Hogyan keressünk állást válság és recesszió idején?

álláskeresés

Magyarország első virtuális tréningtermében karrier-tréning sorozaton készülhetsz fel arra, hogy a munkaerő-piacon a legjobb formádat hozd, és a megfelelő döntéseket képes legyél megtenni. A tréning vezetőjével, Joó Zsuzsa karrier-tanácsadóval beszélgettünk a gazdasági válság munkaerő-piaci hatásairól.

– Milyen hatásai vannak a gazdasági válságnak a munkaerőpiacra?

Hazánkban az év végén – év elején nem volt soha könnyű az állásvadászat, gyakorlatilag leállnak a kiválasztással a munkahelyek, de most, a gazdasági válság hatására mindinkább megtorpanni látszik a helyzet. Azaz az álláskeresésre fordított idő biztosan megnő.

Ráadásul a költségcsökkentés miatt valószínűleg az alacsonyabb iskolai végzettségűek fognak előnyben részesülni. Tehát ha ugyanarra az állásra érettségizettet vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezőt keresnek, biztos, hogy az előbbi lesz a biztos befutó.

Ismerve a magyar cégvezetők és a menedzsment lelkivilágát, biztos vagyok benne, hogy egyre több embernek fogják meghosszabbítani a próbaidejét vagy határozott időre (ami persze rövid lesz, mondjuk pár hónap) veszik csak fel. És sajnos egyre kevesebb lesz a legális és szabályos munkaszerződéssel foglalkoztatottak száma, azaz nagy a veszély, hogy csúszunk vissza a feketén alkalmazottak nagy tömegéhez.

– Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehet erre a helyzetre készülni?

Nehéz gazdasági helyzetben törvényszerűen megváltozik a prioritáslistánk. Van, aki a túlélésre játszik, van, aki a kedvező időszakot várja. De mindenkinek érdemes szem előtt tartani az alábbiakat:

1. Építeni és ápolni a kapcsolatokat

A legfontosabb a kapcsolati tőke szisztematikus építése és folyamatos ápolása. Hogy ez nagy munka? Hogy erre senkinek nincs kedve vagy ideje? Ha könnyebb az újságok vagy az internet álláshirdetéseit hónapokig olvasni, 30-50 pályázatot elküldeni olyan helyekre, ahonnan még egy fikarcnyi válasz sem jön, akkor továbbra is azt kell csinálni. Szerintem közép és hosszabb távra kifizetődőbb ápolni kapcsolatainkat a barátainkkal, régi iskolatársakkal, kollegákkal, volt tanárainkkal. Az internet, a skype és az iwiw korában szinte alig kerül pénzbe és időbe.

2. Folyamatosan gyűjteni a háttér-információkat

Ezeket a kapcsolatokat felhasználhatod arra, hogy háttér-információkat szerezz. Hol, melyik iparágban, cégnél bővítenek? Hol épül új gyár? Mikor megy el szülni valaki a cégtől? Vesznek-e fel a helyére valakit? Mikor vezetnek be egy új szolgáltatást, amihez bővítik a csapatot? Elment a főnök és magával vitte a legjobb embereit? Akkor most ki dolgozik a helyükön? Aranyat érnek az ilyen és ehhez hasonló információk.

Gazdasági illetve a szakmai újságokból pedig tájékozódhatunk a várható trendekről, piackutatási adatokról, elemzésekről és az ezekben közvetetten rejlő lehetőségekről.

3. Teljesen új dologba nem érdemes most belekezdeni

Ha olyan iparágban dolgozol, ahol megtorpanás vagy visszaesés van, ott tudomásul kell venned, hogy egy időre parkolópályára kerülsz. A legfontosabb, hogy megtanuljuk türelmesen kivárni azt az időt, amíg újból eljön a nagy lehetőség. Tehát ne most akard elvégezni a master képzést, és ne most iratkozzál be másoddiplomás képzésre se. Több okból se. Egyrészt ki tudja, szükség lesz-e ilyen végzettségre pár év múlva, másrészt ne verd magad nagy költségekbe, sőt inkább tartalékolj. Ne most kezdj bele új vállalkozásba se – az előbb említett okok miatt.

4. Elengedhetetlen a pénzügyi tartalék képzése az álláskeresés időszakára

Arra jó ez a válság, hogy aki mostanáig nem mert szembenézni a ténnyel, most tudomásul vegye: nincs többé bombabiztos munkahely. Akinek nincs tartaléka, hogy átvészelje az álláskereséssel töltött időt, az nagyon nehéz helyzetbe kerül a családjával együtt. Minden adandó alkalommal elmondom, hogy legalább fél, de inkább egy évnyi likvid pénzügyi tartalékkal kellene mindenkinek rendelkeznie ahhoz, hogy az állásvesztés után is tudja fizetni a hiteleit, és az életszínvonalában vagy szebben szólva az életminőségében ne legyen visszaesés.

5. Képzés, önképzés autodidakta módon

Készülj arra, hogy az erős versenyben, ami a munkavállalók között van, versenyelőnyt szerezhess. Gyűjtsd az információkat, a régi kapcsolataidat elevenítsd fel, és képezd magad. Rengeteg jó könyv, szakkönyv kapható (könyvtár!). Iratkozz fel szakmai hírlevelekre, böngészd az internetet. Aki már rég tanult nyelvet, az most frissítse fel a nyelvtudását, de mindenki jól teszi, ha nem hagyja megkopni és minimum szinten tartja.

Szólj hozzá Te is!