Gyógyító háziállatok

háziállatok

A háziállatok egészségre gyakorolt pozitív hatásáról nagyon sokat lehet olvasni. A Centers for Disease Control and Prevention két dolgot emel ki: a gyermekek többet mozognak, és több időt töltenek a szabad levegőn, illetve a társas kapcsolataikra is pozitív hatású, ha a családnak kisállata van.

Mivel a gyermekek több időt vannak a természetben, így a stressz szintjük is csökken és rugalmasabban küzdenek meg a stresszes helyzetekkel. De még az allergia kockázatát is csökkentheti a kisállat tartása.

Állatok, mint a terápia eszközei

Nemcsak a megelőzésben, de a gyógyításban is szerepet kapnak az állatok. Már a középkorban, Belgiumban felfedezték, hogy azoknak a betegeknek, akik állatok között gyógyulnak, jobbak az esélyeik, mint a többieknek.

Az állatok nyugtatóan hatnak a betegekre, mi több, egy kutatás szerint már annak is nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása van, ha egy halat nézünk az akváriumban. Ezért van akvárium sok orvosi váróteremben.

Szeretjük a kutyusokat

Egy másik tanulmány megállapítja, hogy stresszes környezetben a kutyával való foglalkozás sokkal jobban csökkenti a stresszhormon szintjét, mint egy egyszerű, csendes pihenés.

A szívbetegeknél az epinefrin nevű hormon szintjét csökkenti, miközben csökken a pulzusszám és a vérnyomás is – sokkal jelentősebben, mint egy családtag vagy egy barát jelenlétekor.

De a terápiás előnyök nem csak a fizikai tünetekre korlátozódnak. Az állatterápiát a pszichiátriában is használják. Gondozásuk növeli a gyermekek önbecsülését és magabiztosságát, segíti őket az empátia és a perspektívikus gondolkodás kialakításában is.

A baba és a háziállatok

Zöld kémények

Az egyik legsikeresebb ilyen program a Green Chimneys New Yorkban, melyben 6 és 18 év közötti, súlyosan elhanyagolt vagy bántalmazott gyermekek vesznek részt.

A kisállatokkal való törődésen keresztül önbecsülést és a másokról való gondoskodás élményét kapják. Különböző háziállatokat, de még sólymokat is gondozhatnak.

A gyermekek és az állatok kapcsolata jó hatással van nem csak a kicsikre, de környezetünkre is. Az állatokról való gondoskodás elsajátítása pozitívan hat a jövő környezettudatos generációinak felnövekedésére.

csalad.hu

Erről a témáról még a Kisgyermek fejlődése rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMár látogatható a Holnemvolt Vár, az Állatkert új játszóparkja
Következő cikkCsak csináld – Anyaként is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..