Ha már unja a gyerek a repülőutat

gyerek repülőn

A legfiatalabb utazók átlagosan 49 perc 47 másodperc után teszik fel a rettegett kérdést: „Mikor érünk már oda?”. Az ismerős probléma megoldása érdekében az Emirates összefogott Dr. Sandi Mann-nal, a Central Lancashire Egyetem elismert pszichológusával és viselkedés szakértőjével.

Unatkozó Gyermek Mutató

Dr. Mann a légitársasággal közös kutatásának eredményeként megalkotta az „Unatkozó Gyermek Mutatót”, melynek segítségével a szülők felismerhetik azt a konkrét pillanatot, amikor a gyermekük unatkozni kezd, és a megfelelő eszköz segítségével stresszmentessé tehetik az utazást.

A kutatás során több mint 2000 12 év alatti gyermek viselkedését elemezték. Ennek során a gyerekek tevékenységeit kategóriákba sorolták: Aktív (A), Passzív (P), Interaktív (I), Kreatív (K) vagy Szenzoros (SZ) kategóriák kialakításával alkották meg a Mutatót, hogy a szülők a szórakoztatási módok legjobb párosításával űzhessék el az unalmat a legkisebbekből.

A kutatás eredményei azt is kimutatták, hogy a szülők kétharmada aggódik a gyermekük szórakoztatása miatt és 43 százalékuk tart attól, hogy a gyermekük zavarni fogja a többi utast. Ez leginkább azokra a családokra jellemző, amelyek a legizgágább 3-4 éves gyermekekkel utaznak. A béke fenntartása érdekében a szülők gyakran alkalmazták a „megvesztegetés” technikáját. Leggyakrabban a jó viselkedésért cserébe édességet adtak (41 százalék) vagy megengedték az elektronikus eszközök használatát (33 százalék), még annak ellenére is, ha azt otthon nem szabad.

Praktikus utazási tippek nemcsak anyukáknak

Dr. Sandi Mann elmondta: „A 3-4 éves gyermekek szülei ebben a korban szembesülnek azzal, hogy gyermekük fizikailag nagyon aktívvá válik, függetlenségre törekszik és sokkal kifinomultabb szórakoztatásra van szüksége, mint fiatalabb korában. Az utazások során népszerű „kütyü bébiszitter” nem biztos, hogy minden korosztály számára megfelelő választás. Ezek ugyanis a legfiatalabb gyermekeket kevésbé kötik le, mint idősebb társaikat. E passzív aktivitás aktívra vagy kreatívra cserélésével megelőzhető, hogy a gyermek unatkozni, nyugtalankodni kezdjen, és emiatt stresszessé tegye a szülők számára a repülőutat.”

De a szülők nem csak megvesztegetéshez folyamodnak, amikor a gyermekükkel utaznak: 7 százalékuk bevallotta, hogy egy szemfedővel relaxálva próbálja a gyermek zavaró viselkedését figyelmen kívül hagyni.

Indulás, nyaralunk!!! De minden megvan?

Mik a bevált módszerek?

A fedélzeten a gyermekek lefoglalására a leggyakoribb választás a filmnézés. A kutatás kimutatta, hogy ezzel a legkisebb (0-2 éves) gyermekeket 40 percig, míg az idősebbeket (11-12 éves) 1 óra 45 percig lehet lekötni átlagosan. Ezután az okos eszközökön vagy a fedélzeti szórakoztatórendszerben elérhető játékok következnek, amik a fiatalabbakat fél órára, az idősebbeket másfél órára foglalják le.
Mindemellett, a kreatív tevékenységek, mint például a rajzolás volt a legnépszerűbb 9 éves korig, ezen életkor felett a kvízjátékok, kirakósok foglalták le leginkább a gyermekeket. A színezők és a matricás füzetek a fiatalabbak számára voltak a leginkább vonzók.

Dr. Sandi Mann hozzátette: „A legkisebb gyermekeknek nincs szükségük igazán kifinomult játékokra egy repülőút során, sokkal inkább lefoglalja őket a környezetük – beleértve a többi utast, és persze a saját szüleiket. A folyosón való rendszeres sétálás például jó mozgás a kisgyermekeknek, a kisebb babák számára pedig érdekes környezetváltozás. Ne feledkezzünk meg az éneklésről vagy az „Itt a baba, hol a baba” játékról sem, mindkettő jó unaloműző lehet. Az idősebb gyerekeknek már egyszerűbb eszközöket is adhatunk, például jegyzetfüzetet és tollat, kirakós könyvet vagy képeskönyvet. Ügyeljünk rá, hogy bizonyos időközönként megszakítsák a játékot egy kis sétálással a kabinban, és ahogyan otthon is, igyekezzünk korlátozni a passzív befogadást. Ne féljünk attól, hogy unatkozni fognak, ha csak néhány egyszerű eszközzel vannak körbe véve, hamar megtalálják a kreatív módját annak, hogy lefoglalják magukat.”

Túlélőkalauz hosszabb utazáshoz gyerekekkel

Jade Cobbs, az Emirates légiutaskísérők vezetője hozzátette: „Megértjük, hogy sok szülő egyenesen retteg attól, hogy unatkozó gyerekekkel kell utaznia egy hosszú távú járaton. Ugyanakkor a szülőknek nem kell addig várniuk, amíg bekapcsol a gyerekeknél az unalom-riasztó. Kezdve a légiutas-kísérőktől kérhető játékcsomagtól, egészen a fedélzeti szórakoztató rendszerében nézhető családbarát filmekig és TV-műsorokig, számtalan jól előkészített elfoglaltság, interaktív játék és fedélzeti szórakoztató lehetőség áll a szülők rendelkezésére az unalom elűzésére.”

Dr. Sandi Mann egy hasznos útmutatót hozott létre a repülőút alatti tevékenységek felépítésére. A tevékenységek Aktív (A), Passzív (P), Interaktív (I), Kreatív (K) vagy Szenzoros (SZ) csoportokra osztotta fel, melyek folyamatos változtatásával és az adott tevékenység megfelelő időben történő abbahagyásával a gyermekek unalma és nyugtalansága minimalizálható.

Passzív – filmnézés, zenehallgatás
Aktív – fel-le sétálás a folyosón, kártyázás
Kreatív – rajzolás, színezés
Szenzoros – frissítők
Interaktív – mesekönyv olvasása, chat-elés

Erről a témáról még az Utazás rovatunkban olvashatsz!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFurcsa tünetek mogyoróevés után? Keresztallergia vagy ételallergia?
Következő cikkMagzati korban eldől, lesz-e PCOS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..