Ha nincs címke, nem használható a gyermekülés!

Nemrég adtunk hírt róla, hogy 2009. január 1.-től csak a legújabb szabványoknak megfelelő biztonsági gyermekülések használhatóak. A gyermeküléseken elhelyezett jelekből tudhatjuk meg, hogy az megfelelő-e vagy sem. De mi a helyzet a használt ülésekkel, ha már lekopott a címke? – kérdeztük meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.

A biztonsági gyermekülések jóváhagyását, amely a szabványoknak való megfelelőséget igazolja, a kötelezően feltüntetendő jóváhagyási jel tanúsítja, melynek minden gyermekülésen rajta kell lennie. – magyarázza Berezvai Gábor, a NKH Közúti Jármű Főosztályának vezetője.

– A jóváhagyási jelcsoport tartalmazza a jóváhagyási jelet (egy kör, amely az “E” betűt és utána a jóváhagyó ország számát veszi körül), és alatta a jóváhagyási számot. A biztonsági gyermekülés vásárlója, felhasználója a jóváhagyási szám első két karakteréből könnyedén és egyértelműen megállapíthatja, hogy az adott ülés 2009. 01. 01. után alkalmazható-e: a fenti határidőtől csak a 03-mal, vagy 04-gyel kezdődő sorszámot tartalmazó jóváhagyási számmal ellátott ülés használható.

Jó gyermekülés

Amennyiben a gyermekülésen a jóváhagyottságot jelző címke nincs feltüntetve, úgy a termék nem használható. Az ellenőrzésre jogosult hatóság a közúton is a rendeletnek megfelelő jóváhagyás meglétét – azaz a címke meglétét, és azon megfelelő jóváhagyási számsort fogja ellenőrizni.

Kocsisné Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkAz aranyat érő támogatás
Következő cikkLegolandi élmények

8 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Nem tudom jól értem-e,de nem az E1-E4-ig a lényeg,hanem az alatta vagy mellette lévő számok,hogy 03 vagy 04-el kezdődjenek?!
  Mi 2008.decemberbe vettünk egy ülést még most akarjuk használni,arra E2 van írva,de minden ráírás 04-el kezdődik.Most jó vagy nem?Segítsetek,ha tudtok!!!

  • Kedves Mamusz!

   Igen, jól értetted, ahogy a kép is mutatja a 03 és 04-el kezdődő számok a lényegesek. Ha 04-el kezdődik a szám az ülésen az jó (2008. decemberében egyébként már nem is árulhattak a boltok olyan ülést, ami nem 03 vagy 04-es.)

   üdv,
   Hajnal

 2. Bocsi,hogy én ide irok,de nem tudom mit csináljak.
  Van 2db gyerekülésünk,az egyiket 2006.10 hóban a másikat 2008.02 hóban vettük.
  Egyiken sincs narancssárga cédula,vagy olyasmi amin az lenne hogy milyen besorolású (01,02,03,04) A tájákoztatón viszont rajta van hogy 03,ill.04-esek az ülések.
  ilyenkor mi a teendő?
  köszönöm ha válaszolnak
  Oláhné

 3. Ez nagyon jó. Kb. másfél hónappal ezelőtt vettünk gyerekülést a Praktikerbe (bocsánat hogy ide írtam az üzletnevet) és most nézem hogy nem felel meg a feltételeknek. Eddig jó volt sőt még durván 4 és fél hónapig jó lesz de utána nem biztonságos. Nem tudom mi lesz a következő lépésük.

  • Rose,

   a közlekedési hatóság közleménye szerint 2004-től az EU országaiban már nem hozhatóak kereskedelmi forgalomba sem a régi ülések, tehát nem is kellett volna ott lennie a boltban. Szerintem próbáljátok meg visszacserélni, de legalább rákérdezni. Pont ezt ellenőrzik amúgy a hatóság emberei a boltban, hogy ne árusítsanak ilyen üléseket.

   kph

   • Köszönöm a felvilágosítást. Megpróbálom akkor visszacserélni a gyerekülést (bár szerintem nem sok sikerrel). A bosszantó az hogy még most 22-én is voltunk egy nagy áruházba és ott is az E1-es ülés volt. A másik gyerekülés 2005-ben lett vásárolva és az is E2-es. Azért felháborító hogy így becsapnak bennünket. Na mindegy. Mégegyszer köszönöm a felvilágosítást.

  • Idézem a közleményből:

   A régebbi szabványok szerint 1995.-től az Európai Unióban már nem készülnek gyermekülések, 2004-től pedig az EU országaiban már nem hozhatóak kereskedelmi forgalomba sem ilyen ülések. A jogszabályok közeljövőben történő módosításával pedig 2009. január 1.-től már használni sem lehet őket.

Comments are closed.