Hogyan neveljünk jól evő gyereket?

Minden anyuka izgalommal várja, mit fog szólni a baba az első falatokhoz, ugyanakkor aggódik is: és ha nem lesz jó evő a gyermekem? Az új étel megszerettetése és elfogadtatása kihathat arra, hogy a baba a későbbiekben milyen evő lesz.

A jó időzítés fél siker!

Egy életre megalapozhatjuk babánk egészséges táplálkozását, ha keretet adunk a napnak, ezzel segítve gyermekünknek abban, hogy zökkenőmentesen fogadja el az új ételeket. Ebben a korban lehet és kell a napi rutinokat, így az étkezési rutinokat is, kialakítanunk, ha a későbbiekben problémamentes étkezéseket szeretnénk.

Fontos, hogy a következőket mindig gondoljuk át a hozzátáplálás bevezetése előtt:

 • A babánk legyen egészséges, amikor új étellel kínáljuk, hiszen fontos, hogy jól érezze magát az új étel kóstolásakor!
 • Kerüljük a fogzás, oltás idejét, elég trauma a picinek a hirtelen jött kellemetlenség, ne tetézzük azt idegen ízek bemutatásával!
 • Válasszunk nyugodt körülményeket! Otthon, szerető családi körben próbálkozzunk először (ne nyaralás, költözködés előtt vagy alatt próbálkozzunk)!

A csecsemő biztonságát és egészségét szolgálja, hogy az étkezések közül a reggeli és az esti anyatejes, annak hiányában tápszeres etetést ebben az időszakban végig megtartjuk a korábbival teljesen azonos módon. 6-12 hónapos korban az anyatej, annak hiánya esetén a tápszer továbbra is a baba fő tápláléka, fejlődésének az alapja.

A legideálisabb időpont az új étel kóstolgatására a délelőtt, hiszen ilyenkor a babánk nyugodt, pihent, de ha gyermekünk éppen délután nyugodtabb, válasszuk a későbbi a napszakot. Az a legfontosabb, hogy a mamának és a babának is a lehető legjobb legyen az időzítés.

Ahogyan sokfélék a babák, a reakciók is különbözőek lehetnek:

 • Nyitott baba: Minden érdekli, a kanálra egyből nyitja a száját és tudja, mit kell tennie vele.
 • Érdeklődő baba: Érdekli az új étel, de nem tudja még a nyelvét úgy használni, hogy az ételt ne lelökje róla, mivel a nyelve még a szopáshoz van berendezkedve.
 • Kevésbé érdeklődő baba: Be lehet ugyan juttatni egy-két falatot, de utána elfordítja a fejét.
 • Makacs baba: Van, aki csukva tartja a száját, vagy mindent kiköp, visszahány.
 • Felfedező baba: Legszívesebben teljesen másra használná a tányért, az ételeket, ezért ezeket meg kell vizsgálnia, inkább játszik velük, mint a szájába teszi.
 • Borulós baba: Nem tud még stabilan ülni az etetőszékben és a kézből állandóan kifordulna. Az autós ülést sem szereti.

Hogyan tovább?

Azoknál a babáknál, akik nyitottak, természetesen könnyen érünk el sikert. A többi babánál már nehezebb dolgunk lehet. Ne arra gondoljunk, mi mit teszünk rosszul, vagy arra, hogy a baba bosszantani akar minket. Az sem megoldás, ha készítünk gyorsan mást, mert talán az a baj, hogy nem ízlik neki. Azért, mert foga van a babának, nem feltétlenül tudja még azokat használni. Addig kell pépesítenünk az ételét, amíg meg nem tanul biztonsággal rágni. Ha semmi esetre sem eszi azt, amit 3-4 napon keresztül kínálunk, akkor félre kell az ételt tenni, és mással kell próbálkozni.

Amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy semmiképpen nem szabad erőszakkal próbálkoznunk, mert sajnos ez végső elutasítást eredményezhet. Minden babának megvan a saját tempója, alkalmazkodjunk ahhoz, hiszen fontos, hogy rossz élmények nélkül induljon el a hozzátáplálás a gyermek számára.

Mivel a babát nem zavarja ebben a korban az egyhangúság, sőt az adja meg neki a biztonságot, egy ételt több napig lehet próbálgatni. Amíg nem eszi meg a megfelelő mennyiséget (kb. 150g-ot) az új ételből, addig mindig kínáljuk meg anyatejjel vagy annak hiányában tápszerrel, mivel ez a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen.

A hozzátáplálás, az új ízek megismertetése egy olyan fejlődési folyamat, ahol a szülők játékossága sokat segíthet. Azonban ha nem érünk el eredményt másfél hét alatt, akkor el kell halasztani a hozzátáplálást, amely egyelőre mind a két fél számára csak terhet jelent.

Akkor sem kell megijedni, ha nem sikerül a hozzátáplálást pontosan 6 hónapos korban elkezdeni. Próbáljuk meg 2 hét múlva újra, hiszen egy ilyen pici baba ennyi idő alatt is nagyon sokat fejlődik. Addig is az anyatej vagy annak hiányában a tápszer fedezi a tápanyagszükségletét.

Mivel segíthetjük az új ételek bevezetését?

Kényelmes etetőszék, amelyben a pici jól érzi magát.

Baba számára kedves előke, legyen az akár szövet, nyakba kötős, merev, bebújós vagy ingszerű. A választék nagy, és minden babának megvan a kedvenc előkéje, adjuk rá azt!

Több fajta kanalat lehet kapni, mégis van olyan baba, aki csak a hideg fémet szereti, mert abban meg tudja magát nézni. Egy kis játék nem árt senkinek, a jókedvű babát könnyebben kóstoltatjuk meg az új ízekkel!

Két kanalas módszer: a szülő és baba is kap 1-1 kanalat. Ennek lényege, hogy a baba szabadon próbálkozhat, miközben a szülő pedig ténylegesen is jóllakatja a babát.

Nem minden esetben kell ragaszkodni a kanálhoz. A jól fogó csecsemő szeret saját kézzel enni, és puha, főtt dolgokat elmajszolni.

Van baba, aki a szülők ujjáról szopogatja le szívesen az első falatokat.

Előfordul, hogy a baba nehezen hagyja ott a játékteret az evés miatt, ilyenkor nyugodtan „asztalhoz ülhet” a kedvenc mackó, kisautó is, kanalat is kaphatnak, ha a babának ettől megjön a kedve az evéshez.

Amelyik baba nem szereti a zöldséget vagy a húst, de szereti az almát vagy más gyümölcsöt, annak lehet a gyümölcsbe keverni zöldséget vagy húst úgy és annyit, hogy ne vegye észre, így minden szükséges tápanyag bejut a szervezetébe.

Ha nem tudja még használni a kanalat, mert folyton kinyomja az ételt a nyelvével, akkor célszerű egy kicsit lenyomni és úgy rátenni az ennivalót és a szájpadlása felé emelve kihúzni a kanalat a szájából. Így könnyebben fogja lenyelni.

Magyar Gyermekorvosok Társasága (www.gyermekorvostarsasag.hu) tájékoztatója

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTisztázatlan szabályok a családtámogatási eljárások során
Következő cikkEgészségesen szőlővel

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Hahó!
  Teljesen egyet értek Mangusztával! Nekem a meggymártás hússal és darával volt a mumus nameg a belsőségek! De csak egyszer tudták belém tömni a suliba és a tanítónéni át is öltözhetett! Ez kb 20 éve volt de a kisfiamon látom hogy a helyzet most se javult. Van gyümi és más egészséges finomság ha viszünk. Ha nem,nem tudnak enni a gyerekek!!!!

 2. Sziasztok!
  Én pokoli rossz evő voltam. És emlékszem, mennyi megaláztatást kellett kibírnom emiatt és sokáig. Pedig egyszerű volt a képlet: ROSSZ ÍZŰ volt a kaja.

  A máktól egy életre megundorodtam amiatt, mert az oviban egyszer romlott mákos süteményt adtak. A tökfőzeléktől kirohantam a világból, pedig csak annyi kellett volna, hogy kihagyják belőle az ecetet. A főzelékeknek általában hányásízük volt (a rántás meg az egyéb hozzátett bigyók miatt) ha zöldségízük lett volna, mint amilyenek nyersen, megettem volna.

  Sajnos a gyerekeknek nagyon sokszor próbálják elsütni a szemetet (intézményekben…), aztán baromi könnyű őket hibáztatni. Ha valaki rossz evő, annak sokszor egyszerű oka van (íz, technológia, akár egészségügyi gondok), és érdemes ezt kikutatni.

  A “rossz evők” védelmében 🙂
  Manguszta

  • Biztosan azt hiszitek majd, hogy otthon nem kaptam rendes kaját, pedig anyám és nagyanyáim főztjét is imádtam, ma is ez alapján főzök. Ugyanakkor kifejezettem szerettem az óvodai-iskolai ebédet, annak ellenére, hogy egészen más íze volt az otthoninak. Talán az volt az oka, hogy sosem erőltettek belém semmit és jó volt a társaság. Igazából az ismerőseim közül azok szólták le a benti kaját, akiknek soha semmi nem felelt meg. Szerintem, ha valaki egy-két dolgot ne eszik meg az normális, de aki soha semmit, az egyszerűen finnyás.
   Lehet, hogy az osztály dagadtját képzelitek soraim alapján magatok elé, de nem, én voltam a legalacsonyabb, legvékonyabb, legtörékenyebb kislány az évfolyamomban.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..