Hozzátáplálás elkezdése

Hozzátáplálás elkezdése

A baba és a mama életében is nagy esemény az első falat szilárd étel. Éppen ezért kezdő anyukákban rengeteg kérdés merül fel ezzel kapcsolatban: mikor kezdjük, honnan tudom, hogy készen áll-e a babám, hogyan kezdjem?

Mikor kezdjem?

Ha anyatejet eszik: A Magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium útmutatója 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást javasolja. Az anyatej mennyiségi és minőségi összetételében is a csecsemő legjobb tápláléka, egyes összetevőinek koncentrációja alkalmazkodik a növekvő csecsemő igényeihez. Kalóriatartalmában is biztosítja az optimális fejlődést, és a benne lévő immunanyagok segítenek a betegségek megelőzésében, könnyebb legyőzésében.

Ha tápszert kap: az említett útmutató ebben az esetben is a szilárd ételek bevezetését 6 hónapos kor táján javasolja, mivel a tápszeres baba bélrendszere sem érettebb a szopizó babáénál. 4 hónapos kornál korábban semmiképpen sem javasolt megkezdeni a szilárd táplálék adását.

Honnan tudom, hogy a babám készen áll-e?

A csecsemők többsége féléves korára válik éretté az anyatejen kívüli táplálék befogadására. Ennek különböző jeleit figyelhetjük meg hat hónapos kor környékén:

  • tud ülni,
  • az ételt megfogja, a szájába teszi,
  • az ételt a nyelvével nem tolja ki, hanem lenyeli (azaz eltűnik a kilökő-reflex),
  • képes rágni, van már foga (ez nem minden babára igaz, van akinek csak későn jönnek a fogai),
  • váratlanul gyakrabban szeretne szopizni, és ez nem rendeződik gyakoribb szoptatással pár nap alatt, mint egy növekedési ugrásnál.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek a jelzések nem kötődnek szorosan a naphoz, amikor a baba betölti a hat hónapot. Fontos, hogy a hozzátáplálás kezdetét az ő szükségleteihez igazítsuk. Előfordulhat, hogy már 1 héttel korábban gyakrabban kezd szopni, láthatóan éhes, éjszaka rosszabbul alszik a szokásosnál stb., és ez nem rendeződik 3-4 nap alatt. Ilyenkor már elkezdhetjük a szilárd étel adását. Ugyanígy, ha nem fogadja el a szilárd ételt hat hónapos kora elmúltával sem, ne erőltessük. Kínálgassuk, de ne essünk kétségbe, ha akár 1-2 hónap is eltelik, mire értékelhető mennyiséget is megeszik.

Hogyan kezdjem?

Szilárd ételt kezdetben mindig szoptatás után adjuk, kb. 15-30 perccel. Közvetlenül szoptatás után megterhelő lehet a baba gyomrának a mennyiség, különösen, ha szívesen és sokat eszik. Jó módszer, ha megszoptatjuk a babát, majd után készítjük el az ételét – mivel ez 10-15 percet igénybe vesz, ez biztosít egy kis szünetet az étkezések között.

Igyekezzünk minden nap körülbelül ugyanabban az időpontban adni a szilárd ételt. Válasszunk ki egy szoptatást, ami kb. ugyanabban az időpontban szokott lenni (+/- fél óra még bőven belefér), és amikor általában otthon vagyunk. Az elején még nincs jelentősége, hogy pontosan ebédidőben legyen ez az időpont, de ne válasszunk nagyon későit, hogy az estét, éjszakát már ne zavarják meg az esetleges hasfájás, vagy egyéb panaszok.

Egyszerre csak egy új ételt vezessünk be. Kis mennyiséget, csak néhány kiskanálnyit adjunk belőle a babának, és fokozatosan emeljük az adagját. Figyeljük, hogy nem észlelünk-e allergiás reakciót: kiütéseket – elsősorban a száj körül, vagy a baba hasán, hátán -, hasfájást, szélgörcsöket. Ha minden rendben, 3-5 nappal később kipróbálhatunk egy újabb ételt. (Az első hetekben inkább 5, mint 3 naponként vezessünk be új ételeket.) Az új ételfélét kaphatja önmagában vagy a korábban bevezetettekkel keverve. A lényeg, hogy ne kapjon egyszerre több új ételt, mert abban az esetben nem szűrhető ki, melyik okozta a problémát.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..