Így tanítsd meg a gyerekedet figyelni

Így tanítsd meg a gyerekedet

Aki találkozott már életében kisgyermekkel az tudja, hogy a hallgatás és a figyelem nem épp egy velük született adottság. Akárcsak a mászást, a járást vagy a beszédet, ezt is el kell sajátítaniuk, tanítanunk kell rá, és pozitív megerősítésekkel ösztönözni a gyakorlására. Ez nagyjából annyira egyszerű feladat, mint macskát rábírni a legelésre. A kulcsszó: érdekesség. A gyerekek nem akarnak szándékosan „nem figyelni”, csupán könnyű elterelni a figyelmüket olyan dolgokkal, amik számukra érdekesebbnek tűnnek. Íme tehát néhány módszer a kisgyerekek figyelmének fenntartására, és az ebből fakadó figyelemre nevelésre.

Ne ismételd magad

Nyilván nem szeretnéd szándékosan megnehezíteni a gyermeked életét, vagy épp negatív visszacsatolásokkal rombolni az önbizalmukat. Igyekezz tehát dicsérni őket amikor ügyesen odafigyeltek rád, ne pedig háborogni minden alkalommal, amikor nem tették. Illetve ne ismételd el mindig amit korábban mondtál, amikor épp nem figyeltek oda – ezzel idővel eléred, hogy igenis figyeljenek rád amikor kell.

Olvass nekik

Child, Fun, Family, Love, Play, Baby
pixabay

A hangos felolvasás az egyik legjobb módszer a gyermekek koncentrációképességének növelésére. Érdemes odafigyelni a hanglejtésre, a hangsúlyozásra is, mert a történet mellett ez a másik dolog, amivel a figyelem fenntartható. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha már egy többször hallott mesét olvasol fel újra, ahol már úgyis tudják, hogy mi fog történni, de megfelelő hangsúlyozással az ismert cselekményt is érdekesebbé tudsz tenni nekik. Haladóknak való tipp pedig a szándékosan halkan történő felolvasás, ezzel ugyanis rákényszerülnek, hogy sokkal jobban koncentráljanak.

>> GYERMEK KÖNYVEK SZÉLES VÁLASZTÉKA <<

„Menj le a szintjükre”

És itt most nem a kifejezés pejoratív értelmére gondolunk. Ne egy másik helyiségből kiabálva kommunikálj velük. A figyelem megragadásához és fenntartásához a szemkontaktus elsődleges fontosságú, éppen ezért hajolj, vagy még jobb, guggolj le hozzájuk, amikor beszélsz nekik, ez ugyanis közvetlenebbé teszi a kommunikációt köztetek, és sokkal jobban fog rád figyelni.

Halk(abb) beszéd

Azon felül, hogy a kiabálás egyébként sem szokott megoldást jelenteni a problémákra, a viszonylag csendes környezet és halkabb beszéd megtanítja, hogy a család tagjai jobban figyeljenek egymásra, és ez nem csak a gyerekekre érvényes. Ezen felül a gyakori kiabálás arra fogja tanítani a gyermeket, hogy ez a legjobb módja az érdekérvényesítésnek, ami pedig szintén a hangoskodás ellen szól.

Határozott hangnem

Ami nem egyenlő az utasítgatással. Sokkal inkább arról van szó, hogy hogy minél világosabban fejezd ki magad – ne kérdezz, hanem mondj. Például a „Felvennéd a játékodat a földről?” helyett „Légyszíves vedd fel a játékodat a földről.”. A nógatás ebben a korban még nem működőképes, így a határozottság az egyik leghatékonyabb nevelési eszközöd kell legyen. Emellett bevetheted a jutalmazást is, ha megtette amire kérted, hiszen figyelt arra, amit mondtál. Ez meg fogja tanítani arra, hogy a másokra való figyelemnek előnyei is vannak.

>> LEGO, LEGO, LEGO <<

Tarts ki akkor is, ha nem figyelt rád

Még ha minden fenti tanácsot követünk is, előfordulhat, hogy a gyerek néha így sem figyel arra amit mondunk neki vagy kérünk tőle. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne hagyd annyiban a dolgot, ne engedd ignorálni magad, máskülönben elveszíted a „szülői hitelességedet”. (Ugyanez vonatkozik egyébként az ígéretekre is: ne tegyél üres ígéreteket, mert idővel elveszítheted a gyermeked bizalmát.) Emlékeztesd rá, hogy korábban kértél tőle valamit, és vezesd rá, hogy igenis meg kell tennie. Kösd az ebet a karóhoz és ne dőlj be a kiskutyaszemeknek. Így elérheted, hogy legközelebb már jobban figyeljen arra amit mondasz neki.

Motiváld a figyelemre – mutass példát!

People, Mum, Mother, Son, Mom, Boy, Kid, Child
pixabay

A motiváció és a pozitív hozzáállás sokkal jobb nevelők, mint a lehordás. A korábbiakra visszacsatolva: lehet, hogy kiabálással hamar eléred, hogy figyeljen rád a gyermek, ám ez pusztán a hirtelenségnek és a pillanatnyi ijedtségüknek köszönhető, éppen ezért ez a fajta figyelem nem tartható fenn hosszú távon, nem is beszélve arról, hogy ahogy idősödnek, ők is vissza fognak kiabálni rád – és senki nem fog odafigyelni a másik mondanivalójára.

Örök érvényű igazság, hogy a gyerekeink kiskori viselkedése tükörképe a miénknek, éppen ezért a példamutatás a legjobb nevelőeszközünk. Ahhoz, hogy motiváld valamire a gyermekedet, mindenekelőtt neked kell jónak lenned az adott dologban. Ha azt szeretnéd, hogy figyeljen rád (és másokra), két dolgot mindenképpen meg kell tenned: az egyik, hogy te is odafigyelsz rá amikor mondani vagy mutatni szeretne valamit, a másik, hogy figyelsz azokra is, akik éppen hozzád beszélnek, főleg ha a gyermeked is szemtanúja az eseményeknek, ő ugyanis nem az elvárásaidat fogja követni, hanem a viselkedésmintádat fogja leutánozni.

VIA

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .