Házipatika babáknak

A családról gondoskodó ember számára természetes, hogy készletet tartson otthon a legszükségesebb patikaszerekből. Így gyorsan tud elsősegélyt nyújtani, a kellemetlen tüneteket enyhíteni. A babapatikát célszerű elkülönítve tartani a felnőttek gyógyszereitől, hogy véletlenül se keverjük össze.

A babák számára összeállított házipatika célja elsősorban az egészség megőrzése, beteg gyermekkel mindig forduljunk orvoshoz, és tartsuk be az általa előírt kezelést.

Mi legyen a baba házi patikájában?

Az orrnyílások váladékmentesítése. Az orron keresztül való légzés biztosítása szoptatás, evés közben nagyon fontos. Különböző orrszívó készülékekkel (elektromos, porszívóhoz csatlakoztatható, mechanikus) ki kell szívni a váladékot. Ha szükséges, előtte a gyógyszertárban beszerezhető sóoldattal vagy tengeri só permettel (spray) lazítsuk fel az orrváladékot. Gyógyszeres orrcseppet csak orvos utasítására használjunk.

Hasfájás. Szoptatáskor, cumizáskor a baba sok levegőt is nyel. Amíg össze nem gyűlnek akkorára a kis levegőbuborékok, amit már ki tud büfizni a baba, hasfájást, görcsöt okozhatnak. Legyen a babapatikában görcsoldó tea keverék (ánizsmag, édeskömény, kamilla) és/vagy puffadás elleni cseppek, pl. Espumisan L emulsio, Infacol, Sab. simplex. Ezek segítségével hamarabb összeállnak a kis levegőbuborékok nagyobbakká. Összetételükben hasonlók vagy azonosak, ezért egyszerre ne használjuk.

Bőrápolás. A baba érzékeny bőrének ápolása nagyon fontos. Elengedhetetlen a gyakori tisztába tevés és a popsikenőcsök használata. Ezek lehetnek gyógyszertárban készített orvosi előiratok, vagy gyári készítmények. Fürdetés után a gyógyszertárban kapható olajjal (Oleum Helianthi) vagy különböző babahintőporral ápoljuk a bőrt, főleg a hajlatokat. Fontos, hogy két fürdetés között ne cserélgessük az olajat és a hintőport, vagy egyiket, vagy másikat használjuk, mert az olaj a hintőport összecsomósítja és az érzékeny bőrön bőrpírt okoz.

Szájpenész. Gyakran előforduló fertőzés a baba szájában. Kis apró fehér foltocskák jelennek meg a szájban, melyek fájdalmasak így az evést, szopást befolyásolják. A szopás után a szájban előforduló tejmaradéktól úgy különböztethető meg, hogy nem lehet letörölni. Enyhe esetekben “rózsamézzel” lehet ecsetelni. Súlyosabb, makacsabb esetekben orvoshoz kell fordulni. Ha a felírt ecsetelő érzéstelenítőt is tartalmaz akkor tíz perccel etetés előtt is alkalmazni kell.

Láz- és fájdalomcsillapítás. Legyen a házi babapatikában lázmérő (lehetőleg ne higanyos, mivel előfordulhat, hogy beletörik a baba popsijába). Láz esetén orvoshoz kell fordulni, de addig is csillapítani kell a lázat, állott vizes borogatással, lázkúppal (Germicid), szirupokkal. A sok féle elnevezésű szirup általában azonos hatóanyagot tartalmaz. Paracetamol tartalmú pld. a Panadol, a BEN-U-RON, a Rubophen stb. A túladagolás elkerülésére kérje ki szakember, orvos, gyógyszerész véleményét.

Fogzáskor fájdalomcsillapító és érzéstelenítő kenőccsel, ecsetelővel (Dentinox) kenjük a baba ínyét.

Rovarcsípés. A viszketést enyhíteni lehet a gyógyszertárban készített rázókeverékekkel, Fenistil géllel, vagy különböző hűsítő stiftekkel. Célzottan a csípés helyén kell alkalmazni a készítményeket.

Székrekedés. Ha több napig nincs széklete a babának, ittasunk vele sok folyadékot (teát), ami lazítja a bélsárt. Glicerines kúpot vagy laktóz oldatot (Laevolac) adhatunk neki.

Hasmenés. Enyhe formáiban calcium carbonicum, calcium lacticum tartalmú porokat lehet alkalmazni. Súlyosabb esetekben orvoshoz kell fordulni. Az elvesztett folyadékot bőségesen pótolni kell, elkerülendő a kiszáradást.

A házi baba patikába tartoznak az orvos által rendelt gyógyszerek is, amelyek az egészséges fejlődést, növekedést segítik pl. D-vitamin, K-vitamin tartalmú készítmények stb.

A gyógyszerek alkalmazása előtt a betegtájékoztatót mindig olvassuk el, a benne leírtakat tartsuk be. Lejárt gyógyszert soha ne adjunk a babának (és mi se szedjünk), többet árthat, mint használ. A felbontott kanalas orvosságok a felbontás után 7-10 napig használhatók fel.

A félelem az ismeretlentől, így az orvosságtól is, természetes a kisgyereknél, ezért a gyógyszer beadásakor maradjunk türelmesek, nyugodtak, ne sugalljuk viselkedésünkkel, hogy baj van, vagy hogy valami rossz fog történni.

Péterfy István szakgyógyszerész

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkIjedéstül, verődéstül
Következő cikkMondókák, ölbeli játékok