Gyerekremekek hulladékból

ficserke_adventi_naptar-300x225.jpg

WC papírtekercsből távcső vagy tejfölös pohárból vonat. A Humusz Szövetség és a Ficserke „Nulla Hulladék” programjában nem hagyják, hogy minden a szemétre kerüljön. A hasznosítható hulladékból „gyermekremekeket” készítenek, és közben játszva tanulnak, tanítanak a környezet megóvásáról. Még a karácsonyra is lehet környezettudatosan készülni.
Sok óvodában és iskolában cél, hogy már egészen fiatal korban környezettudatosságra neveljenek és a gyerekeken keresztül a szülőkhöz is eljuttassák a környezet épségének és megóvásának fontosságát. Nem mindegy, hogy milyen példát lát egy kisgyerek például a családi napköziben. De ugyanilyen fontos az is, hogy miben nő fel, mit lát és tapasztal a családban. Ezért a „Nulla hulladék” program keretében cél, hogy otthon is megvalósítható környezettudatos szemléletet alakítsanak ki, praktikus tippekkel lássák el a szülőket és a gyerekeket.

„Nálunk a kezdettől szempont a hulladéktermelést a minimálisra csökkenteni. Amit csak lehet újrahasznosítani. Így lesznek a wc papírtekercsekből távcsövek, kilátók, vagy zsiráfok, a kiürült tejfölöspoharakból pedig házak, autók, vagy éppen vonatok. Adventre újrahasznosított műanyag dobozokból készítettünk adventi naptárt.” – mondja Király Anikó a Ficserke Családi Napközi vezetője, aki a Humusz Szövetséggel karöltve alkotta meg rövid- és hosszútávú „Nulla hulladék” programját, melynek betartásával a minimálisra csökkenthető a környezeti terhelés.

Ennek értelmében a kicsik már környezettudatosan készülnek a karácsonyi ünnepekre, hiszen a szüleiknek készített ajándékokat nem drága papírokba, hanem saját készítésű, újrahasznosított csomagolóanyagba rejtve adják át.

A Mikulás is környezetbarát módon, zacskó nélkül hozta az ajándékokat a jó gyerekeknek, az almára kis szalaggal kötözött szaloncukorral, csoki krampusszal kedveskedett.

Amíg pedig a Mikulást várták a gyerekek, a kiürült vizes- és üdítős műanyagüvegekből madáretetőt fabrikáltak, melyeket nyomban ki is helyeztek a kertbe, az arra röpködő cinegék és verebek legnagyobb örömére.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKarácsonyfa díszek saját kezűleg
Következő cikkSzülés utáni depresszió: felismerés és kezelés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..