Így masszírozd a babádat otthon!

babamasszázs

A masszázs, mint az érintés csodája, több ezer éve működik szerte a világon. Számunkra érdekes, hogy az ázsiai országokban az anyák napi szinten masszírozzák gyerekeiket egészen nagykorukig. Mádai Andrea, természetgyógyász tanácsai az otthoni gyerek masszázshoz.

Szeretetmasszázs

Felnőttként, akár szakmai érdeklődésből is el lehet végezni különféle masszázs kurzusokat, hogy később ezen ismeretekkel másoknak segítsünk. De mi történik akkor, ha laikus anyaként, kisbabánkat, gyermekünket szeretnénk megmasszírozni otthon, mindenféle előképzettség nélkül? Ebben segítünk most cikkünkkel, mert ezt nevezzük szeretetmasszázsnak, ami minden babának jár és amit azért végzünk, hogy gyermekünk egészségesebb, kiegyensúlyozottabb legyen, vagy ha van konkrét problémája, mint például a csecsemőkori hasfájás vagy a megszakított alvás, akkor az javuljon vagy megoldódjon.

Babamasszázs – a szerető érintés

Hogyan kezdjünk neki?

 • Fontos, hogy egész masszírozáshoz kellemes élmények társuljanak, ne erőltessük azt.
 • Akkor végezzük, amikor gyermekünk nem éhes vagy álmos, de kapcsolódhat akár a fürdetéshez is. Célszerű mindig ugyanabban a napszakban masszírozni.
 • Használhatunk olajat, de akár lehet a gyermek felöltöztetve is (gyerek thai masszázs is így történik).
 • Finoman, érzéssel masszírozzunk.

babamasszázs

Masszírozás sorrendje:

 • Fektessük a gyereket a hátára!
 • Dörzsöljük össze a kezünket és hangolódjunk rá a masszírozásra, elképzelhetjük, hogy a szeretet áramlik a kezünkön keresztül a gyermekünkbe!
 • Fentről, a fejtől haladjunk lefele a lábujjak irányába!
 • A fejet, arcot finoman simítsuk át, ezt kövesse egy újabb kézdörzsölés. Felmelegített, energetizált kezünket tegyünk a szemekre, majd a fülecskéket alaposan masszírozzuk át, mivel itt megtalálható valamennyi szerv leképezése. A fülön a pontokat úgy kell elképzelni, mint egy magzati pózban lévő csecsemőt. A fülcimpa a fej, a fülkagyló külső széle a gerincoszlop és végtagok, míg a belső részen vannak a belső szervek.
 • Haladjunk lefele, következzen a mellkas simogatása, majd a has. Itt a „Nap és a Hold” masszázsfogást alkalmazzuk, ami úgy történik, hogy mindkét kéz a pocakon, kiinduló pozíció: jobb kéz fent bal oldalon, alatta átellenben a bal kéz jobb oldalon, masszírozás iránya: jobb kéz balról indul jobbra, alatta a másik kéz jobbról balra, folyamatos körkörös mozgást végezzünk jó néhány alkalommal.
 • Ez után nagy simító mozdulatokkal a karokat lehet simogatni, majd következzenek a kezek.
 • A kezek és ujjak alapos átdörzsölése is jótékony hatású, mivel ott is megtalálható valamennyi szervrendszer.
 • Lábak átsimítása után a lábfejek következzenek. A talp különösen fontos, mert itt valamennyi szerv reflexzónája és több ezer idegvégződés található. Masszírozás iránya: talpnál lábujjaktól a sarok irányába, lábfejnél ujjaktól felfele, ugyanez az irány kívül és belül is.
 • Fordítsuk meg a gyereket és végül következzen a hát végigsimogatása.

Még az is lehet, hogy a végére szépen elalszik gyermekünk, de az biztos, hogy teljesen relaxált állapotba kerül.
Az egyes területeket külön-külön is masszírozhatjuk, ha nincs időnk a teljes test masszázst megcsinálni. Ha már kis örökmozgó, akár ülve, még játék közben is megmasszírozhatjuk a talpacskákat, kezecskéket.

Próbálkozzunk, hiszen ártani, ha tényleg szeretettel, finoman végezzük, nem tudunk. Ha bizonytalanok vagyunk, keressünk fel szakembert vagy iratkozzunk be oktatásra!

Sikeres masszírozást kívánok!

írta: Mádai Andrea
fotók: Pinterest

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..