Íme a legjobb mosó- és mosogatószerek, vízkőoldók

Környezetbarát vagy hagyományos? Melyik a hatékonyabb? Hány tányért lehet elmosogatni egy környezetbarát és egy hagyományos mosogatószerrel? Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. Íme az összehasonlító tesztek eredményei.

Egy átlagos üzletben tisztítószerek tucatja közül lehet válogatni – ezek között vannak hagyományos, és környezetbarát, biológiailag lebomló termékek is. Az összehasonlító tesztekkel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei azt akarták kideríteni, hogy a környezetbarát (öko) termékek vannak-e olyan hatékonyak, mint a hagyományos tisztítószerek.

Így szerepeltek a mosogatószerek

A mosogatószerek összehasonlító vizsgálatánál 22-féle termé-ket tesztelt a Hatóság. A szakemberek azonos mennyiségű, színezett zsiradékkal szennyezett tányért mosogattak el a vizs-gálat alatt, 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosoga-tószer felhasználásával. 4 termékkel csak 5 db tányért lehetett tisztára mosni. A legjobban szereplő mosogatószerekkel pe-dig 54 tányért is meg lehetett tisztítani.

A mért tányérszámból, és a mosogatószerek egységárából kiszámították, hogy mekkora a költsége 100 tányér elmosoga-tásának. A környezetbarát mosogatószerekkel 100 tányért 11-51 Ft közötti áron, míg a hagyományos mosogatószerekkel 5-38 Ft körül mosogathatunk el ennyi edényt. Mindkét termék-csoportból (átlagos és környezetbarát) került ki ugyanis gyen-gébb és jobb minőségű termék egyaránt. Az ismertebb nevek közül a Jar kiválóan szerepelt a vizsgálatban, a Pur viszont csak közepes minősítést kapott.

A mosószerek nem birkóztak meg mindennel

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20-féle környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek a szakemberek. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknek a termékeknek milyen a folteltávolító hatásuk, valamint a színkímélő képességük.

Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata), meggylével. Ugyanannyi mennyiséget vittek fel a fehér textilmintákra, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, azonos körülmények között, 40 °C-on mosták ki őket. A vizsgált termékek a meggylé foltok eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el.

A beszerzési ár és a csomagoláson feltüntetett adagolási ajánlás alapján kiszámították az egy mosásra eső költséget: egy adag ruha mosási költsége a környezetbarát mosószerek esetében 37 Ft/adag és 180 Ft/adag között is lehet, hasonlóan alakult a költség a hagyományos mosószereknél is: 35 Ft/adag a legolcsóbb,, a legdrágább pedig 180 Ft/adag.

ID-100358973Az összehasonlító vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy a termékek többsége közepes-jó színvonalú. A legna-gyobb neveknek számító Ariel, Persil és Biopon jól szerepeltek, de akadt egy kevés-bé ismert mosószer is, a Tandil, amely kiváló besorolást kapott.

A vízkőoldók jól szerepeltek

Az összehasonlító vizsgálat harmadik termékcsoportja a vízkőoldó szerek voltak. A hagyományos termékek mellett, egyre több környezetbarát vízkőoldó is kapható a boltokban. Ezek a szerek elsősorban könnyen lebomló, szerves savakat tartalmaznak hatóanyagként, míg a hagyományos termékek szervetlen savakat (sósav, foszforsav, stb.) tartalmaznak. 20-féle terméknél hasonlították össze a szakemberek, hogy mennyire hatékonyak, illetve, hogy mennyire károsítják az alumínium felületeket.

A teszten hatékonyságbeli különbség nem mutatkozott a hagyományos-, illetve a környezetbarát termékek között. Ugyanakkor a felületkárosító hatás vizsgálatakor egyértelműen a környezetbarát termékek bizonyultak jobbnak. A teszten jól szerepelt a Cillit, míg például a Vim csak közepesen, kiváló minősítést viszont csak a Sodasan Öko vízkőoldója kapott.

NFH/Babafalva

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..