Melyik a biztonságos gyermekülés?

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2008. július 28.-tól a biztonsági gyermekülések gyártóinak és forgalmazóinak célellenőrzését végzi. Az ellenőrzés célja annak garantálása, hogy ne legyenek kereskedelmi forgalomban olyan gyermekülések, melyek nem felelnek meg az előírásoknak,  közlekedésbiztonsági szempontból kifogásolhatóak.

A hatályos KRESZ előírásai szerint általános szabály, hogy a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A gyermekülésekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek a technológia fejlődésével – a biztonságos közlekedés és a balesetek során bekövetkező sérülések csökkentése érdekében – változnak.

A régebbi szabványok szerint 1995.-től az Európai Unióban már nem készülnek gyermekülések, 2004-től pedig az EU országaiban már nem hozhatóak kereskedelmi forgalomba sem ilyen ülések. A jogszabályok közeljövőben történő módosításával pedig 2009. január 1.-től már használni sem lehet őket.

A 2009. január 1.-től használható gyermekülések biztonságosabbak, hevedereik rugalmasabbak, nem okoznak csonttörést, komoly oldalvédelemmel vannak ellátva mind a fejnél, mind a csípőnél, ami az oldallégzsák kipattanásakor kap komoly szerepet.

A gyermeküléseken elhelyezett jelek utalnak az előírásokra: a jól látható helyen, jól olvashatóan elhelyezett jelölésben szerepel egy kör, benne „E” betű, illetőleg a jóváhagyó országra utaló szám, ezek alatt pedig a jóváhagyási szám: 2009. január 1-től csak a 03, illetőleg a 04-es számsorral kezdődő jóváhagyási számmal jelzett gyermekülések használhatóak.

Mire kell figyelnie a szülőnek?

Tischler János, a Mini Manó Babacentrum tulajdonosa segít nekünk eligazodni a különböző címkék között.

Egy ehhez hasonló címkét kell keresnünk a megvásárolni kívánt (vagy a jelenlegi) biztonsági gyermekülésen:

Jó gyermekülés

Ha az itt látható számsor 03 vagy 04 kezdetű, akkor megnyugodhatunk, az ülés rendben van! Használható továbbra is, megfelel az érvényes szabványoknak.

De ha a számsor 01 vagy 02 kezdetű, az ÜLÉS TOVÁBB NEM HASZNÁLHATÓ! Ezt az ülést érdemes, sőt ajánlott lecserélni!

Elavult gyermekülés

Tehát NEM az alábbi képen látható jelzést kell figyelembe venni, az csupán a bevizsgálást végző ország kódja:

A bevizsgáló ország kódja

Kocsisné Péterfy Hajnal

 

 

Előző cikkA szülési pozíciók
Következő cikkMit tud a dúla?

6 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Jó hogy van ez az oldal,van két gyermekem ,mind a kettőnek a súlyához megfelelő megfelelően vettünk gyerek ülést, és ráadásul nem is gagyikat,(az egyik Römer Zoom-os a másik meg Concord),használtan vettük őket ,de jó állapotban vannak.Csak az a gond most hogy nézem a számokat ,lehet hogy cserélni kell mind a kettőt.
  Én elhiszem hogy kell a gyerekeknek a biztonság,de szerintem attól hogy nem 02-vel kezdődik a szám nem hiszem hogy nem felel meg.
  Hát nem tudom,ha nem felel meg akkor muszáj másik üléseket venni .

  • Bocsánat az előbb rosszul írtam.
   Azt akartam,hogy attól hogy 02-vel kezdődik,szerintem nem kevésbé biztonságos mint ,a 03 vagy a 04-es számmal kezdődök.

 2. Üdv!

  Nekem is pontosan ez a problémám, annyit tudok a gyerekülésünkről, hogy Römer King, 9-36 kg-ig. Mivel használtan vettük, ráadásul kb. 1 hónapja, nem volt benn semmiféle papír, nincs rajta a matrica sem, amin látni lehetne a számokat, csak a helye van meg mindkettőnek. Tehát én is tanácstalan vagyok, hogy most mit tegyek, mert ugye mégcsak nemis márkátlan vackot vettem, mégis dobjam ki, mert nincs rajta matrica?!

 3. Köszönöm a hasznos linket. Érdeklődnék hog yakkor mi van ha a cimke nincs, vagy nem látható? Honnan tudom meg hogy jó-e ami bent van? Mert nálunk ez a helyzet.

  • Annee,
   ha elfogadták majd a jogszabályt, ami alapján ellenőrzik majd ezt is januártól a közutakon, rákérdezünk majd az ORFK-nál. Addig is, amit megnézhettek, hogy van-e valami információ erről az autósülés egyéb papírjaiban (használati utasítás, garancialevél), ill. támpont lehet a gyártás éve (1995. óta nem gyártható).

   De azért majd utánajárunk, mert valamilyen papírral nyilván igazolni kell majd egy esetleges ellenőrzésnél, hogy megfelel-e a szabványnak.

   üdv,
   kph

Comments are closed.