Így készíts húsvéti dekorációt az újrahasznosítás jegyében!

Az újrahasznosítás ma már nem úri huncutság, hanem egy olyan életforma, egy olyan irányelv az életünkben, ami a túlélést jelenti a földünknek, az emberiségnek. Ez így persze megfoghatatlan és reménytelennek tűnhet, ezért kell közelebb hozni magunkhoz, a mindennapokba beépíteni, hogy lássuk ennek a parányinak tűnő erőfeszítésnek is az eredményét.

Ezért kell, hogy a gyerekek mindennapjainak szerves része legyen, ösztönös és rutinszerűen működő folyamattá váljon az életük során. Nekünk felnőtteknek új szokásokat nehéz beleépíteni a hétköznapokba, de a kicsiknek ezeket teljesen magától érthető cselekvési folyamattá varázsolhatjuk egy kis kreativitással, egy kis odafigyeléssel.

Az első lépés a nyitottság, odafigyelés a környezetünkre. Vegyük észre a tárgyakat, a formákat, a lehetőségeket, mind a természetben, mind az épített környezetben. A kidobandó tárgyainkat először vizsgáljuk meg alaposan, hogy mi mindenre lehetne újragondolni, újrahasznosítani. Nem biztos, hogy rögtön jön az ötlet, ezért itt következik a következő lépés: a gyűjtögetés.

Alakítsunk ki tárolási lehetőségeket, akár kis helyen is, hogy legyen mindig lehetőség belenyúlni a kincsesládába és alkotni belőle valami újat, valami mást. Az a jó, ha minél több van, de nyilván ez nem mindig és mindenhol megoldható, így kezdésnek kicsiben kell gondolkodni, aztán ez legtöbbször szenvedéllyé növi ki magát, így fokozódik időről időre.

Amikor már van elegendő alapanyagunk, érdemes beszerezni hozzá a megfelelő eszközöket. Hiszem, hogy jót alkotni csak jó eszközökkel lehet. Értem én ezalatt a festéket, ragasztót, filctollat. Felejtsük el a színes ceruza és fehér papír kombinációt. Lépjünk ki a térbe, használjunk intenzív színeket és így annak is megjön a kedve az alkotáshoz, akinek eddig eszébe sem jutott.

2

Ha megvan minden tárgyi feltétel az alkotáshoz, a teret kell megteremteni hozzá, egy olyan teret, ahol nem kell azon aggódni, hogy koszos lesz valami. Ezt egy kis lakásban is meg tudjuk valósítani egy nagy műanyag terítő segítségével. Így körülhatárolódik a kreatív tér, a hely, ahol a fantázia elszabadulhat, a kezek megbokrosodhatnak és elkezdődhet az alkotó munka.

Húsvétváró dekorációk otthonra

Honnan jön az ihlet?

Ezután már egy fontos elem hiányzik és indulhat a kreatív újrahasznosítás, ez pedig nem más, mint az ötlet, az inspiráció. Itt ismét a nyitottságunkra, megfigyelő képességünkre lesz szükség, hiszen nem kell itt könyveket, internetet bújni, pusztán körbenézni a természetben, a városban, mindenhol és észrevenni a szépet, az izgalmasat. Ez már a folyamat része, a közösen eltöltött minőségi idő szerves része. Mennyivel izgalmasabb az erdőben úgy sétálni, hogy közben kincsekre vadászunk, a városban fotókat készíteni épületekről, hogy aztán azok mintázatát felhasználva alkossunk. Kalandozni kell mindenhol és mindenkor. A gyerekeket nem kell nagyon unszolni, csupán egy kicsit rávezetni őket erre a látásmódra. Utána már menni fog, biztos vagyok benne.

3

Nem kell méregdrága játék, nem kell más, csak egy kis nyitottság a világra és máris a világ legcsodásabb, legnagyobb játszóterén érezhetjük magunkat. Ezzel a szemlélettel gyakorlatilag bármit meg tudunk oldani, bármit el tudunk készíteni a gyerekekkel.

Egy fontos dologra kell odafigyelni, hogy a létrehozott tárgy ne egy tákolmány, egy összeragasztott szemétkupac legyen, hanem egy új, szép, esztétikailag is elfogadható objektum keletkezzen. Így az életünk terének szerves részévé válhat, és nem azon gondolkodunk, hogy mikor repülhet a kukába egy újabb gyerekek által készített lom.

Húsvéti hangulat a lakásban

Ötletek a Húsvét ünnepére

Ezek után már csak azon kell gondolkodnunk, hogy milyen lakás dekorációt készítsünk. Tavasszal, Húsvét idején igazán könnyű dolgunk van, hiszen a természet adja a lehetőségeket, a színek, formák végeláthatatlan kavalkádja inspirál és utat mutat. Készíthetünk karton húsvéti nyulakat, vagy húsvéti tojásokat újságpapírba csomagolva, és feldíszíthetjük a lakást az újrahasznosítás jegyében.

15

Idén nálunk a természetes anyagoké lesz a főszerep. A tojásokra virág szirmokat dekopázsolunk, leveleket ragasztunk. Az ablakba faágakból készített dekoráció kerül. Szövünk-fonunk, mint a madarak és telerakjuk a lakást virágzó faágakkal.

Ne feledjétek: alkotni jó, együtt alkotni csoda!
Munkára fel, irány a természet!

Kreatív ötleteket még itt találsz! =>>

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Feladatomnak, sőt küldetésemnek tekintem a gyermeki kíváncsiság és a fantáziálás okozta örömök minél hosszabb ideig történő megőrzését, mert a kreativitás a gyermekkorban gyökerezik. Olyan inspiráló környezetet és hátteret kell biztosítani nekik, ahol ezt a fajta ösztönös gondolkodásmódot megőrizhetik és felnőtt korukban kamatoztatni tudják.
Előző cikkHúsvéti kincskeresés a Kincskereső Játékösvényen
Következő cikkHüvelyi fájdalom okai