Hozzátáplálás, de mikor is kezdjem?

hozzátáplálás

Minden anyuka, de legfőképpen az első gyermekes anyukák egyik legnagyobb dilemmája ez. Mikor és hogyan? A legfontosabb; megtanulnunk egymásra hangolódni, figyelni a jeleket, melyekkel babánk kommunikál. Nem izgulni azon, hogy nem úgy működnek a dolgok, mint a nagykönyvben vagy ahogy a nagyi emlékszik ránk. A Bezzeg…. kezdetű mondatokat elfelejteni, elengedni.  

Kisbabádat eddig is igényei szerint szoptattad, nem az órát nézted, hanem megfigyelted, mire van szüksége. Láthattad, hogy megbízhatóan közölte veled, ha éhes volt, vagy jóllakott. Ugyanígy azt is jelezni fogja, ha az anyatejen kívül más ételeket is megkíván.

Mégis mit mondanak a szakértők, a hozzátáplálás kezdetéről?

A különböző tudományos kutatások és az anyák tapasztalatai egyaránt amellett szólnak, hogy hat hónapig kizárólag anyatejjel tápláljuk a csecsemőt. A különböző egészségügyi és szoptatási szakértők megegyeznek abban, hogy legjobb, ha megvárjuk a gyermek hat hónapos korát, mielőtt felajánljuk neki a szilárd ételt. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a csecsemőket hat hónapos korig kizárólag szoptassuk, és az anyatej egészen egyéves koráig meghatározó maradjon étrendjében.

Vannak olyan fejlődési jelek, amikből láthatjuk, hogy gyermekünk érett-e már a szilárd táplálékok bevezetésére.

Az, hogy egy csecsemő alkalmas-e szilárd ételek fogyasztására vagy nem, egyrészt a csecsemő emésztőrendszerének érettségétől, másrészt a baba általános fejlettségi szintjétől függ. Bár a csecsemő emésztőrendszerét nem tudjuk közvetlenül megfigyelni, egyes kutatások arra utalnak, hogy hat hónap ideálisnak lehet ahhoz, hogy elkerüljük a túl korai hozzátáplálás okozta táplálékallergiákat és egyéb egészségügyi kockázatokat. 6 hónapos kor fölött egyénenként változik, hogy a csecsemő pontosan milyen életkorban áll készen arra, hogy szilárd ételeket egyen. Vagyis, naptár segítségével nem meghatározható, hogy a gyermek elérte-e már a megfelelő fejlettséget. A legtöbb kisbaba valamikor hat és nyolc hónapos kora között érik meg arra, hogy anyatejen kívül más ételeket is fogyasszon.

Milyen jelek utalnak jelek, hogy a csecsemő elérte azt a fejlődési szintet, amikor megkezdődhet a hozzátáplálás:

 • a baba segítség nélkül jól ül
 • elvesztette azt a reflexét, hogy a nyelvével automatikusan kilöki a szilárd ételt a szájából
 • a baba tud és akar rágni
 • mutató- és hüvelykujjával képes felcsippenteni ételt, vagy más tárgyakat. Ha a baba használja ujjait, és a tenyeréhez dörzsöli az ételt (tenyérfogás), az nem helyettesíti a felcsippentés fejlődési fokát.
 • a csecsemő szeretne részt venni az étkezéseken, megpróbálja felszedni az ételt, és a szájába tenni azt

Jele lehet, ha a 6 hónapos vagy idősebb csecsemő már hosszú ideje nagyon gyakran akar szopni, és ez nem függ össze betegséggel, fogzási fájdalmakkal, napirendváltással, vagy növekedési ugrással. Sokszor elég nehéz eldönteni, hogy a baba megnövekedett szopási igénye vajon valóban a szilárd táplálék bevezetésére való felkészültség jele-e.  Fontos, hogy a szilárd táplálék fogyasztására való érettség minden jelét egy egységként kezeljük, mivel a megnövekedett szopási igény önmagában minden valószínűség szerint nem elég ahhoz, hogy felmérjük a csecsemő felkészültségét.

Mikortól kezdve van szüksége a csecsemőnek a szilárd táplálékból származó tápanyagokra, amelyeket nem kaphat meg kizárólag az anyatejből?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szavaival: „A szoptatás egyedülálló módja annak, hogy a csecsemőket egészséges növekedésükhöz és fejlődésükhöz szükséges ideális táplálékhoz juttassuk … A közelmúltban áttekintett bizonyítékok azt mutatták, hogy a népesség egészére vetítve, a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás a csecsemők táplálásának legmegfelelőbb módja.”

Az anyatejnek kellene kitennie a csecsemő táplálékának nagyobb részét az első év végéig. Valamikor az első életév vége felé a legtöbb kisbaba fokozatosan egyre több vasat és cinket igényel annál, amennyit az anyatej egymagában biztosítani tud a számukra – ezen a ponton a további szükséges tápanyagokat a szilárd ételek kis adagjaiból szerezheti meg a baba. Egyes kisbabák akár 12 hónapig, vagy tovább is jól fejlődnek kizárólag anyatejen.

Mit tegyek, ha gyermekem 4-5 hónapos korára késznek tűnik a szilárd ételek fogyasztására?

 A 4-5 hónapos csecsemők néha különösen szeretnének részt venni az étkezésben, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy felkészültek a szilárd ételek fogyasztására. A kutatások azt mutatják, hogy sok egészségügyi előnye van annak, ha minden kisbaba hozzátáplálásának megkezdését legalább hat hónapos korig késleltetjük, nemcsak azokét, akik még nem érdeklődnek az étkezéseink iránt.

Sok módja van annak, hogy kisbabánk számára lehetővé tegyük az étkezéseken való részvételt anélkül, hogy szilárd táplálékkal kezdenénk etetni őt:

 • Hagyd, hogy a családdal üljön az asztalnál – ölben, pótszékben, vagy etetőszékben.
 • Adj a babának egy pohár vizet, vagy lefejt tejet. A kicsi szórakoztathatja magát étkezés alatt, miközben megismerkedik a pohár használatával. 30-90 ml víz elegendő lesz (gyakran egész napra). Sok anya csak vizet használ, vagy egy kevés anyatejet, nehogy elvesztegesse a „folyékony aranyat”, miközben gyermeke a pohár használatát tanulja.
 • Ajánld fel a babának, hogy igyon a Te poharadból közvetlenül, vagy szívószállal. Még akkor is, ha a baba még nem jött rá a szívószál használatának módjára, tehetsz egy szívószálat a vízbe, befoghatod a tetejét az egyik ujjaddal, felszívva ezzel egy pár cseppnyi vizet, és a szívószál alsó végéből megitathatod a kicsit a vízzel (vedd el az ujját a szál felső végéről, ha az alsó már a gyerek szájában van).
 • Adj a babának kanalat, poharat, tálat és más biztonságos evőeszközöket, hogy játszhasson azokkal étkezés alatt.
 • Adj a kicsinek egy jégkockát (ha az alakja és a mérete biztonságos a számára), vagy jégdarabkákat, hogy játszhasson velük.
 • Adj gyermekednek anyatejből készített fagylaltot, vagy kásás, fagyott anyatejet, hogy megehesse kanállal.

Léteznek-e olyan időhatárok, amelyeken belül meg kell kezdeni a hozzátáplálást?

Kutatásaim során nem találtam olyan kutatási adatot, amely azt bizonyítaná, hogy létezne ilyen időkorlát a szilárd ételek bevezetésével kapcsolatban megfelelően fejlődő, egészséges gyermekek esetében. De természetesen vannak időhatárok a szilárd ételek bevezetésének megkezdésére, ám ezek csecsemőről csecsemőre változnak. Valamikor (általában hat-nyolc hónapos kor között) a kisbaba eléri azt a fejlődési szintet, amikor már alkalmas az egyéb ételek elfogyasztására (képes ülni, rágni, ételt felcsippenteni… stb.). Körülbelül ugyanebben a korban válik az emésztőrendszere fiziológiailag éretté a sokféle étel feldolgozására. Ezen a ponton a legtöbb csecsemő kész és akar enni, még ha csak kis csipetnyit is.

Hozzátáplálás táblázat: Szilárd ételek bevezetése

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Hozzátáplálás rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Dietetikusnak tanultam de előtte gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam. A főnökömtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. 2004-ben elvégeztem Pécsen az egészségtan tanári szakot. Kérdéseiteket táplálék allergiák, egyéb gyermektáplálási kérdésekben várom. Szívesen válaszolok hozzátáplálással, várandósság és szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatos kérdésekre, táplálkozástani szempontból. Elhízott gyerek fogyókúrájával is foglalkozom. Illetve alternatív táplálási módokkal: pl: gyermekkori vegetarianizmus. Fordulhattok hozzám jó evő és rosszevő gyerekekről szóló kérdésekkel.
Előző cikkEzt a sorsot szánja a kormány a családi pótléknak
Következő cikkÜnnepeljük a nagyikat! – Nagymamák napja

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..