Influenza oltás várandósoknak, gyerekeknek – az ÁNTSZ javaslatai

aszulokharmada_lead.jpg

Novembertől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású szezonális influenza elleni védőoltás. Magas kockázati csoportba tartoznak a hat hónaposnál idősebb krónikus betegek és a 65 éves kor felettiek, de az ÁNTSZ javasolja a védőoltást a várandósoknak és a gyermekeknek is 6 hónapos kor felett.

A vakcina a 2009-es H1N1 (új influenza), továbbá az influenza A és az influenza B vírus idei szezonban várhatóan cirkuláló törzsei ellen nyújt védelmet. A magas kockázatú csoportokba tartozóknak idén is 1.3 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre térítésmentesen – derül ki az ÁNTSZ közleményéből.

Gyermekeket 6-35 hónapos kor között speciálisan gyermekeknek készült vakcinával lehet, sőt ajánlott oltani, hiszen az influenzavírusok súlyos megbetegedéseket képesek okozni nemcsak a kockázati csoportokban, hanem akár egészséges gyermekekben is.

3 és 12 éves kor között a hazai vakcina fél adagja vagy speciálisan gyermekek számára készített oltóanyag adása javasolt.

Krónikus beteg fél- és hároméves kor közötti gyermekek számára 5000 adag import  oltóanyagot biztosít az egészségügyi tárca.

Fél éves kor alatt a gyermekek nem olthatók influenza ellen, ilyen esetben a környezetükben élők kérjenek oltást, mert ezzel nemcsak magukat védik, hanem csökkentik az influenzavírusok átadásának lehetőségét is környezetükben.

A terhesség során bekövetkező élettani változások miatt a várandós nőknél gyakoribb lehet a súlyos lefolyású influenza, ezért számukra idén is különösen javasolt az oltás, amely elölt vírust tartalmaz, biztonságos és hatásos. A vakcina beadása (akár a tervezett várandósság előtt is) nemcsak a várandós nőt védi, hanem születés után még körülbelül fél évig a gyermek is védett lesz.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az influenza elleni védőoltásnak nincsenek komolyabb szövődményei,  csupán enyhe helyi reakciót és hőemelkedést okozhatnak.

Gyakran felmerül alternatívaként az immunrendszer erősítése: ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozza az ÁNTSZ közleménye, hogy az influenzát vírus okozza, a vitaminok és az immunrendszer erősítése természetesen hasznosak, de a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Emellett gyakori kézmosással, zsúfolt helyek és influenzás betegekkel való érintkezés elkerülésével mindannyian tovább csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát addig is, míg megkapjuk az oltást.

Az előző évekhez hasonlóan idén is elérhetőek a patikákban különböző – influenza elleni háromkomponensű – hazai  és külföldi oltóanyagok, melyek vénykötelesek. Áruk gyártótól függően 1-4 ezer forint között mozog.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAgresszió, hiszti, kétségbeesett sírás – mit tegyek?
Következő cikkLOHAS: a fenntartható jövő trendi filozófiája

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..