Ingyen közlekedhetnek a kismamák Szolnokon

Szolnok Önkormányzata 2007. júniusában vezette be a kisgyermekes családok helyi tömeg-közlekedési támogatását, azaz hétköznapi nevén a “kismamabérletet”, mely az önkormányzat önként vállalt feladatai közé tartozik. A kismamabérlettel térítésmentesen utazhatnak a TGYÁS-on, GYED-en, GYES-en lévő kismamák.

Havonta mintegy 350-400 bérletjegyet váltanak a szolnoki kismamák. (Szolnok városban mintegy 1800-1900 háztartásban nevelnek 3 év alatti gyermeket.). A visszajelzések kedvezőek, a kismamák örülnek az önkormányzat által bevezetett új támogatási formának. – mondta el Romhányi Beáta, a Szociális Támogatások Osztályának vezetője.

A tömegközlekedési támogatás igénylése

A tömegközlekedési támogatásra az a szolnoki lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Szolnokon tartózkodó szülő, törvényes képviselő jogosult, aki a kérelem benyújtásának időpontjában

  • terhességi gyermekágyi segélyben, vagy gyermekgondozási segélyben, vagy gyermekgondozási díjban részesül és munkavégzéssel járó tevékenységet nem folytat, továbbá
  • saját háztartásában egy vagy több harmadik életévét be nem töltött gyermeket nevel, továbbá
  • három év alatti gyermeke rendelkezik szolnoki lakóhellyel és életvitelszerűen Szolnokon tartózkodik.

A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani, melyhez az alábbiakat szükséges mellékelni illetve bemutatni:

  • a kérelmező, illetve a gyermek bejelentett lakóhelyét igazoló hatósági igazolványt,
  • a törvényes képviseletet igazoló dokumentumot (születési anyakönyvi kivonatot, gyámkirendelő határozatot stb.),
  • a folyósító szerv igazolását arról, hogy a támogatást igénylő szülő, törvényes képviselő gyermeke jogán terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesül,
  • a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy munkavégzéssel járó tevékenységet nem folytat.

A nyomtatvány beszerezhető a Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális Támogatások Osztályán, illetve letölthető a www.szolnok.hu oldalról. 

A kérelmet benyújtani ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Szociális Támogatások Osztályán, Szolnokon, a Kossuth tér 1. szám földszintjén lehet.

A támogatásra való jogosultság a határozat meghozatalát követő hónap első napjától 1 évre szól, de legfeljebb annak a hónapnak az utolsó napjáig, amikor a gyermek a 3. életévét betölti.

A kisgyerekes bérlet kiváltása

A JÁSZKUN VOLÁN Zrt. jegypénztáraiban a jogosultságot megállapító határozat alapján, 1 darab igazolványkép és egyszeri 2.000.-Ft befizetése ellenében egy speciális utazási igazolványt állítanak ki a jogosult szülő részére, mellyel a JÁSZKUN VOLÁN Zrt. járatait Szolnok Város közigazgatási területén térítésmentesen veheti igénybe.

Az utazási igazolvánnyal egyidejűleg a JÁSZKUN VOLÁN Zrt. kiállít egy havi bérletjegyet, melyet a jogosultnak havonta ki kell váltania, természetesen térítésmentesen.

A „Kismamák utazási igazolványa” és havi bérletjegye ugyanolyan utazási feltételeket biztosít, mint a többi igazolvány illetve bérletjegy, természetesen azzal a lényeges különbséggel, hogy a jogosult szülő az utazást térítésmentesen veheti igénybe.

2008. január 1. óta abban a családban, ahol a három éven aluli gyermekek száma 2 vagy annál több, a kérelmező jogosultsága esetén, az általa megjelölt hozzátartozó (pl. apa, nagymama, nagypapa, testvér) részére is megállapítható a támogatás.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..