaposan indul el teljesen önállóan.

Egy éves korban a kicsi szabadon használja mindkét kezét, jobb vagy balkezesség esetenként már látható, de valójában a kézpreferencia még a későbbiekben alakul ki.

Egy évesenÖnállósodási törekvései nap, mint nap egyre erősebbek, öltözködésben besegít, nem szeret lefeküdni.

Amire figyeljünk: Megnyilvánulásaink során figyeljünk arra, hogy gyermekünk másoknál is felismeri az érzelmeket és ezeket mélyen át is éli. Idegen helyen félelemmel húzodhat anyjához és egyes embereket határozottan jobban kedvel a többieknél. Saját érzelmeit is változatos módon képes kifejezni. Szükségleteit így a szülők már könnyebben értelmezhetik!

12 hónaposan a gyerekek még egymás mellett játszanak, de figyelik a társaságot, sokak igénylik a közös programokat anyával és más lurkókkal. Válogassunk a játszóházak között, válasszunk zenés, mozgásos csoportfoglalkozásokat, akár a FejlesztőHázban is!

Bősenbacher Tímea mozgásterapeuta, www.fejlesztohaz.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkÚj, korszerű szülőszobák Pécsen
Következő cikkLegyünk válogatósak!

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. jó napot az én kisfiam 11 hós lesz és most tanult meg mászni lábára nem áll rá hagyam hagy jön rá vagy tudnék neki valamivel segiteni ??

  2. az en kicsim nem ul magatol es 4 kezláb sem maszik
    mit csinaljak
    10 honapos viszont forog hatrafele tolja magat feloldalasan ul
    hiaba tornaztatom ahogy a doktorno mutatta nem tudom tolni a labat mert a karja a hasa alatt marad a doktornonek sikerult 4 kezlabra allitani de nekem nem
    meg vagyok ijedve hogy nem fog jarni 2 honap mulva egy eves lesz a tobbi 4 gyermekem 8 honaposan maszott ult es allt

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..